Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Ο πληθωρισμός «αγιοποίησε» τα ηλιακά πάνελ και «αφόρισε» τις πισίνες

Ακρίβεια: Ο πληθωρισμός «αγιοποίησε» τα ηλιακά πάνελ και «αφόρισε» τις πισίνες

Τι κράτησαν και τι πέταξαν από τα σπίτια τους οι καταναλωτές το 2023

Το φετινό, ζόρικο, καλοκαίρι ο πληθωρισμός επιτέλους μειώθηκε, αλλά εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, την ώρα που επιτόκια των στεγαστικών δανείων… τρέχουν για νέα αύξηση.

Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία τα νοικοκυριά υποφέρουν από τη μείωση των εισοδημάτων των μελών τους, με αποτέλεσμα στα σπίτια να επικρατεί σοβαρό ξεκαθάρισμα.

Που όμως ξοδεύουν πλέον τα χρήματα τους οι ιδιοκτήτες σπιτιών στο μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης και ποιες πολυτέλειες έχουν αφήσει οριστικά πίσω τους;

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του περιοδικού «The Spectator», οι νικητές και οι χαμένοι στην αγορά ακινήτων για τον φετινό χρόνο έχουν ως εξής:

Οι νικητές της κούρσας

Ηλιακά πάνελ

Οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας έπεισαν τους Βρετανούς πολίτες να αναζητήσουν πράσινες λύσεις. Απόδειξη αυτού είναι ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι πωλήσεις ηλιακών πάνελ αυξήθηκαν κατά 82% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου, όπως κατέγραψε ο οργανισμός πιστοποίησης ενεργειακών στάνταρντ MCS. Οι περιοχές με τα περισσότερα ηλιακά πάνελ είναι η Κορνουάλη, το Γουλτσάιρ και το Αμπερντινσάιρ.

Κήποι με λαχανικά

Από τη στιγμή που η τιμή των αγγουριών αυξήθηκε κατά 83% και οι ντομάτες ακολουθούν από κοντά με 50%, είναι λογικό και επόμενο οι κήποι με λαχανικά να αποτελούν στόχο κάθε κατοικίας στη Βρετανία. «Οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές είναι έτοιμοι να κάνουν εκπτώσεις στον αριθμό των κρεβατοκάμαρων που χρειάζονται, αλλά δεν υποχωρούν ούτε βήμα σε σχέση με την απαίτηση τους να υπάρχει κήπος για καλλιέργεια λαχανικών», εξηγεί στο βρετανικό περιοδικό ο Έντ Τζέφσον του κτηματομεσιτικού γραφείου Stacks Property Search.

Παλιά η αναπαλαιωμένα έπιπλα

Ο πληθωρισμός «έπνιξε» και τα υδρομασάζ, αφού οτιδήποτε χρησιμοποιεί επιπλέον ρεύμα και πλήττει τις τσέπες των καταναλωτών απορρίπτεται αυτοστιγμεί. Η προσοχή πλέον δίνεται σε έπιπλα από τα παλιά χρόνια, που είτε μένουν ως έχει προσδίδοντας χαρακτήρα στο χώρο, είτε αναπαλαιώνονται για έχουν λίγη από την αύρα του καινούργιου. Το δίχως άλλο, η ανακύκλωση κλέβει την παράσταση στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Μεγάλες αποθήκες

Εκεί που παλαιότερα τα επικουρικά δωμάτια δίπλα στα κύρια κτίσματα χρησίμευαν για αποθήκευση πραγμάτων και ως κυνηγητικές καμπίνες (τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο), σήμερα νοικιάζονται σωρηδόν για έξτρα εισόδημα, που οι περισσότεροι έχουν ανάγκη.

Οι χαμένοι  της ιστορίας

Ανακαινίσεις

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν ενδιαφέρονται πλέον για ανακαινίσεις, που θεωρούν μια αχρείαστη περιπέτεια χωρίς τέλος και με μεγάλο κόστος. Με δεδομένο ότι τα κατασκευαστικά υλικά έχουν ανέβει κατά 72% τα τελευταία 5 χρόνια, ουδείς θέλει πια να φτιάξει κάτι που δεν ξέρει πόσο θα του κοστίσει και πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να το τελειώσει.

Πισίνες

Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να ήταν από τα πιο θερμά των τελευταίων ετών, ωστόσο ο πληθωρισμός έκοψε την όρεξη των πάντων για ιδιωτικές πισίνες, που χρειάζονται πραγματικά πολλά χρήματα για να συντηρηθούν λειτουργικές όλες το χρόνο.

Καναπέδες

Αν η πτώση στις πωλήσεις κραγιόν σημαίνει ότι έχει σφίξει το ζωνάρι, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους καναπέδες, που αν πάψουν να πωλούνται, οι άνθρωποι δεν αγοράζουν σπίτια και δεν μετακομίζουν. Στη Βρετανία φέτος οι πωλήσεις καναπέδων έχουν πέσει κατά 15% και ο νοών νοείτω…

Sports in

Οι 10 πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο: Πέμπτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024