Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλλιθέα: Πήρε την Επιθεώρηση Εργασίας για να καταγγείλει το εργατικό δυστύχημα και τον έχουν ακόμα στο περίμενε

Καλλιθέα: Πήρε την Επιθεώρηση Εργασίας για να καταγγείλει το εργατικό δυστύχημα και τον έχουν ακόμα στο περίμενε

Σύλλογοι εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας και υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος που ανήκε στις ευπαθείς ομάδες δεν θα έπρεπε να εργάζεται εν μέσω καύσωνα.

Σε μία απίστευτη καταγγελία προχώρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας, Ραφαήλ Μηλιώνης σχετικά με τον θάνατο του 49χρονου εργαζομένου στον δήμο Καλλιθέας που άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή εν ώρα υπηρεσίας, πιθανότατα λόγω θερμοπληξίας.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Μηλιώνης πήρε τηλέφωνο την Επιθεώρηση Εργασίας για να καταγγείλει το περιστατικό, ωστόσο όπως του είπαν επειδή η γραμμή καταγγελιών ήταν φορτωμένη θα τον καλούσαν πίσω οι ίδιοι. Όμως ακόμα περιμένει το τηλέφωνο.

«Χθες το μεσημέρι στις 14:51 εξουσιοδοτημένος από το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου πήρα τηλέφωνο στο 1555. Τους είπα για τον θεσμικό μου ρόλο, ότι είμαι πρόεδρος των εργαζομένων και μου απάντησαν ότι η γραμμή που είναι για τις καταγγελίες των εργασιακών είναι φορτωμένη. Μου ζήτησαν όλα τα στοιχεία προκειμένου να με καλέσουν εκείνοι. Δεν με πήραν ποτέ. Πήρα να καταγγείλω θανατηφόρο εργατικό συμβάν και δεν με πήραν ποτέ πίσω» είπε αρχικά μιλώντας στον Realfm 97,8.

Ακόμα επιβεβαίωσε πως ο 49χρονος εργαζόμενος είχε μεταφερθεί πρόσφατα στη συγκεκριμένη παιδική χαρά για να εκτελεί καθήκοντα φύλακα, παρόλο που παλιότερα είχε υποστεί ατύχημα εν ώρα εργασία στον δήμο και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

«Τη συγκεκριμένη ημέρα λόγω του καύσωνα δεν θα έπρεπε να δουλεύει»

«Ο Μιχάλης εργαζόταν στον τομέα του πράσινου και εδώ και μια πενταετία είχε πάθει ένα ατύχημα. Η υπηρεσία είχε φροντίσει να τον πάει σε τηλεφωνικό κέντρο στο αμαξοστάσιο του Δήμου. Εδώ και δύο μήνες είχε μετακινηθεί στη συγκεκριμένη παιδική χαρά για να εκτελεί καθήκοντα φύλακα» είπε ακόμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.

«Είχε προβλήματα υγείας, ήταν υπέρβαρος, έπαιρνε πολλά φάρμακα και μετά το ατύχημα είχε χάσει και την όραση από το ένα μάτι. Δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί ούτε εκείνη την ημέρα, ούτε και γενικά σε εξωτερικό χώρο. Ο Μιχάλης αποδέχτηκε τη θέση αυτή, αλλά η υπηρεσία δεν έπρεπε να το επιτρέψει. Μάλιστα από ό, τι μαθαίνουμε είχε ενδοιασμούς για να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο. Του προτάθηκε η θέση που ήταν κοντά στο σπίτι του και το αποδέχτηκε θέλοντας να προσφέρει στην υπηρεσία. Δεν επέμενε στο ‘όχι’ του αλλά δεν έπρεπε να μετακινηθεί», προσέθεσε.

Τέλος κατήγγειλε πως «τη συγκεκριμένη ημέρα λόγω του καύσωνα δεν θα έπρεπε να δουλεύει λόγω και των έκτακτων μέτρων που είχαν τεθεί σε ισχύ από το υπουργείο Εργασίας αλλά και λόγω της εγκυκλίου του Δήμου».

