Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεία: Καταστράφηκε σχεδόν το 80% των καλλιεργειών

Ηλεία: Καταστράφηκε σχεδόν το 80% των καλλιεργειών

Μειωμένη αναμένεται και η ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία

Σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες στην περιοχή στα Κρέστενα προκάλεσε ο καύσωνας διαρκείας που έπληξε την Ηλεία, καθώς σχεδόν το 80% της παραγωγής «κάηκε» από τις υψηλές θερμοκρασίας. Μειωμένη όμως αναμένεται και η παραγωγή ελιάς στο νόμο, η οποία αναμένεται να φτάσει κάτω από 20.000 τόνους.

Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως επισημαίνει το ertnews, εντοπίζονται στο Κάτω Σαμικό, στις Ράχες, στα Μακρίσια και στην Κρέστενα, κυρίως σε καλλιέργειες ντομάτας και μελιτζάνας, καθώς και σε κορινθιακή σταφίδα, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια.

Οι αιτήσεις αποζημίωσης προς τον ΕΛΓΑ έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο εκφράζεται ανησυχία για νέες ζημιές από πιθανό νέο κύμα καύσωνα τις επόμενες ημέρες, που θα πλήξει κι άλλο την αγροτική παραγωγή.

«Η ζημιά είναι μεγάλη δυστυχώς. Η υποβολή αιτήσεων για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ είναι ήδη σε εξέλιξη, Η πρώτη μας εκτίμηση είναι πως η ζημιά είναι στο 80% στις περισσότερες καλλιέργειες, κυρίως στα Μακρίσια, στην Κρέστενα, στο Κάτω Σαμικό και στις Ράχες. Είναι ανάγκη να καταγραφεί το ταχύτερο δυνατόν η ζημιά και να καταβληθούν τα χρήματα στους πληγέντες παραγωγούς, γιατί η χρονιά θα είναι δύσκολη. Μην ξεχνάτε πως έχουμε πάθει ζημιά και στα λιοστάσια και το λάδι φέτος θα είναι λιγότερο από άλλες χρονιές», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Παναγιώτης Γριβάκης.

Μείωση της ελαιοπαραγωγής

Αισθητά μειωμένη αναμένεται η ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία τη νέα ελαιοκομική περίοδο, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων και των παραγωγών, θα κυμανθεί κάτω από τους 20.000 τόνους.

Η φετινή σοδειά, όπως μεταδίδει το ertnews, αναμένεται να κυμανθεί κοντά στους 19.500 τόνους, όταν πέρυσι έφτασε τους 28.000 μια εξέλιξη που θα αποβεί καταστροφική για την τοπική οικονομία, αφού η Ηλεία είναι κατεξοχήν αγροτικός νομός και το εισόδημα των αγροτών ενισχύει και τα αστικά κέντρα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, επισήμανε ότι οι βροχές τον Απρίλιο και τον Μάιο, σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα, φαίνεται πως έχουν οδηγήσει στη μειωμένη καρπόδεση.

«Είχαμε άνθη, τα οποία λόγω βροχοπτώσεων δεν έδεσαν όπως θα έπρεπε. Η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής απαιτεί προσοχή για τον δάκο, διότι ο ίδιος δακοπληθυσμός σε μικρότερη παραγωγή είναι πιο επίφοβος για ζημιά. Για αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοπαραγωγούς στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, δεδομένου ότι σε αυτές, η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος είναι εξαιρετικά αμφίβολη και ως εκ τούτου θα χρειαστεί να επέμβουν και με ιδία μέσα, ενεργώντας πάντα υπό την καθοδήγηση των τεχνικών τους συνεργατών», σημείωσε.

Sports in

Περιστέρι: Στην καλύτερη πεντάδα του Basketball Champions League ο Ράγκλαντ (pic)

Ο Τζο Ράγκλαντ ψηφίστηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας του Basketball Champions League για την αγωνιστική περίοδο 2023/24.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024