Allianz Trade: Πόσο θα κοστίσει ο καύσωνας στην ελληνική οικονομία
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus επιβεβαίωσε ότι ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ
Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα είναι πιθανόν να μειώσουν κατά 0,6% το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2023, σύμφωνα με «εκτίμηση» της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz Trade, η οποία προβλέπει ότι η Κίνα μπορεί να χάσει 1,3 ποσοστιαία μονάδα της οικονομικής της ανάπτυξης.
Χθες, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus επιβεβαίωσε ότι ο Ιούλιος 2023 – που χαρακτηρίσθηκε από κύματα καύσωνα και πυρκαγιές σε πολλές περιοχές του κόσμου – ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί επί της Γης. Αυτός ο Ιούλιος ήταν κατά 0,33°C θερμότερος από τον μήνα που κρατούσε μέχρι σήμερα το ρεκόρ, τον Ιούλιο 2019, με μέση θερμοκρασία 16,63°C.
«Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν μόνο επιπτώσεις στους ανθρώπους, αλλά και στις οικονομίες»
«Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα, μαζί με άλλες χώρες της Ασίας αντιμετώπισαν αυξήσεις της θερμοκρασίας ρεκόρ (…) Η Κλιματική Αλλαγή θα αυξήσει την συχνότητα και την σφοδρότητα των επεισοδίων ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργώντας μία «νέα κανονικότητα» αποτελούμενη από κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν μόνο επιπτώσεις στους ανθρώπους και την άγρια ζωή, αλλά και στις οικονομίες», επισημαίνει σε μελέτη της η Allianz Trade.
Ταυτόχρονα, «οι μισθωτοί που έχουν πληγεί από την ζέστη μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, εμφανίζονται καθυστερήσεις και κάνουν σφάλματα. Η μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία που προκαλούν οι ακραίες θερμοκρασίες είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο».
Τι αναφέρει η μελέτη της Allianz Trade
Η μελέτη της Allianz Trade, επικαλούμενη πλήθος στοιχείων και μελετών, «εκτιμά» ότι τα κύματα καύσωνα «πιθανόν να κοστίσουν 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ του 2023», «πράγμα που είναι σημαντικό και αναδεικνύει τους κλιματικούς κινδύνους».
Η Κίνα μπορεί να χάσει 1,3 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Ισπανία 1 μονάδα, η Ελλάδα 0,9 μονάδα, η Ιταλία ο,5, οι ΗΠΑ 0,3 και η Γαλλία 0,1 μονάδα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Φοιτητική στέγη: Γολγοθάς η εύρεση φοιτητικής κατοικίας – Στα ύψη τα ενοίκια, πολλά τα ασυντήρητα σπίτια
- Ιαπωνία: Νέοι κανόνες για την αυτοκρατορική διαδοχή – Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των γυναικών από τον θρόνο
- Τι αποκάλυψε ο Πατ Ράιλι για πιθανό δίδυμο Λεμπρόν – Γιάννη στους Χιτ
- Θρήνος στη Μολδαβία για την οικογενειακή τραγωδία στη Χαλκιδική – Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ η 7χρονη
- Κρασί: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο γερμανικός αμπελοοινικός τομέας
- Λορέντζο Καριέρε: Το συγκινητικό μήνυμα του Γιώργου Ελευθέρας στον φίλο του
- Μπλεξίματα για την Αργεντινή από τη FIFA για το πανό για τα Φώκλαντ
- Κλιματική αλλαγή: Η ζέστη και ο καπνός από τις πυρκαγιές αποτελούν τη νέα επικίνδυνη πραγματικότητα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442