Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Στερεύει ο ποταμός Ρήνος – Εκπέμπει SOS η γερμανική βιομηχανία [Γραφήματα]

Γερμανία: Στερεύει ο ποταμός Ρήνος – Εκπέμπει SOS η γερμανική βιομηχανία [Γραφήματα]

Ο ποταμός μήκους 1.230 χιλιομέτρων, αποτελεί την κύρια εμπορική αρτηρία για το 80% των εσωτερικών μεταφορών αγαθών της γερμανικής οικονομίας

Αυξάνονται τα προβλήματα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, καθώς ο ποταμός Ρήνος στερεύει, προκαλώντας πρόσθετους «πονοκεφάλους» στην γερμανική βιομηχανία, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο ποταμός μήκους 1.230 χιλιομέτρων, ένας παγκοσμίου φήμης τουριστικός προορισμός, αποτελεί την κύρια εμπορική αρτηρία για το 80% των εσωτερικών μεταφορών αγαθών της γερμανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Πλέον, η βιομηχανία πρέπει να ανακαλύψει νέους τρόπους για τη μεταφορά φορτίων, από άνθρακα έως χημικά, καθώς η ολοένα και συχνότερη χαμηλή στάθμη του Ρήνου διαταράσσει την ατμομηχανή της Ευρώπης.

Χαμηλή στάθμη

Έπειτα από παρατεταμένες περιόδους χαμηλής στάθμης του νερού το 2018 και το 2022, η στάθμη του Ρήνου είναι και πάλι πολύ χαμηλή σε ορισμένα τμήματα του ποταμού.

Στο Kaub, η στάθμη των υδάτων έπεσε αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος.

Πέρυσι, 182 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι εμπορευμάτων μεταφέρθηκαν μέσω των πλωτών οδών της Γερμανίας, ποσοστό μειωμένο κατά 6,4% σε σχέση με το 2021 και το χαμηλότερο από την επανένωση της Γερμανίας.

Καθώς οι καύσωνες πλήττουν τη νότια Ευρώπη, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υδατοδρομίων και Ναυτιλίας αναμένει ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί.

Κλιματική κρίση

Η γερμανική χημική εταιρεία Covestro μεταφέρει πάνω από το 30% των προϊόντων της και λαμβάνει την πλειονότητα των πρώτων υλών για την παραγωγή τους μέσω του Ρήνου.

«Η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη εμφάνιση χαμηλών επιπέδων νερού θέτουν σημαντικές προκλήσεις για την Covestro καθώς και για άλλες εταιρείες», δήλωσε ο Uwe Arndt, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Covestro για τον Ρήνο.

Δεξαμενόπλοια μικρού βυθίσματος

Για το λόγο αυτό ο όμιλος έχει ναυλώσει δύο φορτηγίδες μικρού βυθίσματος που είναι σε θέση να προμηθεύουν τους πελάτες με υδροχλωρικό οξύ ακόμη και όταν η στάθμη του Ρήνου στην Κολωνία πέφτει στα 0,40 μέτρα.

Η BASF έχει επίσης αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα πλοίο μικρού βυθίσματος για τον εφοδιασμό του κόμβου Ludwigshafen, ο οποίος προμηθεύεται περίπου το 40% των πρώτων υλών του μέσω του Ρήνου.

Στην περίπτωση των εύφλεκτων και τοξικών χημικών ουσιών, το ποτάμι είναι συχνά η μόνη επιλογή μεταφοράς.

Τα χαμηλά επίπεδα στάθμης έχουν ως αποτέλεσμα οι παραδοσιακές φορτηγίδες να μειώνουν τα φορτία τους περισσότερο από το ήμισυ, κάτω από 1.500 μετρικούς τόνους.

Ωστόσο, το νέο δεξαμενόπλοιο μικρού βυθίσματος της BASF – το Stolt Ludwigshafen – μπορεί να μεταφέρει φορτίο 2.300 τόνων και να περάσει από το στενό Kaub σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα 30 εκατοστών (11,8 ίντσες).

Κρίσιμης σημασίας για την μεταφορά πρώτων υλών

Η αντιπρόεδρος της BASF Barbara Hoyer δήλωσε ότι ο νούμερο 1 χημικός όμιλος στον κόσμο εξαρτάται από τον Ρήνο, καθώς οι περισσότερες υγρές πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένης της νάφθας, μεταφέρονται μέσω του ποταμού.

Η Thyssenkrupp η οποία κήρυξε παύση εργασιών κατά τη διάρκεια της ξηρασίας του 2018 επειδή δεν λάμβανε πλέον αρκετές πρώτες ύλες, έχει ναυλώσει μακροπρόθεσμα ένα τρένο που μπορεί να παρέχει περίπου 3.000 μετρικούς τόνους άνθρακα, που απαιτούνται για την παραγωγή χάλυβα, κάθε μέρα.

Πώς επηρεάζεται συνολικά η οικονομία

Ο αντίκτυπος των χαμηλών επιπέδων νερού δεν περιορίζεται μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,4% το 2018, καθώς μειώθηκε η κυκλοφορία φορτηγίδων στον Ρήνο.

Κατά κανόνα, αν η στάθμη των υδάτων στο Kaub πέσει κάτω από 78 εκατοστά για 30 συνεχόμενες ημέρες, όπως συνέβη το 2022 και το 2018, η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται κατά 1%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου.

Η Deutsche Bank, η οποία ήδη αναμένει ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023, εκτιμά ότι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιπέδων νερού θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάκαμψη της χώρας από την ύφεση.

Αύξηση παραγγελιών και εφοδιαστική αλυσίδα

«Αναμένουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ότι τα ακραία φαινόμενα στον ποταμό Ρήνο θα συμβαίνουν συχνότερα», δήλωσε ο Maickel Uijtewaal, γενικός διευθυντής της Stolt-Nielsen.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετούς πελάτες με εγκαταστάσεις στον Ρήνο ή κοντά σε αυτόν σχετικά με φορτηγίδες μικρύ βυθίσματος, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες ανησυχούν για την ακεραιότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τους.

Η γερμανική HGK Shipping,  κατασκευάζει τρία τέτοια πλοία για πελάτες, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία εμπορίας σιτηρών Archer-Daniels-Midland Co.

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Steffen Bauer δήλωσε ότι οι εταιρείες ενέργειας, χημικών και χάλυβα έχουν περιορισμένες εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων πρώτων υλών.

«Υπάρχει έλλειψη χωρητικότητας, υποδομών και προσωπικού βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα για μια στροφή σε σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024