Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση ΚΟ για την πυρκαγιά που οδήγησε στις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση ΚΟ για την πυρκαγιά που οδήγησε στις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν, μεταξύ άλλων, ποιες είναι οι συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των αεροσκαφών F16 μετά την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών

Ερώτηση προς τους υπουργό Εθνικής Άμυνας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με θέμα τις «ευθύνες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που οδήγησαν στις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης» στη Νέα Αγχίαλο.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συγκλονισμένος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες τις τραγικές συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών, με την αγωνία όλων να κορυφώνεται την 27η Ιουλίου με την εξάπλωση της πυρκαγιάς και τις εκρήξεις σε τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή «Καραμπά» στη Νέα Αγχίαλο.

«Οι εικόνες που όλοι παρακολουθήσαμε και τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν, εγείρουν σειρά ερωτημάτων, ενώ οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας την 28η Ιουλίου ενέτειναν τον σχετικό προβληματισμό για τις ευθύνες που οδήγησαν στο εν λόγω συμβάν», σημειώνουν.

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ παραθέτει μία σειρά δεδομένων αναφορικά με το πρωτοφανές συμβάν, όπως το γεγονός ότι «στις αποθήκες οπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως του στρατοπέδου ‘Καραμπά’, φυλάσσονται όπλα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας και πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα προστασίας τους».

«Κατασκευάστηκαν για να αντέχουν πυρηνική έκρηξη»

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι αποθήκες πυρομαχικών, ειδικά αυτών των στρατηγικών όπλων, έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές ΝΑΤΟ, που σημαίνει πως αντέχουν ακόμη και σε ωστικά κύματα ακτινοβολίας από πυρηνική έκρηξη, ενώ το σύστημα πυρασφάλειας αυτών απαιτείται να καλύπτει τις ανάγκες πυρόσβεσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Και προσθέτει ότι, «βάσει όσων παρουσιάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανακύπτει σειρά αστοχιών, που οδήγησαν στην απώλεια πυρομαχικών και μάλιστα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας», ενώ τονίζει πως χρειάζονται απαντήσεις «για το πώς μια πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση, διαπερνά οδικά δίκτυα, κατοικημένες περιοχές και τελικά οδηγεί στην έκρηξη πυρομαχικών, στην εκκένωση του στρατοπέδου και στην ουσιαστική απομάκρυνση των αεροσκαφών F16, πλήττοντας το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επιπλέον, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι «οι έλεγχοι και οι ασκήσεις πυρασφάλειας, που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή να υλοποιηθούν ‘κατόπιν εορτής’, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είχαν αυτοί υλοποιηθεί εκ των προτέρων».

«Να υπάρξει πλήρης απόδοση ευθυνών»

Υπογραμμίζουν πως «είναι αναγκαία η πλήρης απόδοση ευθυνών, σε όλα τα επίπεδα, για όσα εκτυλίχθηκαν», προσθέτοντας ότι, άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε τη διερεύνησή τους, με άμεση διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «τα τραγικά συμβάντα όλων των τελευταίων ημερών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σκιαγραφούν γλαφυρά την αποτυχία της νέας κυβέρνησης – συνέχειας της προηγούμενης, στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που λαμβάνουν χώρα ανά την επικράτεια».

Κατόπιν αυτών, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απευθύνει τα εξής ερωτήματα στους δύο αρμόδιους υπουργούς, Νίκο Δένδια και Βασίλη Κικίλια:

«1. Για ποιους λόγους δεν απετράπη η εξάπλωση της πυρκαγιάς σε τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή ‘Καραμπά’ στη Νέα Αγχίαλο;

2. Τι απαντούν στις αιτιάσεις που κατακλύζουν από χθες το δημόσιο διάλογο, περί ευθυνών της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ;

3. Είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης (για παράδειγμα, αναγκαία αποψίλωση, αναχώματα με αδρανή υλικά, σύγχρονη συντήρηση υποδομών βάσει των ισχυόντων προτύπων), αλλά και αντιμετώπισης, τέτοιων καταστάσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις;

4. Ελήφθησαν υπόψη στην αντιμετώπιση της κατάστασης, τα πρωτόκολλα ασφαλείας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία;

5. Σε ποιο βαθμό το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς η φωτιά έκαιγε στην περιοχή από την προηγούμενη ημέρα;

6. Ποια είναι η αποτίμηση της απώλειας πυρομαχικών – οπλισμού; Ποιες είναι οι συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των αεροσκαφών F16;

7. Ποιο είναι το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες για την αναπλήρωση των κατεστραμμένων υλικών και σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα έχουν αναπληρωθεί;».

Sports in

Οι απίστευτες επιτυχίες συνεχίζονται: Ασημένιο μετάλλιο με πανελλήνιο ρεκόρ ο Μάρκος στα 400 μέτρα ελεύθερο!

ο Δημήτρης Μάρκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ. ελεύθερο, με την Ελλάδα να φτάνει τα 17 συνολικά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024