Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ινδία: Συναλλαγή ορόσημο με ΗΑΕ - Πλήρωσε για πρώτη φορά αγορά πετρελαίου σε ρουπίες

Ινδία: Συναλλαγή ορόσημο με ΗΑΕ – Πλήρωσε για πρώτη φορά αγορά πετρελαίου σε ρουπίες

Η συναλλαγή-ορόσημο, με τη χρησιμοποίηση πρώτη φορά της ινδικής ρουπίας για αγορά πετρελαίου από τα ΗΑΕ, συνιστά μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική του διεθνούς εμπορίου, εκτιμούν αναλυτές.

Η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να διεξάγουν το διμερές εμπόριο στα εθνικά νομίσματά τους, με το κορυφαίο ινδικό διυλιστήριο να πληρώνει σε ρουπίες για την αγορά ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου από το έθνος της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η ινδική κυβέρνηση.

Ρουπία και ντιρχάμ

Η Indian Oil Corp (IOC.NS) πραγματοποίησε πληρωμή στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι (ADNOC), σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η ινδική πρεσβεία στα ΗΑΕ.

Αυτή η συναλλαγή-ορόσημο, με τη χρησιμοποίηση της ινδικής ρουπίας και του ντιράμ των ΗΑΕ, συνιστά μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική του διεθνούς εμπορίου, σύμφωνα με αναλυτές.

Η Ινδία υπέγραψε Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU), κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της, Ναρέντρα Μόντι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 15 Ιουλίου, που της επιτρέπει να διακανονίζει το εμπόριο σε ρουπίες αντί για δολάρια, ενισχύοντας τις προσπάθειές της να μειώσει το κόστος συναλλαγών, με την εξάλειψη των μετατροπών στο αμερικανικό νόμισμα.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης εισάγει το Σύστημα Διακανονισμού Τοπικού Νομίσματος (LCS), το οποίο διευκολύνεται από την Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας και την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανοίγοντας τον δρόμο για διασυνοριακές συναλλαγές με ρουπία και ντιρχάμ.

Οφέλη

Ενα από τα βασικά οφέλη αυτού του πρωτοποριακού συστήματος LCS είναι η μείωση του χρόνου συναλλαγής και του κόστους, σημειώνουν οικονομικές εφημερίδες στις αναλύσεις τους.

Και προσθέτουν ότι με την εξάλειψη της ανάγκης για ενδιάμεσα νομίσματα, και οι δύο χώρες μπορούν να αναμένουν εξοικονόμηση σε δαπάνες συναλλάγματος, σε μια πορεία ενισχυμένης οικονομικής συνεργασίας.

Η στήριξη στα εθνικά νομίσματα αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα και τις διμερείς σχέσεις. Επιπλέον, τυχόν πλεονάσματα μπορούν να επενδυθούν σε διάφορα τοπικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εταιρικών ομολόγων, κρατικών τίτλων και αγορών μετοχών.

Η χθεσινή πληρωμή για το εμπόριο πετρελαίου αναμένεται ν’ ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω τέτοιες συναλλαγές καθώς το σύστημα LCS έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του.

Πώληση χρυσού

Μια από τις πρώτες εμπορικές διευθετήσεις μεταξύ των δύο χωρών με χρήση τοπικών νομισμάτων αφορούσε την πώληση 25 κιλών χρυσού από έναν εξέχοντα εξαγωγέα του πολύτιμου μετάλλου στα ΗΑΕ, με τιμή περίπου 128 εκατομμύρια Rs (1,5 εκατομμύρια δολάρια).

Με τον χρυσό, τους πολύτιμους λίθους και τα κοσμήματα να συγκαταλέγονται στα εμπορεύματα με τις περισσότερες συναλλαγές μεταξύ της Ινδίας και των ΗΑΕ, η επιτυχής εκτέλεση μιας τέτοιας συναλλαγής θεωρείται ότι αποδεικνύει τη βιωσιμότητα αυτού του μηχανισμού.

Πέρυσι, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ινδίας και ΗΑΕ ανήλθε σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που αποτελεί περίπου το 42% των συνολικών εμπορικών συναλλαγών, εκτός του πετρελαίου, μεταξύ των δύο χωρών.

Τον τελευταίο καιρό, η Ινδία έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα για να προωθήσει τη χρήση του νομίσματός της στις διεθνείς συναλλαγές.

Καινοτόμες πρακτικές

Σε συνεργασία με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από 22 διαφορετικές χώρες, έχει δημιουργήσει στις εγχώριες τράπεζες ειδικούς λογαριασμούς vostro σε ρουπία, διευκολύνοντας τις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα.

Καθώς συνεχίζει να επεκτείνει το αποτύπωμά της στην παγκόσμια εμπορική αρένα, η υιοθέτηση του συστήματος LCS με τα ΗΑΕ αποτελεί προηγούμενο για καινοτόμες πρακτικές που μπορούν να αναδιαμορφώσουν την πορεία του διεθνούς εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συγκροτήσουν έναν σύνδεσμο πληρωμών σε πραγματικό χρόνο για να διευκολύνουν τις διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024