Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
UFOμανία: Πώς οι εξωγήινοι τροφοδοτούν μια νέα, αχαρτογράφητη εποχή παραπληροφόρησης

UFOμανία: Πώς οι εξωγήινοι τροφοδοτούν μια νέα, αχαρτογράφητη εποχή παραπληροφόρησης

Πρόκειται για ψυχολογική επιχείρηση; Για συγκάλυψη της αμερικανικής κυβέρνησης; Οι εξωγήινοι έχουν εισέλθει και πάλι στην επικρατούσα συζήτηση, αλλά είναι δύσκολο να μην αναρωτηθούμε για τα κίνητρα πίσω από τον τρόπο με τον οποίο μας διοχετεύονται αυτές οι πληροφορίες - και γιατί.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρύβει πτώματα εξωγήινων στην ντουλάπα του Κογκρέσου, ή τουλάχιστον αυτό θέλει να πιστέψουμε ο πληροφοριοδότης David Grusch μετά την ακρόαση για τα UFO στην Ουάσιγκτον, πρόσφατα.

Ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών έγινε viral τον περασμένο μήνα για τον ισχυρισμό του ότι το Πεντάγωνο έχει στην κατοχή του «άθικτα και μερικώς άθικτα» εξωγήινα οχήματα, μια δήλωση για την οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, εκτός από το να κάνει πλάκα με «μη ανθρώπινους πιλότους» που βρέθηκαν σε αρκετές υποτιθέμενες περιοχές συντριβής.

Ο Grusch παραδέχεται ανοιχτά ότι ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τους εξωγήινους μετά την ανάγνωση της πλέον απαξιωμένης έκθεσης των New York Times του 2017, ωστόσο η πάντα δελεαστική υπόσχεση ότι η νοήμων ζωή πέρα από τον πλανήτη μας είναι απλώς απρόσιτη -ή, τουλάχιστον, κρυμμένη πίσω από πολλά επίπεδα κυβερνητικής εξουσιοδότησης υψηλού επιπέδου- έχει επανέλθει τα τελευταία χρόνια σε αυξανόμενη προσοχή της επικρατούσας τάσης.

Ακόμα και η NASA το παίρνει στα σοβαρά

Πέρα από το μαζικό θέαμα, η δημόσια συνεδρίαση σηματοδοτεί μια πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ. Ιστορικά ήταν η περίπτωση που μόνο ο στρατός και η εθνική ασφάλεια είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα UFO ή UAP (unidentified aerial phenomena).

Ωστόσο, μετά την πανδημία, έχουμε δει μια έξαρση της επίσημης ομιλίας για εξωγήινους: Το Πεντάγωνο έχει ανοίξει ένα νέο γραφείο που έχει αναλάβει τη διερεύνηση αναφορών για UFO, υπάρχει μια ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης UFO που έχει συσταθεί από τη NASA, η οποία διοργανώνει δημόσιες συναντήσεις πριν από την τελική της έκθεση.

Υπάρχει ακόμη και μια ιδιωτική εταιρεία, η Enigma Labs, που κυκλοφορεί μια εφαρμογή παρακολούθησης αναφορών για UFO. Υπήρξαν αναφορές για έναν εξωγήινο μετεωρίτη που πιστεύεται ότι βρέθηκε στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού και για έναν μεγάλο μεταλλικό κύλινδρο που βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη παραλία της Αυστραλίας. Για να μην αναφέρουμε τα 800 και πλέον UAP που φέρεται να έχουν εντοπιστεί από πιλότους αεροπορικών εταιρειών, τα βίντεο των οποίων έχουν κρατηθεί μακριά από το κοινό.

Photo: Wikimedia Commons

Η συνωμοσιολογία θριαμβεύει

Σε αυτή τη νέα και αχαρτογράφητη εποχή της παραπληροφόρησης, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς οι ιστορίες για τεχνολογίες άγνωστης προέλευσης, μη ανθρώπινη νοημοσύνη και ανεξήγητα φαινόμενα μπορούν να φουντώσουν τις φλόγες της συγκάλυψης και της συνωμοσιολογικής σκέψης.

Η ιδέα ότι το Πεντάγωνο έχει στην πραγματικότητα στην κατοχή του UAPs προκαλεί νοητικές σκηνές από φανταχτερές, παραπλήσιες με τους X-Men χολιγουντιανές πλοκές, που, φυσικά, είναι μια πολύ πιο εύκολη επιλογή από το να σταματήσουμε και να εξετάσουμε τις πραγματικές ανθρωπογενείς φρικαλεότητες στις ακτές της Μεσογείου.

