Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύρος: Ένα τετραήμερο κινηματογραφικό συμπόσιο στις Κυκλάδες

Σύρος: Ένα τετραήμερο κινηματογραφικό συμπόσιο στις Κυκλάδες

Τo site-specific σινεμά των Κυκλάδων επιστρέφει, για 11η χρονιά, με κεντρική θεματική το Πέρασμα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) έρχεται από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με κεντρική θεματική το Πέρασμα / Passage, σηματοδοτώντας το πέρασμα του φεστιβάλ από την πρώτη στη δεύτερη δεκαετία της ύπαρξής του, αλλά και την μετάβαση των κοινωνιών σε νέα πεδία με συνέπεια τη συνεχόμενη προσαρμογή των ανθρώπων σε νέα δεδομένα.

Ένα τετραήμερο κινηματογραφικό συμπόσιο στις Κυκλάδες που ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στο σινεμά και τον άνθρωπο, διερευνώντας καταστάσεις μετάβασης μεταξύ εννοιών όπως η πραγματικότητα και η μυθοπλασία, η ζωή και ο θάνατος, η προσωπική μνήμη και η ιστορία, η παράδοση και η νεωτερικότητα, μέσα από έργα κινούμενης εικόνας που παράγονται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Καθιερωμένος πλέον τόπος συνάντησης των απανταχού σινεφίλ (και όχι μόνο), το  SIFF επιστρέφει με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει σπάνιες προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές περφόρμανς, εγκαταστάσεις κινούμενης εικόνας και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα, καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς, επιπρόσθετα της κεντρικής διοργάνωσης.

Από κλασικά αριστουργήματα μέχρι το σύγχρονο πειραματικό σινεμά, το SIFF αναμειγνύει μορφές τέχνης, εικόνες, ήχους και πολιτισμούς σε ιστορικά σημεία του νησιού: από τον αρχοντικό θερινό Κινηματογράφο Παλλάς και το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, μέχρι το μοναδικής βιομηχανικής αισθητικής Ναυπηγείο Ταρσανάς και το δημοφιλές αυτοσχέδιο ντράιβ-ιν σινεμά στην Ντελαγκράτσια.

Ημερήσιο Πρόγραμμα

ΜΕΡΑ #1
Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

17.00-20:15
Εναλλακτικά μονοπάτια: Περπατώ όπου περπατάς
Η Έρση Βαρβέρη και ο Gijs Waterschoot (Pink House press) διοργανώνουν έναν περίπατο που αναδεικνύει τις πέτρινες επιγραφές που βρίσκονται στην  ευρύτερη περιοχή της Ερμούπολης.
* Οι εγγραφές για το εργαστήριο έχουν κλείσει. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

ΘΕΡΙΝΟ «ΠΑΛΛΑΣ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

20:30
Επίσημη έναρξη

20:45
The Wind Will Carry Us [Ο άνεμος θα μας πάρει]
Abbas Kiarostami, Ιράν, 1998, 118′
Το λυρικό, λιτό και υπερβατικό αριστούργημα του ιρανικού σινεμά ακολουθεί ένα κινηματογραφικό συνεργείο που φτάνει σ’ ένα χωριουδάκι στο Ιρανικό Κουρδιστάν για να γυρίσει μια ταινία για το μοιρολόι. Οι μέρες περνούν και η ζωή συνεχίζεται, ώσπου το συνεργείο αποχωρεί και το επέκεινα ξεχειλίζει και στην καθημερινότητα.

22:45
Fit
Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Ελλάδα, 1994, 8′
Η Λίζι απογοητεύεται και δυσκολεύεται που δεν μπορεί να συνδυάσει τα πράγματα. Στην πορεία όμως μαθαίνει πόσα πλάσματα στον κόσμο νιώθουν πραγματικά την ανάγκη να χωρέσουν σε κάτι άλλο.

CANTINA ANALOGUE, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

23:00
Πάρτι έναρξης
DJ Set: Δημήτρης Καραΐσκος

 

ΜΕΡΑ #2
Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

11.00
Forensis: Το ναυάγιο της Πύλου
Στις 14 Ιουνίου 2023 το αλιευτικό «Αντριάνα», ένα σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία, βυθίστηκε στην ελληνική ζώνη Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στη Μεσόγειο, στο πιο θανατηφόρο ναυάγιο μεταναστών στην πρόσφατη ιστορία. Παρουσιάζεται η εν εξελίξει έρευνα της Forensis, φανερώνοντας τη δολοφονική φύση των σύγχρονων συνόρων και το διακύβευμα της διέλευσης από το Αιγαίο πέλαγος.
Παρουσιάζει η Γεωργία Σκαρτάδου

18:00
Turkish Delight [Λουκούμι]
Pinar Öğrenci, Ελλάδα/Τουρκία/Γερμανία, 2022, 31′
Ένα καλλιτεχνικό έργο που ακολουθεί την ιστορία της παραγωγής του λουκουμιού, η οποία εκτείνεται από τη δύση της Ανατολίας και φτάνει στο ελληνικό νησί της Σύρου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Συριανή λουκουμοποιό Ντίνα Συκουτρή.
Παρουσία της καλλιτέχνιδας

ΝΤΡΑΪΒ-ΙΝ ΣΤΗΝ ΝΤΕΛΑΓΚΡΑΤΣΙΑ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ*

21:00
Η φωτογραφία
Νίκος Παπατάκης, Ελλάδα/Γαλλία, 1987, 102′
H ιστορία της συνάντησης του γιου ενός Κομμουνιστή που επιθυμεί να φύγει από την Ελλάδα, κι ενός εμιγκρέ που επιθυμεί να επιστρέψει σε αυτήν, αποτελεί μια περίτεχνη αλληγορία για την σύγχρονη Ιστορία της χώρας και τη δριμύτητα του συλλογικού φαντασιακού.

