Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπακογιάννης για Μπελέρη: Η Χιμάρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα

Μπακογιάννης για Μπελέρη: Η Χιμάρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα

Ο Κώστας Μπακογιάννης, που παρέστη στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της ομογένειας στην Χιμάρα για τον Φρέντι Μπελέρη, τόνισε πως η δημοκρατία δεν φυλακίζεται, η εντολή του λαού δεν νοθεύεται - Η μάχη για τα δικαιώματα του Μπελέρη είναι μάχη για τη δημοκρατία, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Με κεντρικό αίτημα την άμεση απελευθέρωση και ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Χιμάρα, στην οποία παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι δήμαρχοι της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, και της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Καθώς συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την σύλληψη και προφυλάκιση του Μπελέρη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, οι αλβανικές δικαστικές αρχές εξακολουθούν να τον κρατούν προφυλακισμένο χωρίς να έχουν ορίσει δικάσιμο, ενώ δεν του έχουν απαγγελθεί καν επίσημες κατηγορίες.

Κατά τους Έλληνες ομογενείς και την ηγεσία τους, η συνεχιζόμενη κράτησή του αποτελεί μέρος σχεδιασμού, ώστε να εκπνεύσουν οι προβλεπόμενες από τον εκλογικό κώδικα προθεσμίες και να μην μπορεί να ορκιστεί δήμαρχος Χιμάρας.

Σε τέτοια περίπτωση, ο ίδιος κώδικας προβλέπει προκήρυξη, σε σύντομο χρονικό διάστημα, νέων εκλογών στον Δήμο.

Έλληνες ομογενείς από πόλεις και χωριά της περιοχής – κάποιοι και από την Ελλάδα – συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία της Χιμάρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των βορειοηπειρωτικών σωματείων, αλλά και της οργάνωσης «Ομόνοια», για να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης και ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη.

Παρουσία είχαν με εκπροσώπους τους και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν στηρίξει τον Μπελέρη στις νικηφόρες εκλογές και είχαν καταγγείλει για μεθοδεύσεις τον πρωθυπουργό Έντι Ραμα.

Μπακογιάννης: Η Χιμάρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα! Έχει όνομα και επώνυμο: Φρέντι Μπελέρης

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε την παρουσία του στη Χιμάρα ως «προσκύνημα για την ελευθερία και τάμα για τη δημοκρατία».

«Ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως πρόεδρος του δικτύου Β40, που αποτελείται από δεκάδες δήμους 11 χωρών των Βαλκανίων, σας μεταφέρω το μήνυμα: Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται. Η εντολή του λαού δεν νοθεύεται», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Και προσέθεσε κατηγορηματικά πως «η Χιμάρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο: Φρέντι Μπελέρης».

«Ο Φρέντι Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας. Ο Φρέντι Μπελέρης δικαιούται να ορκιστεί Δήμαρχος και να αναλάβει τα καθήκοντα που του εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες του. Το δικαιούται ο ίδιος. Το δικαιούται ο λαός της Χιμάρας», σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ζέρβας: Η μάχη για τα δικαιώματα του Μπελέρη είναι μάχη για τη δημοκρατία

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε, απευθυνόμενος στους ομογενείς, ότι «ο  λαός της Μακεδονίας είναι δίπλα σας. Κι αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί. Και θα τη δώσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη διεθνοποίηση της υπόθεσης Μπελέρη, ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό ότι έχουν σταλεί σχετικές επιστολές σε όλο το δίκτυο των αδελφοποιημένων με την Θεσσαλονίκη πόλεων, «από το Σίδνεϋ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει όλοι να μάθουν γιατί ο Φρέντι βασανίζεται και καταπατώνται τα δικαιώματά του. Κανείς να μη μπορεί να πει ότι δεν ήξερε πως σε ετούτη τη γωνιά της γης η Δημοκρατία απειλείται και ξεριζώνεται», σημείωσε.

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι η παράνομη φυλάκιση και η προσπάθεια έκπτωσης του Φρέντι Μπελέρη θέτουν εμπόδια στην ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

«Στην Ευρώπη δεν χωράνε αυτά. Όλοι μας θέλουμε η Αλβανία να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Όμως, Ευρώπη και σαθρό κράτος δικαίου δεν πάνε μαζί», είπε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «η Χιμάρρα έχει Δήμαρχο – τον Φρέντι Μπελέρη – και θα κάνουμε τα πάντα, για να αναλάβει άμεσα τα καθήκοντά του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024