Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη για την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά της δύναμης του ΟΗΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά της δύναμης του ΟΗΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την επίθεση κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην πράσινη γραμμή της Κύπρου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν μετά τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε πλήρη συντονισμό σχετικά με την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη της Κύπρου.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που καταδίκασε τις επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Και υπογραμμίζει ότι «η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Σημειπώνει, επίσης, πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Καταδικάζουν ΕΕ, Βρετανία και ΗΠΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για την έναρξη της μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από το βορρά στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα, και για τις αναφορές επιθέσεων των τουρκοκυπριακών δυνάμεων κατά της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Την επίθεση καταδίκασε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέροντας σε ανάρτησή του πως «η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, από το προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς. Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη εξουσία της αποστολής στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ και να επαναλάβει τις εργασίες για μια συμφωνημένη μελλοντική πορεία στην περιοχή Πύλας».

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024