Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γήρανση: Ηλικιωμένα πειραματόζωα ξανανιώνουν με μεταγγίσεις νεανικού αίματος

Γήρανση: Ηλικιωμένα πειραματόζωα ξανανιώνουν με μεταγγίσεις νεανικού αίματος

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να παρατείνουν τη ζωή ποντικών κατά 6 με 9 τοις εκατό, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε 6 επιπλέον χρόνια ζωής για τον μέσο άνθρωπο.

Τελικά οι βρικόλακες μπορεί να έχουν δίκιο: ένα σχετικά απλό πείραμα δείχνει να επιβεβαιώνει την παλιά δοξασία που θέλει το αίμα νεαρών ατόμων να δρα σαν ένα είδος ελιξίριου της νεότητας.

Ερευνητές του Χάρβαρντ και άλλων αμερικανικών ιδρυμάτων αναφέρουν ότι κατάφεραν να επαναφέρουν τη νιότη γερασμένων ποντικών με αίμα νεαρών πειραματοζώων.

Η τεχνική δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον άνθρωπο, υποδεικνύει όμως ότι το νεανικό αίμα περιέχει αντιγηραντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να απομονωθούν και να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Aging.

Τα ευρήματά τους δείχνουν μάλιστα να βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες, όπως αυτή και αυτή.

Παραβίωση

Η ομάδα που υπογράφει τη νέα δημοσίευση χρησιμοποίησε την ελαφρώς μακάβρια τεχνική της «παραβίωσης», στην οποία τα αγγεία ενός ζώου συνδέονται χειρουργικά με το κυκλοφορικό σύστημα ενός δεύτερου ζώου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ποντίκια στην προχωρημένη ηλικία των δύο ετών συνδέθηκαν με νεαρά ποντίκια δύο μηνών για διάστημα 12 εβδομάδων.

Μετά τη χειρουργική αποσύνδεση των πειραματοζώων. διαπιστώθηκε ότι τα ηλικιωμένα ποντίκια ήταν πιο δραστήρια και τα κύτταρά τους παρουσίασαν ενδείξεις αναζωογόνησης.

Ακόμα και δύο μήνες μετά την αποσύνδεση, μοριακοί δείκτες του αίματος έδειχναν ότι τα ηλικιωμένα ποντίκια ήταν πιο νεανικά σε σχέση με συνομήλικα ζώα που δεν είχαν υποβληθεί σε παραβίωση.

Ζούσαν μάλιστα 6 με 9 τοις εκατό περισσότερο, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε 6 επιπλέον χρόνια ζωής για τον μέσο άνθρωπο.

Αντίθετα, τα νεαρά ποντίκια που εκτέθηκαν στο αίμα των ηλικιωμένων πειραματόζωων έδειχναν να γερνούν ταχύτερα, η τάση όμως αντιστράφηκε λίγες εβδομάδες μετά την αποσύνδεση.

Το γεγονός ότι η αντιγηραντική δράση του νεανικού αίματος διατηρείται για μήνες υποδεικνύει ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται σε κύτταρα του αίματος αλλά σε μόρια που δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί, λένε οι ερευνητές.

«Η εργασία μας καταδεικνύει την ανάγκη διερεύνησης των παραγόντων που ευθύνονται για το αντιγηραντικό φαινόμενο» δήλωσε ο Τζέιμς Ουάιτ του Πανεπιστημίου Ντιουκ, τελευταίος συγγραφέας της μελέτης.

«Δείξαμε ότι η αυτή η σύνδεση του κυκλοφορικού συστήματος παρατείνει τη ζωή και την υγεία για τα γηραιότερα ποντίκια. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της έκθεσης, τόσο πιο μόνιμες είναι οι αλλαγές».

Στις ΗΠΑ, προηγούμενες μελέτες για την επίδραση του νεανικού αίματος είχαν οδηγήσει στην εμφάνιση κλινικών που προσφέρουν μεταγγίσεις από νεαρούς δότες.

Το 2019, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε προειδοποίηση για αυτές τις «θεραπείες», οι οποίες «δεν έχουν αποδεδειγμένα κλινικά οφέλη για τις χρήσεις για τις οποίες διαφημίζονται και είναι δυνητικά επιβλαβείς».

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024