Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές - Για «επιτελικό φιάσκο» και ευθύνες Μητσοτάκη μιλάει η αντιπολίτευση

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Για «επιτελικό φιάσκο» και ευθύνες Μητσοτάκη μιλάει η αντιπολίτευση

Ακόμη και ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως η γαλλική εφημερίδα Le Monde, μεταδίδουν ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές μετά από συνεχή έλλειψη πρόληψης»

Μπορεί οι φωτιές στη χώρα να βρίσκονται σε σχετική ύφεση, ωστόσο, το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο» όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπισή τους.

Επιπλέον, το πρωτοφανές – κατά κοινή ομολογία – γεγονός ότι η πυρκαγιά στη Μαγνησία έφτασε μέσα σε αποθήκη πυρομαχικών, που ανήκει σε εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «επιτελικό φιάσκο» της κυβέρνησης, η οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν μπόρεσε να προστατεύσει ούτε τις αποθήκες οπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά ούτε και το κύρος τους.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι πλέον όσοι «ψιθυρίζουν» ότι ο Νότης Μηταράκης έγινε η αναγκαία «Ιφιγένεια», προκειμένου να εκτονωθεί σε κάποιο βαθμό η μεγάλη πίεση που δέχεται μια κυβέρνηση, η οποία «οχυρώθηκε», όπως λέει η αντιπολίτευση, πίσω από την κλιματική αλλαγή, τις εκκενώσεις του 112 και τις αποζημιώσεις.

Να μην ξεχνάμε, βέβαια, και τους Τούρκους «πράκτορες εμπρηστές», που «πέταξε» τυχαία ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης…

Ακόμη και ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως η γαλλική εφημερίδα Le Monde, μεταδίδουν ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές μετά από συνεχή έλλειψη πρόληψης».

Στο ίδιο έργο θεατές

Εξάλλου, το να δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «οι δράσεις πρόληψης θα αποτελέσουν και το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής» δεν είναι αρκετό για να νιώσουν οι πολίτες ούτε ανακούφιση, ούτε ασφάλεια για το κοντικό μέλλον.

Και αυτό, γιατί κάθε χρόνο δίδονται παρόμοιες υποσχέσεις.

Η κλιματική κρίση δεν γεννήθηκε φέτος, ούτε πέρυσι. Καταστροφικές φωτιές σε όλη τη χώρα δεν είχαμε μόνο αυτό το καλοκαίρι, ούτε το προηγούμενο. Όσο κι αν ξεκινούν, με επικοινωνιακού τύπου «φιέστες», οι συσκέψεις για την «φετινή» αντιπυρική περίοδο, το αποτέλεσμα, δυστυχώς, παραμένει το ίδιο.

Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και οι περισσότεροι πολίτες, ζητούν – και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, άλλωστε – κάθε χρόνο τα ίδια: προετοιμασία από τον χειμώνα, καθαρισμούς των δασών και, κυρίως, προσλήψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική, αναμόρφωση των διαλυμένων Δασικών Υπηρεσιών, προκειμένου να αναλάβουν ξανά τον ρόλο που λογικά και επιστημονικά τούς ανήκει, καθώς και σύγχρονα εναέρια μέσα.

Μετά το Μάτι, δεν είδαμε σπουδαία αποτελέσματα – με ευτυχή εξαίρεση, φυσικά, το γεγονός ότι δεν είχαμε ξανά μία εκατόμβη νεκρών.

Ούτε και μετά την Εύβοια, όμως, είπαμε «επιτέλους, τα καταφέραμε», βλέποντας την κατάσταση το φετινό καλοκαίρι σε Ρόδο, Μαγνησία και άλλες περιοχές της χώρας.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για τις δασικές πυρκαγιές» και πως «οι δράσεις πρόληψης θα αποτελέσουν το επίκεντρο» του προγραμματισμού της από εδώ και στο εξής, θα φέρουν αποτελέσματα από το καλοκαίρι του 2024 και μετά.