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με το kallitheaonline.gr, ο 49χρονος εργαζόμενος το δήμου Καλλιθέας βρέθηκε στις 16:45 της Κυριακής στην παιδική χαρά η οποία βρίσκεται μεταξύ των οδών Σπάρτης και Περικλέους στην Καλλιθέα για να την ανοίξει.

Αφού ξεκλείδωσε την είσοδο της παιδικής χαράς της οδού Σπάρτης, διήνυσε μια απόσταση περίπου 50 μέτρων μέσα στην παιδική χαρά μέχρι να φτάσει στη δεύτερη είσοδο της παιδικής χαράς στην οδό Περικλέους και όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, και εκεί κατά την προσπάθεια του να ξεκλειδώσει το λουκέτο, κατέρρευσε.

Οι περίοικοι ειδοποίησαν αμέσως το ΕΚΑΒ και πράγματι σε ελάχιστα λεπτά – ώρα περίπου 17:15 – έφτασαν στο σημείο ομάδα ΔΙ.ΑΣ, ένα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και ένας δικυκλιστής διασώστης του ΕΚΑΒ.

Ο διασώστης σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έδωσε υπεράνθρωπη μάχη επί περίπου 20 λεπτά εφαρμόζοντας ΚΑΡΠΑ και με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή να επαναφέρει τον 49χροονο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, στο σημείο έφτασε και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ καθώς ο αδερφός του 49χρονου.

Ο 49χρονος διεκομίσθη στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο άτυχος εργαζόμενος του δήμου Καλλιθέας υπέστη καρδιακή ανακοπή λόγω θερμοπληξίας, και αύριο θα γίνει η νεκροψία-νεκροτομή.

Το ατύχημα και η αλλαγή πόστου

Ο 49χρονος Μ.Δ., πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, κατά το παρελθόν εργαζόταν ως κηπουρός του δήμου Καλλιθέας. Σε ώρα υπηρεσίας στους κήπους του δήμου Καλλιθέας προσβλήθηκε από μια σοβαρή μόλυνση με αποτέλεσμα να χάσει το ένα του μάτι.

Στη συνέχεια μετατέθηκε στο γκαράζ του δήμου Καλλιθέας ως φύλακας, χώρος απόλυτα ελεγχόμενος και με ιατρείο, με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και με την καρδιά του να είναι γνωστά σε όλους (είχε χάσει το ένα του μάτι, είχε προβλήματα με την καρδιά του, ήταν υπέρβαρος, βρισκόταν σε έντονη φαρμακευτική αγωγή, κ.α.).

Πριν από δύο μήνες, για άγνωστο λόγο και με ποιου εντολή (ερευνάται) παρά τη γνωστή πολύ σοβαρή κατάσταση της υγείας του σε όλους στην υπηρεσία, τον απομάκρυναν από το γκαράζ και τον μετέθεσαν στο πάρκο Δαβάκη.

Ο 49χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δηλώσει ότι με τα τόσα προβλήματα υγείας δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του εκεί και του ανατέθηκε να ανοιγοκλείνει την παιδική χαρά η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπίτι του, μεταξύ των οδών Σπάρτης και Περικλέους.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λαϊκό Νοσοκομείο, θα ακολουθήσει αυτεπάγγελτη δίωξη καθώς ο 49χρονος ανήκε σε ευπαθή ομάδα και δεν επιτρεπόταν να εργάζεται ειδικά σήμερα, με τόσο υψηλή θερμοκρασία.

