Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Michelle Yeoh: Μια υπερ-ηρωίδα πρότυπο γυναικείας ενδυνάμωσης

Michelle Yeoh: Μια υπερ-ηρωίδα πρότυπο γυναικείας ενδυνάμωσης

Πέρασε τη γενέθλια ημέρα της, κολυμπώντας με δελφίνια

Τα γενέθλιά της γιόρτασε πρόσφατα η Michelle Yeoh, κλείνοντας τα 61 της χρόνια. Η οσκαρική ηθοποιός που έχει σπάσει όλα τα κοντέρ των ταμπού της εποχής μας, μοιράστηκε με τους θαυμαστές της και τους ακόλουθούς της στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook τις φωτογραφίες από τη γιορτή των γενεθλίων της.

Η ίδια, με τη γνώριμή της κοινωνική ευαισθησία, είχε παροτρύνει, μέσω του λογαριασμού της, λίγο νωρίτερα, τους φίλους της να μην της στείλουν άλλα λουλούδια και δώρα, αλλά να προτιμήσουν να κάνουν κάπου μια δωρεά σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, αφού για την ίδια η αγάπη και η υποστήριξη των φίλων της είναι αρκετή και συγκινητική. Μάλιστα, είχε γράψει ότι την ημέρα των γενεθλίων της θα την περνούσε κολυμπώντας με δελφίνια…

Η πρωταγωνίστρια από τη Μαλαισία πήρε το πρώτο Όσκαρ που έχει κερδίσει ποτέ γυναίκα ασιατικής καταγωγής για το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην αντισυμβατική κωμωδία δράσης «Τα Πάντα Όλα» («Everything Everywhere All At Once») των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, φέτος. Αυτό όμως δεν ήταν το πρώτο φράγμα προκαταλήψεων που είχε η ίδια ξεπεράσει.

Όλη της η πορεία είναι μια εξέλιξη προς τα εμπρός, παλεύοντας με όλα τα στερεότυπα αρχικά στην πατρίδα της και αργότερα στον τόσο ανταγωνιστικό και σκληρό χώρο του θεάματος στο Χόλιγουντ. Η ομιλία της άλλωστε στα Όσκαρ ήταν ενδυναμωτική για όλους όσοι την παρακολουθούσαν και την είχαν θαυμάσει νωρίτερα στον ρόλο της είτε στον «Τζέιμς Μποντ» είτε στον «Τίγρη και Δράκο» όπου και είχε κλέψει τις εντυπώσεις με το ταλέντο και τη συνολική της παρουσία.

Όπως η λαμπερή πρωταγωνίστρια είχε πει κατά τη διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου της, στη στιγμή του προσωπικού της θριάμβου –που για εκείνη μπορεί να άργησε, αλλά ήρθε- όταν παρέλαβε το Όσκαρ: «Για όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια που μου μοιάζουν και με βλέπουν απόψε, αυτή είναι μια ένδειξη ελπίδας και δυνατότητας. Είναι η απόδειξη του ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Και κυρίες, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι έχετε περάσει το όριο ηλικίας. Ποτέ μην τα παρατάτε».

Η πολύ καλή σχέση της Michelle Yeoh με τη μαμά της –κάτι που στο Χόλιγουντ δεν είναι και δεδομένο- είναι γνωστή και τότε η ίδια είχε αφιερώσει το βραβείο στη μαμά της και «όλες τις μητέρες στον κόσμο, επειδή εκείνες είναι οι υπερ-ηρωίδες. Γράφουμε ιστορία».

Η Michelle Yeoh είχε ξεκινήσει την καριέρα της με ρόλους σε ταινίες δράσης που παράγονταν στο Χονγκ Κονγκ, κι αυτό ένα στοιχείο που δεν ήταν το σύνηθες για μια γυναίκα και μάλιστα την εποχή που ξεκινούσε.

Έζησε τη μεγάλη εμπορική επιτυχία ήδη όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία της σειράς κατασκοπείας 007 του Τζέιμς Μποντ, το «Tomorrow Never Dies» (1997), με τον Πιρς Μπρόσναν. Και στο Χόλιγουντ συνέχισε παλεύοντας για την καθιέρωση, με τους περιορισμούς που της ετίθεντο από τη βιομηχανία του θεάματος για ρόλους, πρώτον ως γυναίκας και δεύτερον από την Ασία. Ακολούθησε επίσης ο σημαντικός της ρόλος στο «Τίγρης και Δράκος» του Ανγκ Λι, καθώς και η συμμετοχή της στην ταινία του Ρομπ Μάρσαλ το 2005, «Οι αναμνήσεις μιας γκέισας», βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο.

Να σημειωθεί ότι η ηθοποιός ήταν η πρώτη μη λευκή γυναίκα που κέρδισε το Όσκαρ σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία, από το 2002, οπότε και η Χάλι Μπέρι τότε είχε αποσπάσει το αγαλματίδιο του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Monster’s Ball».

Η ίδια η Yeoh έχει αποκαλύψει ότι ο πρώτος της γάμος τερματίστηκε λόγω της αδυναμίας της να αποκτήσει παιδιά. Aπό το 2004 όμως είναι μαζί με τον Jean Todt, πρώην οδηγό αγώνων αυτοκινήτου, διευθυντικό στέλεχος κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών και πρόεδρο της FIA. Αποκαλύφθηκε πρόσφατα μάλιστα ότι παντρεύτηκαν στις 27 Ιουλίου φέτος στη Γενεύη από ανάρτηση στο ίνσταγκραμ του Felipe Massa.

Ακολουθεί το βίντεο με την εμπνευστική ευχαριστήρια ομιλία της στη φετινή οσκαρική βραδιά:

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024