Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υπουργείο Εργασίας: Στα 10.500 ευρώ το πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία

Υπουργείο Εργασίας: Στα 10.500 ευρώ το πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία

Μήνυμα για αυστηρότερους ελέγχους για την πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας έστειλε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης

Αυστηροποίηση των προστίμων για την υποδηλωμένη εργασία ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε αυξάνουμε το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή στα 10.500 ευρώ» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του, μαζί με τον υφυπουργό, Βασίλη Σπανάκη και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργο Τζιλιβάκη, σε κατάστημα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο διενεργούσε έλεγχο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Εργασίας.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός παρακολούθησαν τη διαδικασία ελέγχου και ενημερώθηκαν για τη χρήση των online ψηφιακών συσκευών, τύπου tablet, η οποία διευκολύνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των επιθεωρητών, καθώς εξασφαλίζει τον ταχύ και αποτελεσματικό επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων της επιχείρησης και των εργαζομένων, με άμεση καταχώρηση του ψηφιακού δελτίου ελέγχου.

«Θα δώσουμε πολύ μεγάλη μάχη όχι μόνο για την ανασφάλιστη αλλά και για την υποδηλωμένη εργασία»

«Μία από τις πρώτες μας αποφάσεις ως νέα πολιτική εργασία του υπουργείου Εργασίας ήταν να ενθαρρύνουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και να την ενισχύσουμε προμηθεύοντας σε όλους τους ελεγκτές ηλεκτρονικά ψηφιακά εργαλεία, τα επονομαζόμενα tablet. Ο στόχος αυτής της ενέργειας είναι οι έλεγχοι να γίνονται γρηγορότερα άρα, να μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους εφόσον ο κάθε έλεγχος θα γίνεται σε λιγότερο χρόνο. Επίσης, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η διαφάνεια καθώς όλα γίνονται αυτόματα. Η Επιθεώρηση Εργασίας λαμβάνει αυτόματα το φύλλο ελέγχου και άρα, κανείς δεν μπορεί μετά να πάει να αλλάξει οτιδήποτε. Και βεβαίως, να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι όλα τα στοιχεία στην «Εργάνη» και σε όλα τα πληροφοριακά μας συστήματα έχουν ελεγκτές σε πρώτο χρόνο. Άρα, κερδίζουμε σε ταχύτητα, κερδίζουμε σε διαφάνεια, κερδίζουμε σε αξιοπιστία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, κάνουν πολύ καλή δουλειά. Αυτό το καλοκαίρι, πιστεύω, έχουμε κάνει την παρουσία μας αισθητή και στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές που ήταν ένα μόνιμο αίτημα και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ήταν και δική μου ενθάρρυνση να γίνει αυτό με μεγαλύτερη ένταση. Τους μήνες που έρχονται, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε, θα δώσουμε πολύ μεγάλη μάχη όχι μόνο για την ανασφάλιστη αλλά και για την υποδηλωμένη εργασία που είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί. Στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε αυξάνουμε το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή στα 10.500 ευρώ» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Το στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας είναι να έχουμε σύγχρονους και γρήγορους ελέγχους, και να γίνονται με διαφάνεια. Από εκεί και πέρα, η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας και το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει κάνει ελέγχους που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα, στο τέλος του χρόνου, θα δείξουν ότι το 2023 είχαμε πιο πολλούς ελέγχους, πιο εύστοχους και στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης.

«Παρακολουθήσαμε έναν έλεγχο με τα καινούρια ψηφιακά εργαλεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας φέτος θα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο που έχει βάλει στο επιχειρησιακό της σχέδιο. Αλλά δεν είναι μονάχα τα νούμερα. Αυτό που προσπαθούμε είναι οι έλεγχοι να είναι στοχευμένοι και ποιοτικοί προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα» δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης.

«Σήμερα το πρόβλημα είναι η υποδηλωμένη εργασία»

Τη σημασία της καταπολέμησης της υποδηλωμένης εργασίας είχε τονίσει σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας: «η μαύρη εργασία έχει καταπολεμηθεί στην Ελλάδα. Διότι εάν συλληφθεί μια επιχείρηση να έχει έναν εργαζόμενο που δεν τον έχει δηλώσει αυτομάτως παίρνει πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αυτό έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την μαύρη εργασία. Σήμερα το πρόβλημα είναι η υποδηλωμένη εργασία. Με την Ψηφιακή Κάρτα θα μπορούμε να το παρακολουθούμε αυτό».

Sports in

«Χρυσό» πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την κατάκτηση του Conference League (vid)

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης «χρυσώνει» τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού με πριμ 5.000.000 ευρώ για την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024