Αμείλικτα ερωτήματα

  • Γιατί ο 49χρονος εργαζόταν εν μέσω καύσωνα ενώ αποδεδειγμένα ανήκε σε ευπαθή ομάδα;
  • Γιατί δεν τηρήθηκαν από τη Διοίκηση του Δήμου οι οδηγίες του υπουργείου για την προστασία των εργαζομένων κατά την διάρκεια της χειρότερης μέρας του καύσωνα;
  • Γιατί ο 49χρονος μετακινήθηκε από το τηλεφωνικό κέντρο του γκαράζ στο οποίο εργαζόταν λόγω των προβλημάτων υγείας που είχε, σε εξωτερική εργασία;
  • Ο γιατρός εργασίας ήταν ενήμερος για την ιατρική κατάσταση του 49χρονου και για το πόστο στο οποίο εργαζόταν;

Σε ανακοίνωσή της Συλλογικότητας Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας «Εκτός των Τειχών», αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας και οι δύο αναφέρονται στις «εγκληματικές ευθύνες» του Δήμου και υπογραμμίζουν τον λόγο για τον οποίο εργαζόταν ο υπάλληλος παρόλο που άνηκε στις ευπαθείς ομάδες.

Η ανακοίνωση της Συλλογικότητας Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας «Εκτός των Τειχών»

«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ δεν είναι ατύχημα είναι «ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ»

Με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του συνάδελφού μας Μιχάλη. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Ο συνάδελφος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας, εν μέσω καύσωνα, την Κυριακή 23/7/ 2023 περί τις 4:30 με 5:00 το απόγευμα. Ο Μιχάλης πήγε να ανοίξει την παιδική χαρά η οποία βρίσκεται μεταξύ των οδών Σπάρτης και Περικλεούς.

· Γιατί ο συνάδελφος εργαζόταν εν μέσω καύσωνα ενώ αποδεδειγμένα ανήκε σε ευπαθή ομάδα;
· Γιατί δεν τηρήθηκαν από τη Διοίκηση του Δήμου οι οδηγίες του υπουργείου για την προστασία των εργαζομένων κατά την διάρκεια της χειρότερης μέρας του καύσωνα;
· Γιατί ο συνάδελφος μετακινήθηκε από το τηλεφωνικό κέντρο του γκαράζ στο οποίο εργαζόταν λόγω των προβλημάτων υγείας που είχε, σε εξωτερική εργασία;
· Ο γιατρός εργασίας ήταν ενήμερος για την ιατρική κατάσταση του συναδέλφου και για το πόστο στο οποίο εργαζόταν;

Οι εγκληματικές ευθύνες της διοίκησης του δήμου είναι μεγάλες και κοστίζουν ζωές.

Από την πρώτη στιγμή της μετακίνησης του συναδέλφου είχαμε σημειώσει τον σοβαρό κίνδυνο που διέτρεχε. Από την αρχή του καύσωνα καλέσαμε την Διοίκηση του Δήμου να προστατέψει τους εργαζόμενους ώστε να μην τους εκθέτει σε εξωτερικές εργασίες.

Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες αλλά και να προστατεύουμε την ασφάλεια και την υγεία μας. Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων έπρεπε να έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Καλούμε το Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων Δ. Καλλιθέας να προβεί σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους. Να κηρύξει αποχή από οποιαδήποτε εργασία την ημέρα της κηδείας του συναδέρφου ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στον Δήμο μας.

Δεν θα ανεχτούμε καμία συγκάλυψη

Δεν θα ανεχτούμε καμία συγκάλυψη και καμία «πιθανή» αλλοίωση στοιχείων. Που βρίσκεται η κάρτα του συνάδελφου και ο αναρτημένος πίνακας των υπηρεσιών του Σαββατοκύριακου;
Δύο νεκροί στο δήμο Καλλιθέας, δεκάδες περιστατικά που από τύχη δεν εξελίχθηκαν σε σοβαρούς τραυματισμούς και η αδιαφορία της Διοίκηση του Δήμου συνεχίζεται.

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα

Απέναντι σε αυτή την εγκληματική αδιαφορία, την πολιτική που τα υποτάσσει όλα στο κέρδος και όχι στις ανάγκες το μόνο που έχουμε είναι ο συλλογικός μας αγώνας και η αλληλεγγύη.
Πάνω από τα κέρδη και τι ζημιές οι ζωές μας.

