Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πεντάγωνο: Αλλάζει η άμυνα απέναντι στα βιολογικά όπλα

Πεντάγωνο: Αλλάζει η άμυνα απέναντι στα βιολογικά όπλα

Πληθαίνουν οι ανησυχίες στο Πεντάγωνο για την ανάπτυξη της βιολογικής έρευνας στα κινεζικά εργαστήρια

Πριν από λίγες μέρες, δημοσιεύτηκε μία νέα έκθεση του Πενταγώνου για την βιολογική άμυνα. Όπως αναφέρεται, ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε μία κομβική στιγμή από πλευράς βιολογικής άμυνας και πρέπει να δράσει επειγόντως για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο δημιουργίας βιολογικών όπλων και άλλων καταστροφικών γεγονότων, όπως οι πανδημίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η έκθεση ανέδειξε την αυξανόμενη απειλή που συνιστά η Κίνα, καθώς και τους οξείς κινδύνους που προέρχονται από τη Ρωσία και τις επίμονες απειλές από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τις βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Βασική απειλή η Κίνα

Η ανασκόπηση της στάσης – που σχεδιάστηκε για να δώσει τον τόνο στη στρατηγική του Υπουργείου Άμυνας για τη βιολογική άμυνα μέχρι το 2035 – ξεχωρίζει την Κίνα ως τη βασική μακροπρόθεσμη απειλή, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη συμμόρφωση του Πεκίνου με τους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες για τον βιολογικό πόλεμο και εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τα επιταχυνόμενα σχέδιά του να ενσωματώσει προγράμματα μη στρατιωτικής βιολογικής έρευνας στον στρατό.

Εκτιμά επίσης ότι η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν διατηρούν πιθανότατα την ικανότητα να δημιουργούν θανατηφόρες τοξίνες και παθογόνα και ότι «οι εξελίξεις τόσο στη συνθετική βιολογία όσο και στη σύνθεση πεπτιδίων θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα κράτη να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα νέων τοξινών με εξουδετερωτικά και θανατηφόρα αποτελέσματα». Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα διατηρούν ενεργά προγράμματα επιθετικών βιολογικών όπλων.

Πού βασίζεται η επανεξέταση της στρατηγικής

Η επανεξέταση της στρατηγικής βασίζεται στα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον ιό κοροναϊό, καθώς και από την Εθνική Στρατηγική Άμυνας 2022 της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ακολουθεί δε χρόνια αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον σχετικά με τη βιολογική έρευνα, συμπεριλαμβανομένων εικασιών σχετικά με την προέλευση του κοροναϊού και αναπόδεικτων κατηγοριών από το Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν βιοστρατιωτική έρευνα στην Ουκρανία.

Αν και η έκθεση είναι εκτεταμένη, η εστίασή της στην Κίνα ως κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί απόκλιση από προηγούμενες αξιολογήσεις και υπογραμμίζει νέες ανησυχίες σχετικά με τις διευρυνόμενες προσπάθειες του Πεκίνου να ενισχύσει τους βιολογικούς πόρους.

«Δεν θα με εξέπληττε αν μέχρι το επόμενο έτος έλεγαν ότι η Κίνα έχει κάποια επιθετικά προγράμματα βιολογικών όπλων.», δήλωσε η Asha M. George, εκτελεστική διευθύντρια της Δικομματικής Επιτροπής για τη Βιολογική Άμυνα, η οποία πρόσθεσε ότι η Ρωσία παραμένει μια εξίσου ανησυχητική απειλή.