Ωστόσο, η πρόσφατη ακρόαση σηματοδοτεί επίσης μια τεράστια αλλαγή στην απεικόνιση των εξωγήινων σε όλη την κουλτούρα, από την τρελή αντικουλτούρα στη νόμιμη κυβερνητική αφήγηση. Για όλη αυτή τη συζήτηση περί φαινομένων, μυστηριωδών και ανεξήγητων, είναι δύσκολο να μην αναρωτηθούμε για τα κίνητρα πίσω από τον τρόπο με τον οποίο μας τροφοδοτούνται αυτές οι πληροφορίες – και γιατί.

Photo: Wikimedia Commons

Η πτώση ΑΤΙΑ στο Ρόσγουελ και οι θεωρίες συνομωσίας

Η σχέση μεταξύ των εμφανίσεων εξωγήινων και της κυβερνητικής δυσπιστίας υπάρχει από την αρχή, με πρώιμα παραδείγματα όπως το περιστατικό του Ρόσγουελ το 1947* να φουντώνουν τις συνωμοτικές φλόγες, φέρνοντας στο φως το ερώτημα για τις επίσημες αφηγήσεις, ποιον ωφελούν και γιατί – «πρόκειται για εξωγήινο διαστημόπλοιο ή για ένα κατασκοπευτικό ιπτάμενο μέσο;».

(*Η συντριβή ενός ιπτάμενου αντικειμένου σ’ ένα ράντσο κοντά στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού, στις 3 Ιουλίου 1947, προκαλεί μέχρι και σήμερα θεωρίες συνωμοσίας)

Παρομοίως, οι εξωγήινες απειλές έχουν από καιρό υποκαταστήσει τη γεωπολιτική ισχύ, με τους συλλογισμούς για την ύπαρξη εξωγήινων να χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα για την ανάπτυξη κατασκοπευτικών αεροσκαφών. Προσωπικότητες-κλειδιά, όπως ο Richard Doty, πρώην πράκτορας του Γραφείου Ειδικών Ερευνών της Πολεμικής Αεροπορίας, παραδέχτηκε ανοιχτά ότι παρέδωσε πλαστά έγγραφα σε ερευνητές UFO στις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Η ανησυχία είναι όφελος για την αμυντική βιομηχανία

«Αυτή η πίστη στα UFO είναι εγγενώς συνδεδεμένη με τις αντιλήψεις περί συγκάλυψης από την κυβέρνηση και τον στρατό και είναι ισχυρή και διάχυτη στην κοινωνία» συμφωνεί ο Mark Pilkington, συγγραφέας του βιβλίου Mirage Men.

Μια ιδιαίτερη οπτική γωνία είναι η σχέση μεταξύ των ΑΤΙΑ και της ιστορίας της ανάπτυξης της στρατιωτικής και αμυντικής τεχνολογίας: «Η ενίσχυση των ανησυχιών για άγνωστα, πιθανώς μη φιλικά αντικείμενα που πετούν πάνω από τον ουρανό των ΗΠΑ έχει μεγάλο όφελος για την αμυντική βιομηχανία».

Αυτό υποστηρίζεται αναμφίβολα από τη μετατόπιση της γλώσσας τα τελευταία χρόνια από το UFO, το οποίο είναι τυλιγμένο σε συνειρμούς πράσινου ανθρώπου και επιστημονικής φαντασίας, στο πιο τεχνικά ηχηρό και αφηρημένο Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, το οποίο φιλοξενεί όλα τα θέματα αγνώστων παραγόντων, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης μέχρι ιπτάμενα μέσα κατασκοπείας, ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες ή άλλα φυσικά φαινόμενα – «όλα αυτά είναι σημαντικά στον στρατιωτικό τομέα» προσθέτει. «Διατηρεί επίσης τη συζήτηση προσγειωμένη στην επιστήμη και αξιόπιστη για εκείνους – που εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία – που δεν συμφωνούν με την αφήγηση περί εξωγήινων».

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γεωπολιτικές απειλές, αλλά και για το άτομο

«Η γλώσσα των ΑΤΙΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση ή την ψυχολογική εκμετάλλευση των ατόμων, εκμεταλλευόμενη τις διαφορές στην αντίληψή μας για να δημιουργήσει σύγχυση, καθιστώντας δυσκολότερη την οργάνωση αντι-αφηγήσεων απέναντι σε αυτά που η κυβέρνηση μας ταΐζει με το σταγονόμετρο» γράφει ένα πρόσφατο άρθρο στο dazeddigital.com.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστρέφουν κάθε έννοια μιας συναινετικής πραγματικότητας – οι νέοι στρέφονται όλο και περισσότερο σε πλατφόρμες alt media όπως το TikTok ως κύρια πηγή ειδήσεων – γεγονός που ενισχύει τις περιθωριακές πεποιθήσεις και καθιστά δυσκολότερο να διακρίνουμε τι είναι πραγματικό και τι όχι» συνεχίζει.

«Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι μιλάμε για εξωγήινους σε μια στιγμή όπου… γίνεται πολύ, πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τι είναι αληθινό» λέει ο καλλιτέχνης Trevor Paglen, το έργο του οποίου πραγματεύεται ιδέες μαζικής παρακολούθησης και κυβερνητικής παραπληροφόρησης.

