Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το φωτεινό χαμόγελο της Άννας «γέννησε» ένα ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του καρκίνου

ΗΠΑ: Το φωτεινό χαμόγελο της Άννας «γέννησε» ένα ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του καρκίνου

Ο καρκίνος έχει έναν νέο ισχυρό εχθρό κι αυτό οφείλεται σε ένα 9χρονο κορίτσι με ένα φωτεινό χαμόγελο

Το φάρμακο «AOH1996» πήρε το όνομά του από την Anna Olivia Healey, καρκινοπαθή με καταγωγή από την Ιντιάνα των ΗΠΑ, η οποία γεννήθηκε το 1996. «Ήξερα ότι ήθελα να κάνω κάτι ξεχωριστό για αυτό το κοριτσάκι», δήλωσε η Linda Malkas μέλος του City of Hope στην Καλιφόρνια, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ. «Πέθανε όταν ήταν μόλις 9 ετών από νευροβλάστωμα, έναν παιδικό καρκίνο που προσβάλλει μόνο 600 παιδιά στην Αμερική κάθε χρόνο».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα φάρμακο που περιέχει ένα στοιχείο που ονομάστηκε «AOH1996», το οποίο «φαίνεται να καταπολεμά όλους τους συμπαγείς όγκους», ενώ αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και δίνουν αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα είναι σε προκλινό στάδιο, όπως γράφει η New York Post.

Το πρωτοποριακό στοιχείο «AOH1996»

Η Linda Malkas γνώρισε την οικογένεια της Άννας λίγο πριν η κόρη τους πεθάνει το 2005 μετά από μάχη με τον καρκίνο. «Γνώρισα τον πατέρα της Άννας όταν βρισκόταν στο τελικό στάδιο… με ρώτησε αν μπορούσα να κάνω κάτι για το νευροβλάστωμα και έγραψε μια επιταγή 25.000 δολαρίων για το εργαστήριό μου », είπε. «Αυτή ήταν η στιγμή που άλλαξε τη ζωή μου».

Η ανακάλυψη του στοιχείου «AOH1996» αποτελεί το αποκορύφωμα δύο δεκαετιών έρευνας για τη Malkas και το City of Hope.

Το νέο φάρμακο δρα στοχεύοντας σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PCNA, ή πυρηνικό αντιγόνο των πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων. Στη μεταλλαγμένη της μορφή, η PCNA βοηθά τους καρκινικούς όγκους να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν. «Η PCNA μεταβάλλεται με μοναδικό τρόπο στα καρκινικά κύτταρα και το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε ένα φάρμακο που στοχεύει μόνο τη μορφή της PCNA στα καρκινικά κύτταρα», ενώ αφήνει ανέγγιχτα τα υγιή, φυσιολογικά κύτταρα, δήλωσε η ερευνήτρια.

Και παρομοιάζει την νέα αυτή θεραπεία «σαν μια χιονοθύελλα που κλείνει έναν βασικό κόμβο αεροπορικής εταιρείας, διακόπτοντας όλες τις πτήσεις μόνο όμως για τα αεροπλάνα που μεταφέρουν καρκινικά κύτταρα».

Το φάρμακο βρίσκεται επί του παρόντος σε κλινική δοκιμή φάσης 1 στο City of Hope. Σε προηγούμενες δοκιμές, το «AOH1996» εξολόθρευσε επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα διαταράσσοντας με επιτυχία τον αναπαραγωγικό κύκλο αυτών των κυττάρων.

H Άννα συνεχίζει να προσφέρει αγάπη

Η μάχη της νεαρής Άννας με το νευροβλάστωμα αποτέλεσε επίσης την έμπνευση για το A.N.N.A. Fund (Anna Needs Neuroblastoma Answers), ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 400.000 δολάρια για την έρευνα πάνω στο νευροβλάστωμα από το 2002.

«Η σύζυγός μου και εγώ σκεφτήκαμε ότι δεν υπήρχε τρόπος να ευχαριστήσουμε πλήρως τους φίλους, την οικογένεια και τους αγνώστους για την αγάπη και την υποστήριξη που έδειξαν για την κόρη μας», έγραψε ο μπαμπάς της Άννας, Στιβ, στην ιστοσελίδα της οικογένειας, την οποία διαχειρίζεται μαζί με τη μητέρα της, Μπαρμπ Χίλεϊ.

«Μέσω της ευαισθητοποίησης και της χρηματικής υποστήριξης από ανθρώπους σαν εσάς, θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε την ίδια αγάπη και το ενδιαφέρον σε άλλες οικογένειες που βρίσκονται στη δική μας κατάσταση», πρόσθεσε.

Υπάρχει η ελπίδα πλέον ότι το AOH1996 μπορεί κάποτε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του εγκεφάλου, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος και των πνευμόνων.

«Αργήσαμε πολύ να βοηθήσουμε την Άννα, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους σαν την Άννα», δήλωσε η Malkas. «Πάντα λέω ότι όταν με βλέπετε, υπάρχει ένα μικρό 9χρονο κοριτσάκι που κάθεται πάνω στον δεξί μου ώμο».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024