Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Στρατιές ανέργων νέων πτυχιούχων στην Κίνα – Οι επιπτώσεις για την οικονομία

Κίνα: Στρατιές ανέργων νέων πτυχιούχων στην Κίνα – Οι επιπτώσεις για την οικονομία

Η ανεργία στα αστικά κέντρα και στις ηλικίες 16 έως 24 ετών έφθασε στο ποσοστό ρεκόρ του 20,4% τον Απρίλιο.

Η ανεργία μεταξύ των νέων στη Κίνα χτυπάει κόκκινο. Πλήττει μάλιστα ιδιαίτερα τους αποφοίτους πανεπιστήμιων που αιχμαλωτίζονται σε μια τέλεια καταιγίδα, αφού κάποιοι εξ αυτών αναγκάζονται να βρουν δουλειές με λίγα χρήματα και άλλοι να συμβιβαστούν με θέσεις εργασίας που δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα τους.

Τα επίσημα στοιχεία, που επικαλείται σχετικό κείμενο του CNBC, δείχνουν ότι η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών φτάνει το 20.4%!

«Η πανεπιστημιακή φούσκα σκάει επιτέλους», αναφέρει ο Γιάο Λου, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

«Η επέκταση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δημιούργησε αυτή την τεράστια εισροή αποφοίτων πανεπιστημίων, αλλά υπάρχει μια κακή ευθυγράμμιση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης», προσθέτει ο ίδιος.

Μάστιγα η υποαπασχόληση

Η μάστιγα της υποαπασχόλησης είναι επίσης ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Κινέζοι νέοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Σε μια εργασία που συνέταξε ο Λου με τον Ξαογιάνγκ Λι, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Xian Jiaotong, οι συνάδελφοι τους εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα επιπλέον τέταρτο των αποφοίτων πανεπιστημίων στην Κίνα είναι υποαπασχολούμενοι, που δεν συμπεριλαμβάνονται στο αυξημένο ποσοστό ανεργίας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

«Ολοένα και περισσότερο οι απόφοιτοι πανεπιστημίου αναλαμβάνουν θέσεις που δεν είναι ανάλογες με την κατάρτισή τους για να αποφύγουν την ανεργία», εξήγησε ο Λου στο αμερικανικό δίκτυο.

Να σημειωθεί ότι η υποαπασχόληση λαμβάνει χώρα όταν οι άνθρωποι συμβιβάζονται με θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης ή χαμηλής αμοιβής, ή μερικές φορές μερικής απασχόλησης, επειδή δεν μπορούν να βρουν θέσεις με πλήρες ωράριο που να ταιριάζουν με τις δεξιότητές τους. «Αυτές είναι οι δουλειές που καταλαμβάνονταν κυρίως από άτομα που δεν είχαν τελειώσει το πανεπιστήμιο», τόνισε ο προαναφερόμενος.

Στοιχεία και συγκρίσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου που ξεκινούν την επαγγελματική τους ζωή σε περίοδο οικονομικής κρίσης κερδίζουν λιγότερα για τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια από εκείνους που αποφοιτούν σε περιόδους ευημερίας.

Στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικής της Κίνας δείχνουν ότι 6 εκατομμύρια πολίτες, από τα 96 εκατομμύρια, 16-24 ετών στο αστικό εργατικό δυναμικό είναι επί του παρόντος άνεργοι, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 3 εκατ. σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, όπως εκτιμάει η Goldman Sachs.

Αυτό είναι πιθανό να καταστήσει πιο επείγουσα τη δράση της κινεζικής κυβέρνησης. «Οι μειωμένες προοπτικές εργασίας θα μπορούσαν αναπόφευκτα να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους νέους και μια αντιληπτή αποτυχία να εξασφαλίσουν την υλική τους ευημερία θα μπορούσε να ανατρέψει το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα με τους ανθρώπους στην Κίνα», επισημαίνει ο Σεζάντ Κάζι, διευθύνων σύμβουλος στο China Beige Book.

Δεδομένου ότι η γήρανση και η μείωση του πληθυσμού της Κίνας θα περιορίσει τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της, ο αντίκτυπος της ανεργίας των νέων και της υποαπασχόλησης θα μπορούσε «δυνητικά να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την οικονομία», συμπληρώνει ο Λου.

Νέο κυβερνητικό σχέδιο

Τον Απρίλιο, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε ένα σχέδιο με στόχο την καλύτερη αντιστοίχιση θέσεων εργασίας με νέους που αναζητούν δουλειά.

Αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη για κατάρτιση δεξιοτήτων και πρακτική άσκηση, δέσμευση για μια εφάπαξ επέκταση των προσλήψεων σε κρατικές επιχειρήσεις και υποστήριξη για τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες των αποφοίτων κολεγίων και των μεταναστών εργαζομένων.

«Θεωρώ ειρωνεία στις μέρες μας, το να έχει κάποιος πανεπιστημιακό πτυχίο να θεωρείται ανεπαρκές για να βρει μια καλή δουλειά.

Την ίδια ώρα όμως είναι και απαραίτητο, αφού όλοι παίρνουν ένα πτυχίο», καταλήγει ο Λου.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024