Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Στο 6,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Γερμανία: Στο 6,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Η ανακοίνωση της γερμανικής στατιστικής αρχής

Μικρή αποκλιμάκωση κατέγραψε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να τρέχει με ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 6,2% τον περασμένο μήνα, από 6,4% που ήταν τον Ιούνιο.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 6,5% υποχωρώντας ελαφρά από το 6,8% του Ιουνίου.

«Ο ρυθμός του πληθωρισμού έχει μειωθεί ελαφρώς, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο», σχολίασε η Ruth Brand, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Και πρόσθεσε: «Ειδικά η εξέλιξη των τιμών των τροφίμων συνεχίζει να έχει ανοδική επίδραση στον πληθωρισμό. Επιπλέον, η αύξηση των τιμών της ενέργειας ήταν και πάλι κάπως μεγαλύτερη από ό,τι τους δύο προηγούμενους μήνες»

Άνοδος στην ενέργεια

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων τον Ιούλιο του 2023 ήταν 5,7% υψηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, μετά από αυξήσεις 3,0% και 2,6% τον Ιούνιο και τον Μάιο του 2023, αντίστοιχα. Η εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Οι καταναλωτές έπρεπε να πληρώσουν 17,6% περισσότερο για ηλεκτρική ενέργεια τον Ιούλιο του 2023 από ό,τι τον Ιούλιο του 2022. Τον Ιούνιο του 2023 είχε σημειωθεί ετήσια άνοδος 10,5%.

Από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, οι αυξήσεις τιμών ήταν ιδιαίτερα έντονες για τα στερεά καύσιμα (+12,8%) και το φυσικό αέριο (+8,5%). Κάτω του μέσου όρου αυξήσεις τιμών αναφέρθηκαν για την τηλεθέρμανση (+2,1%). Αντίθετα, οι τιμές των προϊόντων ορυκτελαίων μειώθηκαν σημαντικά κατά 7,8%, και ειδικότερα του πετρελαίου θέρμανσης (-35,5%). Τα καύσιμα κινητήρων κοστίζουν επίσης λιγότερο από ένα χρόνο νωρίτερα (-4,9%) παρά την έκπτωση καυσίμων του προηγούμενου έτους .

Οι τιμές των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων τον Ιούλιο του 2023 αυξήθηκαν κατά 11,0% σε ετήσια βάση μετά από αύξηση 13,7% τον Ιούνιο του 2023. Ως εκ τούτου, τα τρόφιμα παρέμειναν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού μεταξύ όλων των ομάδων προϊόντων. Οι τιμές συνέχισαν να είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο σε όλες σχεδόν τις ομάδες τροφίμων. Ειδικότερα, οι καταναλωτές έπρεπε να πληρώσουν σημαντικά περισσότερα για ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής (+18,9%). Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης από έτος σε έτος για το ψωμί και τα δημητριακά (+16,6%), τα λαχανικά (+15,7%) και τα ψάρια, τα ψάρια και τα θαλασσινά (+14,1%). Αντίθετα, τα βρώσιμα λίπη και έλαια κοστίζουν 12,9% λιγότερο από ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο δομικός πληθωρισμός

Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Ιούλιο του 2023. Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο ρυθμός πληθωρισμού ήταν χαμηλότερος (+5,5%), γεγονός που καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι τιμές των τροφίμων στον συνολικό δείκτη.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Ποιος είναι ο λόγος που ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην «Aleksandar Nikolić Hall» με τη Μακάμπι

Ο λόγος που τα δύο παιχνίδια των playoffs της EuroLeague ανάμεσα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παναθηναϊκό θα γίνουν στη γνωστή «Χάλα Πιονίρ».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024