Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Microsoft: Παγώνει την επέκταση αδειών χρήσης λογισμικού για ρωσικές εταιρείες

Microsoft: Παγώνει την επέκταση αδειών χρήσης λογισμικού για ρωσικές εταιρείες

Χωρίς ενημερώσεις λογισμικού της Microsoft, οι ρωσικές υπηρεσίες θα γίνουν πιο ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις

Η Microsoft θα σταματήσει να ανανεώνει άδειες χρήσης των προϊόντων της σε ρωσικές εταιρείες από τον Οκτώβριο, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε σε επιστολή που απέστειλε σε ρωσικές επιχειρήσεις την Πέμπτη ότι δεν θα επεξεργάζεται πλέον πληρωμές μέσω εμβάσματος σε τοπικό τραπεζικό λογαριασμό για τις υπηρεσίες της στη Ρωσία. Οι πελάτες της Microsoft έχουν πλέον δύο μήνες στη διάθεσή τους για να βρουν εναλλακτικό προμηθευτή.

«Παρακαλείστε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε τα δεδομένα σας πριν από την ημερομηνία λήξης της τρέχουσας συνδρομής σας», αναφέρεται στην επιστολή της αμερικανικής εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η Microsoft ανέστειλε την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών της στη Ρωσία τον Μάρτιο του περασμένου έτους και δήλωσε ότι «θα μειώσει σιγά-σιγά την παρουσία της στη χώρα μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς».

Το Forbes Russia εκτιμά ότι έως και το 90% των εταιρικών πελατών στη χώρα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν προϊόντα της Microsoft. Χωρίς ενημερώσεις λογισμικού της Microsoft, οι ρωσικές υπηρεσίες θα γίνουν πιο ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων θα ενθαρρύνει επίσης τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν πειρατικά εργαλεία.

Η ρωσική κυβέρνηση εργάζεται ενεργά για τη δημιουργία εγχώριων τεχνολογιών που θα αντικαταστήσουν τα δημοφιλή δυτικά προϊόντα, αλλά αυτές οι εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης και δεν έχουν υιοθετηθεί ευρέως.

Μαζική αποχώρηση

Πολλές δημοφιλείς δυτικές υπηρεσίες εγκατέλειψαν τη Ρωσία όταν άρχισε ο πόλεμος.

Η Cisco, κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, κατέστρεψε ανταλλακτικά για τον εξοπλισμό της στη Ρωσία αξίας 19 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την αποχώρησή της από την αγορά. Η εταιρεία ήταν ο κύριος προμηθευτής εξοπλισμού για τους ρωσικούς παρόχους διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας.

Η Google φέρεται να έχει μόλις αρχίσει να μπλοκάρει τις εταιρικές υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων των Gmail, Google Calendar, Google Meet και Google Docs, για τις ρωσικές εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις. Αναφέρεται ότι περίπου το 30% όλων των εταιρικών πληροφοριών από ρωσικές εταιρείες είναι αποθηκευμένες στις υπηρεσίες Google Workspace.

Μετάβαση σε εγχώριες λύσεις

Για να επιταχυνθεί η μετάβαση σε εγχώριο λογισμικό, η ρωσική ρυθμιστική αρχή διαδικτύου Roskomnadzor μπλοκάρει τις υπηρεσίες VPN στη Ρωσία. Περίπου 20 γνωστές υπηρεσίες VPN, συμπεριλαμβανομένων των OpenVPN και WireGuard, έχουν ήδη μπλοκαριστεί, αναφέρει η ιστοσελίδα The Record.

Η ρωσική κυβέρνηση κάνει περιστασιακά εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα, μπλόκαρε τις υπηρεσίες VPN για τους απλούς χρήστες, αλλά επιχειρήσεις όπως τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί μπορούσαν να τις χρησιμοποιούν, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024