Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνολάκης στη WSJ: Τα διδάγματα από τις πυρκαγιές στο Χαβάη και στη Ρόδο

Συνολάκης στη WSJ: Τα διδάγματα από τις πυρκαγιές στο Χαβάη και στη Ρόδο

Στην αποτελεσματικότητα των εκκενώσεων αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.

Για την αποτελεσματικότητα των εκκενώσεων σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης αναφέρθηκε με άρθρο του στη Wall Street o καθηγητής Κώστας Συνολάκης συγκρίνοντας τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάουι και στη Ρόδο, δυο νησιά που έχουν περίπου το ίδιο μήκος και πλάτος.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Μάτι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι, εξήγησε ότι μαζί με μια ομάδα Αμερικανών, Ιαπώνων και Ελλήνων επιστημόνων στην εκτέλεση μοντέλων προσομοίωσης πυρκαγιάς και εκκένωσης . Το συμπέρασμα ήταν ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν σε περίπτωση που υπήρχε προειδοποίηση. Γι αυτό και αναπτύχθηκε η ανανεωμένη υπηρεσία 112, η οποία έσωσε εκατοντάδες ζωές.

«Στη Ρόδο υπήρξε μόνο ένας νεκρός, ένας εθελοντής πυροσβέστης. Υπήρξαν εντολές εκκένωσης από την ελληνική υπηρεσία επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης, γνωστή ως 112. Εκτός από έναν ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης όπως το 911, η υπηρεσία 112 περιλαμβάνει ένα εθνικό ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιου συναγερμού και προειδοποίησης, το οποίο παρέχει πληροφορίες έκτακτης ανάγκης στο κοινό μέσω κινητών και σταθερών τηλεφώνων. Η υπηρεσία δεν απαιτεί εφαρμογή ή συνδρομή- τα μηνύματα αποστέλλονται σε όλα τα κινητά τηλέφωνα σε μια περιοχή που βρίσκεται σε κίνδυνο, στα ελληνικά και στα αγγλικά.» γράφει χαρακτηριστικά. 

Στον αντίποδα στο Μάουι δεν υπήρξαν έγκαιρες προειδοποιήσεις.«Ορισμένοι επιζώντες ανέφεραν ότι δεν έλαβαν κανένα προειδοποιητικό μήνυμα πριν τους φτάσει η φωτιά, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι τα μηνύματα εμφανίστηκαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από τα κινητά τους τηλέφωνα και δεν μπορούσαν να βρουν οδηγίες. Σε μια πολιτεία που έθεσε σε λειτουργία τις σειρήνες και τις ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης για τσουνάμι πριν από περισσότερα από 60 χρόνια και όπου οι σειρήνες δοκιμάζονται κάθε μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχαν σειρήνες στη συμπλοκή που ακολούθησε τη φωτιά και τις διακοπές ρεύματος και επικοινωνίας.» τονίζει ο καθηγητής.

«Η πρόληψη ή ο μετριασμός τέτοιων καταστροφών θα απαιτήσει προηγμένη τεχνολογία για την ανίχνευση πυρκαγιών (ορισμένες ήδη δοκιμάζονται στην Καλιφόρνια), βελτιωμένα συστήματα συναγερμού έκτακτης ανάγκης με γρήγορες προβλέψεις για την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, καλύτερες πρώτες αντιδράσεις, διαχείριση των δασών που προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και ανάλυση των διδαγμάτων από άλλες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο» καταλήγει ο κ. Συνολάκης.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024