Photo: Public Domain

Έξυπνοι εξωγήινοι;

Ακόμα και η τοποθέτηση των θεάσεων των UAP ως απόρρητων πληροφοριών παίζει σε αυτή την αφήγηση, με τους αξιωματούχους να εκμεταλλεύονται τη συλλογική μας δυσπιστία απέναντι στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης για να αποκαλύψουν κρυφές αλήθειες – όπως είπε ένας αξιωματούχος στην ακρόαση στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, «φοβόμαστε να κάνουμε ερωτήσεις επειδή φοβόμαστε την αλήθεια».

«Έτσι, είτε υπάρχουν πραγματικά ευφυείς εξωγήινοι εκεί έξω που επικοινωνούν με ένα μυστικό τμήμα του Βαθέος Κράτους είτε όχι, υπάρχει μια παιχνιδοποίηση που εμπλέκεται στην αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, η οποία προσθέτει μόνο περαιτέρω κίνητρα για τον σκοπό αυτό» συνεχίζει το άρθρο στο dazeddigital.com.

Ο Paglen διευκρινίζει:  «Παρουσιάζεται ως ένα μυστικό που αποκαλύπτεται, και αυτό το μυστικό είναι πιο πιθανό να είναι αληθινό από τις μ@λακίες που μας έχουν ήδη δοθεί».

Μια χιονοστιβάδα παραδοξότητας

Αλλά δεν είναι μόνο η κυβερνητική παραπληροφόρηση που συμβάλλει σε αυτό το σημερινό κύμα UFOμανίας. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή προς έναν νέο πνευματισμό, καθώς οι άνθρωποι στρέφονται προς το μυστικιστικό για να δώσουν νόημα σε ένα όλο και πιο εξωπραγματικό παρόν.

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας ανατρέπει τους νόμους της φυσικής – η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεθάψει αρχαίες γλώσσες, ενώ αρχαία σκουλήκια παγιδευμένα στον μόνιμο παγετό για χιλιάδες χρόνια αναπνέουν νέα ζωή – προκαλώντας μια διαρκή κατάσταση χιονοστιβάδας της παραδοξότητας, την οποία ο συγγραφέας Venkatesh Rao σχολιάζει: «Ο κόσμος έχει γίνει πιο πολύπλοκος απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε και καταφεύγουμε στη μαγική σκέψη, όπου κοινωνικές μυθοπλασίες που δεν διακρίνονται από θρησκευτικές εσχατολογίες μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε».

Όταν η καθημερινή ζωή αρχίζει να μοιάζει με πλοκή επιστημονικής φαντασίας και τα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων χαιρετίζουν νέες επιστημονικές ανακαλύψεις που αμφισβητούν τις προϋπάρχουσες παραδοχές μας για τον κόσμο, πόσο μάλλον για τον ίδιο τον χρόνο, η ιδέα ότι οι εξωγήινοι μπορεί να κυκλοφορούν ανάμεσά μας δεν φαίνεται και τόσο παράξενη.

Τι γίνεται τελικά;

Ακόμα καλύτερα, θέτει ένα οιονεί επιστημονικό σύστημα πεποιθήσεων που κυριολεκτικά υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και τη NASA. Με ή χωρίς τενεκεδένιο καπέλο, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε γιατί αυτές οι συζητήσεις εισέρχονται τώρα στην επικρατούσα τάση – και δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται σε μια εποχή που ο διαστημικός τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο και οι συζητήσεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τη μη ανθρώπινη νοημοσύνη φτάνουν στο αποκορύφωμά τους και θέτουν πολύ πραγματικές υπαρξιακές απειλές.

Με το αδιανόητο να υπάρχει παντού, είναι δύσκολο να μην αποπροσανατολιστεί κανείς όταν ακούει την ακρόαση στο Κογκρέσο, με το υψηλού προφίλ, σκόπιμα συγκεχυμένο θέαμα που δημιουργεί το σκηνικό για περαιτέρω εικασίες, ενώ μας αποσπά την προσοχή από οτιδήποτε πιο σκιερό κάτω από την επιφάνεια. Όπως συμβαίνει με όλες τις συνωμοσίες, υπάρχει ένα στοιχείο αλήθειας: ναι, αντιμετωπίζουμε τεράστιες υπαρξιακές απειλές, και ναι, υπάρχουν αγνώστου ταυτότητας εναέρια φαινόμενα που πετούν στον αέρα (αν και προφανώς μόνο στις ΗΠΑ). Αλλά ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε τις πολύ πραγματικές απειλές στη Γη πριν εκτοξεύσουμε τα προβλήματά μας στον ουρανό.

*Με στοιχεία από dazeddigital.com

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024