Ανησυχίες από τις νέες δυνατότητες βιοασφάλειας της Κίνας

Το Πεκίνο την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει σημαντικά σε ένα δίκτυο εργαστηρίων βιοασφάλειας υψηλού επιπέδου, εξοπλισμένων για να χειρίζονται και να ελέγχουν τα πιο επικίνδυνα παθογόνα. Έχει επίσης δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για ευρύτερα προγράμματα επιστημονικής έρευνας με στόχο να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην άκρως εξειδικευμένη ιατρική και βιολογική έρευνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανησυχίες για τη συμμόρφωση σε σχέση με την έρευνα και την ανάπτυξη τοξινών από τα στρατιωτικά ιατρικά ιδρύματα της ΛΔΚ, δεδομένου του δυναμικού τους ως βιολογική απειλή. Η ΛΔΚ έχει επίσης δημοσιεύσει σχέδια για να καταστήσει την Κίνα παγκόσμιο ηγέτη σε τεχνολογίες όπως η γενετική μηχανική, η ιατρική ακριβείας και οι επιστήμες του εγκεφάλου», ανέφερε η έκθεση του Υπουργείου Άμυνας, αναφερόμενη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Κινεζικές επενδύσεις στην ενίσχυση της βιολογικής έρευνας – Ενδείξεις χρήσης χημικών επιθέσεων από την Ρωσία

Η Κίνα έχει θεσπίσει ευρείες αλλαγές πολιτικής που επαναπροσδιορίζουν όλο και περισσότερο τη βιολογική έρευνα στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας, περιορίζοντας τη συνεργασία στο εξωτερικό. Το 2017, το Πεκίνο δήλωσε ότι θα διατεθούν ειδικά κονδύλια για τη βιολογική έρευνα στο πλαίσιο της κίνησης της χώρας για τη «στρατιωτική-πολιτική συγχώνευση» – ένα εθνικό πρόγραμμα για την ενσωμάτωση της πολιτικής τεχνολογίας και της έρευνας στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Το Πεκίνο έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δική τους έρευνα για τη βιολογική άμυνα και έχει επαναλάβει τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι το Πεντάγωνο χρηματοδοτεί εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «παράλογους» και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δικά της βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.

Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χαμηλού βαθμού χημικές επιθέσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του δακρυγόνου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πέρυσι ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε βόμβες που διασκορπίζουν λευκό φώσφορο, μια εξαιρετικά εμπρηστική χημική ουσία. Η Μόσχα αρνήθηκε τότε ότι είχε παραβιάσει τις διεθνείς συμβάσεις.

Πώς η Κίνα μπορεί να επηρεάσει την λήψη αποφάσεων στις ΗΠΑ – Ποια μέτρα προτείνονται

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Κίνα και η Ρωσία «έχουν επίσης αποδειχθεί ικανές στη χειραγώγηση του χώρου των πληροφοριών για να εμποδίσουν την απόδοση» των βιολογικών απειλών, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τη λήψη αποφάσεων των ΗΠΑ σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν βιολογικά όπλα. Ζητά ευρύτερο εξορθολογισμό των αρμοδιοτήτων εντός του Υπουργείου Άμυνας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής βιοασφάλειας, καθώς και προσπάθειες για την ενίσχυση της συλλογής πληροφοριών, της βιοεπιτήρησης και της ανάλυσης έγκαιρης προειδοποίησης.

Ακόμη, η έκθεση αναφέρει ότι το Πεντάγωνο χρειάζεται «μια πιο συλλογική και ενιαία προσέγγιση για τον συντονισμό των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του στον τομέα της βιοάμυνας λόγω της αποκεντρωμένης φύσης της επιχείρησης» και προειδοποίησε για «περιορισμένη επίγνωση της κατάστασης των βιοαπειλών» και «ελλείψεις στην ετοιμότητα και την προετοιμασία.»

«Πρέπει να γίνουν πολύ πιο οργανωμένοι και συντονισμένοι χειρισμοί όσον αφορά το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του Υπουργείου Άμυνας. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα εύκολο πράγμα να γίνει, επειδή υπάρχουν φυσικές διαιρέσεις», δήλωσε ο George, εκτελεστικός διευθυντής της διακομματικής επιτροπής για τη βιολογική άμυνα. «Είναι σαφές ότι κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια.»

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024