Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Η στατιστική υπηρεσία παύει να δημοσιοποιεί στοιχεία για την ανεργία στην χώρα

Κίνα: Η στατιστική υπηρεσία παύει να δημοσιοποιεί στοιχεία για την ανεργία στην χώρα

Πολλοί ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει αρνητικές πληροφορίες σχετικά με την οικονομία της χώρας που όπως όλα δείχνουν έχει πάρει τον κατήφορο

Η κινεζική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την έβδομη συνεχή μηνιαία αύξηση του ποσοστού ανεργίας των νέων, δήλωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει τη δημοσιοποίηση οποιονδήποτε σχετικών στοιχείων.

Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών στις αστικές περιοχές έφτασε το 21,3%, ποσοστό ρεκόρ, τον Ιούνιο και έκτοτε αυξάνεται κάθε μήνα.

Η παραπάνω απόφαση θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανησυχίες που εκφράζονται από επενδυτές και στελέχη που λένε ότι ο διαρκώς αυστηρότερος έλεγχος των πληροφοριών από την κυβέρνηση καθιστά δυσκολότερη την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα.

Ο Φου Λινγκχούι, εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να δημοσιοποιεί πληροφορίες για την απασχόληση «για νέους και άλλες ηλικιακές ομάδες».

Είπε ότι οι έρευνες που χρησιμοποιούν οι κυβερνητικοί ερευνητές για τη συλλογή των δεδομένων «πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο».

Ζοφερή η κατάσταση για τους νέους

Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Κίνα διπλασιάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μια περίοδο οικονομικής αστάθειας που προκλήθηκε από τα μέτρα «Zero Covid» που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο και είχαν ως συνέπεια να κάνουν τις εταιρείες φειδωλές ως προς τις προσλήψεις, διέκοψαν την εκπαίδευση για πολλούς φοιτητές και δυσκόλεψαν την πρακτική άσκηση που συχνά οδηγούσε στην προσφορά εργασίας.

Σύμφωνα με τους New York Times, η ανακοίνωση συγκέντρωσε περισσότερες από 140 εκατομμύρια προβολές στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo μέσα σε λίγες ώρες.

Πολλοί σχολίασαν την απόφαση με σαρκασμό, ενώ άλλοι είπαν ότι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ανέστειλε την έκθεση για να αποκρύψει αρνητικές πληροφορίες. Άλλοι είπαν ότι πιστεύουν ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται.

Ο αγώνας των νέων να βρουν δουλειά είναι άλλο ένα σημάδι ανησυχίας για την κινεζική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Ωστόσο, η δύναμή της έχει αρχίσει να εξασθενεί επτά μήνες μετά την ξαφνική παύση των μέτρων της «Zero Covid», και μαστίζεται από την πτώση των εξαγωγών και την έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, καθώς και από μια επικίνδυνη κατάσταση γνωστή ως αποπληθωρισμός.

Μείωση επιτοκίων

Η Κίνα εξέδωσε πολλές άλλες οικονομικές εκθέσεις όπως είχε προγραμματιστεί την Τρίτη. Πολλές ήταν απογοητευτικές: οι λιανικές πωλήσεις του Ιουλίου και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν κατώτερες των προσδοκιών.

Επίσης οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των ακινήτων μειώθηκαν κατά 8,5% τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έκανε μια σειρά από κινήσεις που ώθησαν τα βασικά επιτόκια σε νέα χαμηλά.

Η Κεντρική και η Λαϊκή Τράπεζα  αναμένεται να μειώσουν το βασικό τους επιτόκιο δανεισμού, το οποίο καθορίζει τα επιτόκια για τα στεγαστικά και τα εταιρικά δάνεια, την επόμενη εβδομάδα.

Ο στόχος είναι να παρακινηθούν οι τράπεζες να δανείσουν περισσότερα, αν και οι αναλυτές είπαν ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας είναι βαθιά ριζωμένα και απαιτούν κάτι περισσότερο από περικοπές επιτοκίων για να πυροδοτήσουν τη δραστηριότητα.

Τα στοιχεία για την ανεργία των νέων δεν είναι η πρώτη οικονομική έκθεση που ανέστειλαν φέτος οι κινεζικές αρχές. Αυτή την άνοιξη, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής σταμάτησε τη δημόσια δημοσίευση μηνιαίων αναλύσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, κάτι που γινόταν τα τελευταία 33 χρόνια.

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024