Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ Γαλλίας και Τουρκίας – Έθεσε θέμα Κύπρου η Κατρίν Κολονά

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ Γαλλίας και Τουρκίας – Έθεσε θέμα Κύπρου η Κατρίν Κολονά

Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής ξεκίνησαν κατασκευαστικές εργασίες στο μικτό χωριό Πύλα στην Κύπρο, χωρίς την άδεια του ΟΗΕ, παραβιάζοντας το ουδέτερο καθεστώς της περιοχής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την ομόλογό του της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, κατόπιν αιτήματός της.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ετέθη από την Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών το θέμα της επέκτασης από το ψευδοκράτος του υφιστάμενου δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου χωριού Άρσους και του δικοινοτικού χωριού Πύλας, παραβιάζοντας τμήμα της Πράσινης Γραμμής.

Σε ανακοίνωσή του, το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους αναφέρει ότι «το οδικό έργο μήκους 11,6 χιλιομέτρων προετοιμάστηκε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους», προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση για τους «πολίτες μας που μένουν στην Πύλα» από και προς το χωριό.

Η τουρκική πρόκληση στην Πράσινη Γραμμή

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής ξεκίνησαν κατασκευαστικές εργασίες στο μικτό χωριό Πύλα στην Κύπρο, χωρίς την άδεια του ΟΗΕ, παραβιάζοντας το ουδέτερο καθεστώς της περιοχής. Η Πύλα, στην οποία ζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης και ελέγχεται από τον ΟΗΕ.

Η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή του τουρκικού σχεδιασμού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε γραπτή δήλωσή του  σχετικά με την απόπειρα παραβίασης του στάτους κβο στην περιοχή Πύλας.

«Πρόκειται για απόπειρα σοβαρότατης παραβίασης του στάτους κβο» τόνισε, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή τού εν λόγω τουρκικού σχεδιασμού σε συνεργασία με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και την UNFICYP, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση.

Και προσέθεσε πως «είναι σε εξέλιξη επαφές σε ανώτατο επίπεδο από τη διεθνή κοινότητα με αποδέκτη την Άγκυρα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της παραβίασης, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και για τα ευρωτουρκικά».

Προειδοποιήσεις ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς το φευδοκράτος

Την ίδια στιγμή, η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σε ανακοίνωσή της, προειδοποίησε την τουρκοκυπριακή πλευρά για μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες μέσα στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέφερε ότι ανησυχεί για σχέδια για μη εξουσιοδοτημένα έργα μέσα στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα και τόνισε τη σημασία για σεβασμό στην εντολή της αποστολής.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024