Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε άνδρες των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα - Ανακοινώσεις καταδίκης από Λευκωσία και ΕΕ

Κύπρος: Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε άνδρες των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα – Ανακοινώσεις καταδίκης από Λευκωσία και ΕΕ

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών [...] είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Επίθεση από Τουρκοκύπριους δέχθηκαν άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο), στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, όταν πήγαν να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή.

Η επίθεση, σημειώθηκε « από προσωπικό της τ/κ πλευράς σήμερα το πρωί», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που καταδικάζει το συμβάν, στη διάρκεια του οποίου, προκλήθηκαν, επιπλέον ζημιές σε οχήματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Σοβαρό έγκλημα»

Το επεισόδιο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σημειώθηκε εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα, καθώς ειρηνευτές των ΗΕ παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος», προστίθεται.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Ακόμη αναφέρεται πως «η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Καταδικάζει η Λευκωσία

Τα επεισόδια καταδικάζει η κυπριακή κυβέρνηση. Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και  την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.

Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Καταδικάζει και η ΕΕ

Την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης κοντά στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, καταδικάζει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ με ανάρτηση στο Twitter  υποδεικνύει πως «η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα».

Επιπλέον αναφέρει ότι είναι σε επαφή με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, «παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για ειρήνη στην περιοχή».

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024