Προς το παρόν, η κριτική στην κυβέρνηση και η επίρριψη ευθυνών καλά κραττεί, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση και να ζητούν απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα των ημερών.

ΣΥΡΙΖΑ: Η παραίτηση Μηταράκη και το άδειασμα Πατούλη δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες Μητσοτάκη

«Η χώρα ζει μια τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές. Οι διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη για ‘ετοιμότητα’ κατέρρευσαν», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, αποδίδοντας στον πρωθυπουργό «τεράστιες ευθύνες».

Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι αποκαλύφθηκε «η πλήρης ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους να προστατεύσει από τη φωτιά ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις», ως προς τη φωτιά που ξέσπασε στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

«Αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του με την παραίτηση του κ. Μηταράκη για ‘προσωπικούς λόγους’ και την ‘δυσαρέσκεια’ για τις ζεϊμπεκιές του κ. Πατούλη, είναι γελασμένος. Η κοροϊδία έχει και τα όριά της», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει πως «το μέγεθος της καταστροφής και το πλήγμα στο κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων και στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι τεράστιο για φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια».

Και καταλήγει ότι η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί σχέδιο για την πολιτική προστασία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση, «όπως αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Ερώτηση ΚΟ ΠΑΣΟΚ για την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών

Ερώτηση προς τους υπουργό Εθνικής Άμυνας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με θέμα τις «ευθύνες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που οδήγησαν στις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης» στη Νέα Αγχίαλο.

«Οι εικόνες που όλοι παρακολουθήσαμε και τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν, εγείρουν σειρά ερωτημάτων, ενώ οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας την 28η Ιουλίου ενέτειναν τον σχετικό προβληματισμό για τις ευθύνες που οδήγησαν στο εν λόγω συμβάν», σημειώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Καθ παραθέτουν μία σειρά δεδομένων αναφορικά με το πρωτοφανές συμβάν, όπως το γεγονός ότι «στις αποθήκες οπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως του στρατοπέδου ‘Καραμπά’, φυλάσσονται όπλα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας και πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα προστασίας τους».

«Κατασκευάστηκαν για να αντέχουν πυρηνική έκρηξη»

Παράλληλα, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «οι αποθήκες πυρομαχικών, ειδικά αυτών των στρατηγικών όπλων, έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές ΝΑΤΟ, που σημαίνει πως αντέχουν ακόμη και σε ωστικά κύματα ακτινοβολίας από πυρηνική έκρηξη, ενώ το σύστημα πυρασφάλειας αυτών απαιτείται να καλύπτει τις ανάγκες πυρόσβεσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι «ανακύπτει σειρά αστοχιών, που οδήγησαν στην απώλεια πυρομαχικών και μάλιστα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας», ενώ τονίζει πως χρειάζονται απαντήσεις «για το πώς μια πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση, διαπερνά οδικά δίκτυα, κατοικημένες περιοχές και τελικά οδηγεί στην έκρηξη πυρομαχικών, στην εκκένωση του στρατοπέδου και στην ουσιαστική απομάκρυνση των αεροσκαφών F16, πλήττοντας το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «οι έλεγχοι και οι ασκήσεις πυρασφάλειας, που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή να υλοποιηθούν ‘κατόπιν εορτής’, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είχαν αυτοί υλοποιηθεί εκ των προτέρων».

«Να υπάρξει πλήρης απόδοση ευθυνών»

«Είναι αναγκαία η πλήρης απόδοση ευθυνών, σε όλα τα επίπεδα, για όσα εκτυλίχθηκαν» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι, «άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε τη διερεύνησή τους, με άμεση διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης».

Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «τα τραγικά συμβάντα όλων των τελευταίων ημερών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σκιαγραφούν γλαφυρά την αποτυχία της νέας κυβέρνησης – συνέχειας της προηγούμενης, στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που λαμβάνουν χώρα ανά την επικράτεια».

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024