Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιές: Πρόστιμα μέχρι και 30.000 ευρώ για τους εμπρηστές

Φωτιές: Πρόστιμα μέχρι και 30.000 ευρώ για τους εμπρηστές

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Μαγνησία, η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή του νόμου για τους εμπρηστές.

Αλλαγές αναμένονται στον νόμο για τους εμπρηστές, μετά τις καταστροφικές φωτιές σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Μαγνησία με αυστηρότερες ποινές και βαρύτατα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές, με το πρόστιμο για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια να φτάνει μέχρι και τα 30.000 ευρώ. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το πρόστιμο αγγίζει μόλις τα 300 ευρώ.

Η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά, όπου θα λαμβάνεται υπόψιν η ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά ή εάν ο εμπρηστής έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν.

Στην τρίτη περίπτωση το πρόστιμο θα ανεβαίνει ανάλογα με τη χρέωση της κινητοποίησης των απαιτούμενων πυροσβεστικών δυνάμεων, δηλαδή τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που θα ενεργήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται πως η αύξηση των προστίμων όσον αφορά τους εμπρησμούς έχει αποτρεπτική λειτουργία, σύμφωνα με όσο ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές.

Χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό.

Οι ποινές, όπως είπε, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα είναι ανάλογες με αυτές που ισχύουν για όσους κακοποιούν ζώα. Σημείωσε επίσης, ότι από τις 1470 πυρκαγιές τον Ιούλιο, οι 10 δοκίμασαν τις αντοχές του μηχανισμού.

Συλλήψεις για εμπρησμό

Πέντε άτομα έχουν συλληφθεί για εμπρησμό σε Βοιωτία, Ηλεία, Ιωάννινα, Πέλλα και Μυτιλήνη.

Στον ανακριτή θα οδηγηθεί σήμερα ο 57χρονος, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος για εμπρησμό στην περιοχή Καλεντζίου στα Τζουμέρκα. Ο συλληφθείς εντοπίστηκε από κατοίκους της περιοχής μέσα στο αυτοκίνητό του να παρακολουθεί την εξέλιξη μιας εστίας φωτιάς, δίπλα από τον δρόμο. Αμέσως ενημερώθηκε η Πυροσβεστική και λίγο αργότερα συνελήφθη. Ο 57χρονος φέρεται να εμπλέκεται και σε δύο ακόμη ανάλογες περιπτώσεις.

Στον ανακριτή επίσης απολογείται σήμερα και ένας 65χρονος άνδρας που συνελήφθη στην Ηλεία, κατηγορούμενος για απόπειρα εμπρησμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ανακριτικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας στον Πύργο συνέλαβαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, έναν άνδρα, ως υπαίτιο απόπειρας εμπρησμού από πρόθεση, σε ποώδη βλάστηση, στην επαρχιακή οδό Ξηροκάμπου – Πεύκες. Μετά την σύλληψη του άνδρα οι ανακριτικοί υπάλληλοι ενημέρωσαν την εισαγγελία του Πύργου.

Εμπρηστής συνελήφθη επ’ αυτοφώρω τη Δευτέρα το πρωί στην περιοχή Πλάκα Δηλεσίου του δήμου Τανάγρας Βοιωτίας, που θεωρείται μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές για πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πρόκειται για έναν 20χρονο, ο οποίος έγινε αντιληπτός και συνελήφθη από πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Οινοφύτων,, που ήταν σε επιφυλακή και μετέβησαν στην περιοχή για να σβήσουν ήδη δύο πυρκαγιές που μόλις είχαν εκδηλωθεί. Οι πυροσβέστες είδαν τον 20χρονο να βάζει φωτιά σε κάδο απορριμμάτων, τον ακινητοποίησαν και τον οδήγησαν στο ανακριτικό τμήμα.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024