Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Πανικός μετά την πρόγνωση του Bloomberg για τον Αύγουστο - «Δεν αποκλείεται, αλλά...», εξηγούν οι μετεωρολόγοι

Καύσωνας: Πανικός μετά την πρόγνωση του Bloomberg για τον Αύγουστο – «Δεν αποκλείεται, αλλά…», εξηγούν οι μετεωρολόγοι

Πώς σχολιάζουν το δημοσίευμα Θοδωρής Κολυδάς, Γιάννης Καλλιάνος και Σάκης Αρναούτογλου.

Συναγερμό και ανησυχία για νέο κύμα καύσωνα προκάλεσε δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε πως κατά το δεύτερο μισό του Αυγούστου θα επιστρέψουν οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον Ιούλιο, ενώ η Σαρδηνία ισοφάρισε το ευρωπαϊκό υψηλό του Ιουλίου των 48C (118,4F).

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για τις θερμοκρασίες της ξηράς όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών του βόρειου ημισφαιρίου, οπότε υπάρχει πιθανότητα να δούμε περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε στο Bloomberg η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού.

Ωστόσο, οι Έλληνες μετεωρολόγοι κρατούν αποστάσεις από το δημοσίευμα του Bloomberg και παρόλο που σημειώνουν πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, συνιστούν ψυχραιμία.

Όπως αναφέρουν οι προβλέψεις για ένα τόσο μακρινό διάστημα και για κάτι τόσο ευμετάβλητο όπως ο καιρός που παρουσιάζει συνεχώς αλλαγές και για μία τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως η Μεσόγειος, είναι το λιγότερο παρακινδυνευμένη.

Καλλιάνος: «Τουλάχιστον παρακινδυνευμένη ως πρόγνωση»

«Αν θες να κάνω κι ένα πολύ γρήγορο σχόλιο για το δημοσίευμα του Bloomberg, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή αποτελέσματα για ένα φαινόμενο όπως ο καιρός, ο οποίος παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα μετά τις 9-10 ημέρες. Άρα, λοιπόν το να έρθει ένας μετεωρολόγος, όποιος κι αν είναι αυτός, όσο καλός κι αν είναι και να πει ότι από τις 15 Αυγούστου είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη ως πρόγνωση», δήλωσε σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.

Κολυδάς: «Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς που σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει πως «δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης», ενώ σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε η Samantha Burgess παρουσιάζει χάρτες από τις τέσσερις εβδομάδες του Αυγούστου, σημειώνοντας πως ένα νέο ισχυρό κύμα καύσωνα δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία.

«Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο Blooberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες», έγραψε ο επικεφαλής της ΕΜΥ.

Αρναούτογλου: «Δεν χρειάζεται πανικός»

Παρόμοια στάση κρατάει και ο γνωστός προγνώστης του καιρού, Σάκης Αρναούτογλου που σε ανάρτησή του στο Facebook, τονίζει ότι δεν χρειάζεται πανικός «καθώς μια τέτοια πρόγνωση
έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων».

Όπως εξηγεί «το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50%».

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

«Σύμφωνα με το Bloomberg έρχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφικη περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας?
Φίλες και φίλοι καλημέρα και καλό μήνα!

Πολλά τα μηνύματα-ερωτήματά σας όσον αφορά στο σημερινό άρθρο του Bloomberg στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και το οποίο όπως είναι φυσικό αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες,! Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση
– έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!

– το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανά περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!

Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου».

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024