Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόεδρος «ΑΝΙΜΑ»: Πηδούσαν από τις φωλιές τους τα πουλιά για να γλυτώσουν από τον καύσωνα

Πρόεδρος «ΑΝΙΜΑ»: Πηδούσαν από τις φωλιές τους τα πουλιά για να γλυτώσουν από τον καύσωνα

Για να μην «ψηθούν» από τη ζέστη.

Θύματα των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα έπεσαν και τα πουλιά.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης της Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», εκτός από τους γύπες που ενυδατώνουν με ορό στη δομή, «πάρα πολλά πουλιά που γεννιούνται σε κτίρια όπως χελιδόνια, είδη γερακιών στον Θεσσαλικό κάμπο και άλλα πουλάκια σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σωθούν και να μη «ψηθούν» από τη ζέστη πηδούσαν από τις φωλιές τους και όσα δεν μάζευαν οι γάτες και χάνονταν τα βρίσκανε πολίτες και εμείς εδώ είχαμε σωρηδόν εισαγωγές από τέτοια περιστατικά».

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, τρεις νεαροί γύπες μεταφέρθηκαν στην ΑΝΙΜΑ από το δασαρχείο Χανίων (Anima)

«Πρέπει να πήραμε γύρω στα 600 σταχτάρες που είναι ένα είδος που συναντάμε στις πόλεις δεκάδες χελιδόνια, δεκάδες μικρά γεράκια από τον κάμπο της Θεσσαλίας και τώρα αυτό τον καιρό έρχονται τα όρνια, οι γύπες δηλαδή από την Κρήτη. Όχι γυπαετοί, γιατί ο γυπαετός είναι ένα πολύ σπάνιο πουλί., έχει κάποια ζευγάρια στην Κρήτη. Το όρνιο που το λένε Σκάρα στο Ηράκλειο και Καναβό στα Χανιά, έχει καλούς πληθυσμούς αλλά ταλαιπωρείται κιόλας» σημείωσε.

H μαυροσταχτάρα (ή σταχτάρα) είναι είδος κοινό στην Ελλάδα. Μοιάζει με χελιδόνι αλλά ανήκει σε άλλη οικογένεια (Wikimedia Commons)

«Το να έχουμε έξι – επτά γύπες να παίρνουν ορό μας έχει δυσκολέψει πολύ. Ο γύπας έχει τρία μέτρα άνοιγμα φτερών. Θέλει το χώρο του. Συνεχώς προσθέτουμε χώρους για να μπορούν να χωρέσουν όλα αυτά τα ζώα» λέει για τις υποδομές του Συλλόγου» χτυπώντας «καμπανάκι» για συνδρομή στο έργο τους .

«Να μην μας θυμάται η πολιτεία, οι χορηγοί και τα κανάλια μόνο όταν υπάρχει το πρόβλημα. Θα πρέπει να είμαστε όρθιοι όλο το χρόνο» ανέφερε.

Το όρνιο (Gyps fulvus), ένα από τα τέσσερα είδη γύπα στην Ελλάδα, είναι ημερόβιο πτωματοφάγο πτηνό που κινδυνεύει από την έλλειψη τροφής, τους λαθροθήρες και την κατανάλωση νεκρών ζώων που περιέχουν τοξικά σκάγια από μόλυβδο ή έχουν δηλητηριαστεί με φόλες.

Λόγω του μεγέθους του το όρνιο είναι από τα πιο εντυπωσιακά πτηνά της Ελλάδας (Matthias Kabel / Wikimedia Commons)

Με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει τα 2.8 μέτρα, είναι από τα πλέον μεγαλόπρεπα πτηνά της Ελλάδας, η οποία φιλοξενούσε κάποτε μεγάλους πληθυσμούς. Τον 20ό αιώνα το είδος εξαφανίστηκε από τα περισσότερα νησιά και το μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.

Μελέτη του 2005 εκτιμούσε ότι μόνο 1.000 όρνια απέμεναν στην Κρήτη και άλλα 60 στη Νάξο.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024