Καλλιθέα 24/7/2023
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ».

Η ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Καλλιθέα 24/ 07 /2023 ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εργατικό ατύχημα του συνάδελφου μας Μιχάλη εν ώρα υπηρεσίας σε συνθήκες καύσωνα. Ο Σύλλογος εργαζόμενων του Δήμου Καλλιθέας καταγγέλλουμε το τραγικό εργατικό ατύχημα του συναδέλφου μας Μιχάλη, που έρχεται να αποκαλύψει για άλλη μια φορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Ο συνάδελφος Μιχάλης Δέδες έχασε τη ζωή του με τα κλειδιά στο χέρι, την Κυριακή (23/7) εν ώρα υπηρεσίας και συγκεκριμένα ενώ άνοιγε μέσα στην κορύφωση του καύσωνα , στις 17:00 , την παιδική χαρά, στην οποία είχε ορισθεί φύλακας και ενώ ανήκε και στις ευπαθείς ομάδες λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Καλλιθέας, γιατί:

1) Παρά τις θερμοκρασίες –ρεκόρ , την κορύφωση του καύσωνα και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και του υπουργείου υγείας , να αποφεύγεται απ΄ όλους η έκθεση στον ήλιο, οι παιδικές χαρές του δήμου ήταν ανοιχτές και λειτουργούσαν όπως μια κανονική ημέρα.

2) Δεν εφαρμόσθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση και για τον συγκεκριμένο υπάλληλο όσα προέβλεπαν οι εγκύκλιοι των συναρμόδιων υπουργείων και της αντίστοιχης υπηρεσίας του Δήμου Καλλιθέας, που εκδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για την προστασία των εργαζομένων.

3) Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ανήκε στις ευπαθείς ομάδες λόγω προβλημάτων υγείας. Με ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου πραγματοποιήθηκε η αδικαιολόγητη μετακίνηση του από τον εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, σε εξωτερικό χώρο εργασίας, τους τελευταίους δύο μήνες.

Αποφασίζουμε,

· την καταγγελία του εργατικού ατυχήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας για την ανάδειξη των αιτίων του οδήγησαν στο θανατηφόρο δυστύχημα του συναδέλφου μας.
· την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπεύθυνου, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη του εκλιπόντος και την αποτροπή ατυχημάτων στο μέλλον
· στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση με την επιτροπή υγείας και ασφάλειας ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για να μην θρηνήσουμε άλλα εργατικά ατυχήματα.

Κανένας συνάδελφος-συναδέλφισσα να μην εργαστεί κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις άμεσες επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία, όσο και τις μακροπρόθεσμες. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρχει για συναδέλφους σε ευαίσθητες ομάδες.

· την ημέρα της κηδείας του συνάδελφου θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση- Διαμαρτυρία των Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας στο χώρο του Δημαρχείου. Ακολούθως, τη ημέρα και ώρα της κηδείας του θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στην μνήμη του και μετακίνηση των εργαζόμενων με πούλμαν από το Δημαρχείο προς το Κοιμητήριο όπου θα τον αποχαιρετήσουμε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας».

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο δήμαρχος Καλλιθέας

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θλιβερό συμβάν της απώλειας του 49χρονου, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία.

Η ανακοίνωση του Δήμου Καλλιθέας:

«Σχετικά με την τραγική απώλεια του 49χρονου εργαζόμενου μας στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος, την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθούν οι συνθήκες του περιστατικού.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εργαζόμενου μας.

Ο Δήμος Καλλιθέας, είχε συμμορφωθεί με όλες τις εγκύκλιες οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων και έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καιρικών φαινομένων».

Sports in

Η εντυπωσιακή ανάρτηση της UEFA για τα ημιτελικά του Europa Conference League (pic)

Τα αστέρια των τεσσάρων ομάδων των ημιτελικών του Conference League με φόντο την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024