23:00
Είμαστε τα σπίτια που μέσα τους ζήσαμε
Κατερίνα Μαρκουλάκη, Ελλάδα, 2022, 15′
Ένα οδοιπορικό στο χωριό της μητέρας της σκηνοθέτριας γίνεται ταξίδι αυτογνωσίας και αναστοχασμού για τα όρια των έμφυλων σχέσεων, των οικογενειακών δεσμών και των κοινωνικών συμβάσεων.
Παρουσία της σκηνοθέτιδας

23:30
Perfumed Nightmare [Αρωματισμένος εφιάλτης]
Kidlat Tahimik, Γερμανία/Φιλιππίνες, 1977, 93′
Το ντεμπούτο του πατέρα του ανεξάρτητου σινεμά των Φιλιππινών και μια από τις πιο ευφάνταστες ιστορίες του παγκόσμιου σινεμά μας βάζει στο πίσω κάθισμα ενός «jeepney» (ενός από τα φορτηγά που άφησε πίσω του ο αμερικανικός στρατός μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου και απέκτησαν δεύτερη ζωή ως μέσα μαζικής μεταφοράς), με οδηγό έναν νέο που ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης – τον οποίο «υποδύεται» ο ίδιος ο κινηματογραφιστής.

*Οι οδηγοί παρακαλούνται να προσέλθουν ως τις 20:30 ώστε να διασφαλιστεί το ομαλό παρκάρισμα των οχημάτων τους.

00:30
Komito Beach Party
DJ Sets: Andreas Palmer και Blue Lagoon (w/ guests)

ΜΕΡΑ #3
Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00
Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται (Work-in-Progress)
Δάφνη Χαιρετάκη
Τι μας συνδέει με τα αγάλματα και τα μνημεία; Πώς τα κοιτάζουμε και πώς μας κοιτάζουν αυτά; Η Δάφνη Χαιρετάκη, η οποία έχει μπει στη διαδικασία δημιουργίας της επόμενης ταινίας της, θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ τις πρώτες εικόνες ενός δοκιμιακού ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας και θα συζητήσει με το κοινό τη δημιουργική διαδικασία.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

21:00
Eaux d’Artifice
Kenneth Anger, ΗΠΑ, 1953, 13′
Μια γυναίκα με αναγεννησιακή περιβολή διασχίζει με υπόκρουση τις Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι τη Βίλα ντ’Έστε του Τίβολι σε μια μαγική νυχτερινή ονειροπόληση. Η κατά τα φαινόμενα πιο αβίαστη ταινία του (πρόσφατα εκλιπόντος) εμβληματικού σκηνοθέτη είναι μια ωδή στη ρευστή φύση του βλέμματος και στην ορμή του νερού και της κινούμενης εικόνας που εκβάλλουν την επιθυμία.

21:15
3 γυναίκες [3 Women]
Robert Altman, ΗΠΑ, 1977, 124´
Με φόντο το άνυδρο τοπίο της καλιφορνέζικης ερήμου, τρεις γυναίκες διαφορετικής ηλικίας, κοινωνικής τάξης, ιδιοσυγκρασίας και καταβολών έρχονται κοντά με τη δύναμη του νερού. Στο καλειδοσκοπικό αριστούργημα του Ρόμπερτ Άλτμαν, το πέρασμα από τη γαλάζια λίμνη μιας κλινικής υδροθεραπείας στην άδεια πισίνα ενός απομονωμένου οικιστικού συγκροτήματος είναι ένας λαβύρινθος αντικατοπτρισμών που οδηγεί στα απύθμενα βάθη του γυναικείου ψυχισμού.

MOUSOUTOU

23:30
Vikelas After Party
DJ Set: 132 Hertz, Ablaze Meursault and coupdetat

ΜΕΡΑ #4
Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

11:00
Αρχιπελαγικό πέρασμα
Καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες της σύγχρονης τέχνης και επαγγελματίες του χώρου του πολιτισμού που διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου ή κατάγονται από αυτά, μιλούν για την πρακτική τους και το καλλιτεχνικό τους έργο και αναλογίζονται από κοινού φαντασιακές εκδοχές του παρόντος και του μέλλοντος. Συμμετέχουν οι Αντώνης Πίττας, James Bridle, Έρση Βαρβέρη, και ο Gijs Waterschoot.
Συντονίζει η Rachael Rakes

18:00
Διαμεσογειακός αρχειακός διάλογος
Μια ανοιχτή συνομιλία ανάμεσα στον Tamer El Said (Cimatheque – Alternative Film Center, Κάιρο), τον Ayman Nahle (UMAM Documentation & Research, Βηρυτός) και τον Jacob Moe (Δίκτυο Αρχιπέλαγος, Σύρος) αγγίζει, μέσα από μια συλλογική διερεύνηση, τα ηθικά ερωτήματα που εγείρει η διατήρηση και επανάχρηση του αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού και τις κοινωνικές, πολιτικές και νομικές προεκτάσεις της ανοιχτής πρόσβασης.

«ΤΑΡΣΑΝΑΣ» ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ

21:00
Ναυπηγική παράδοση στη Σύρο: Ταινίες μικρού μήκους
Jacob Moe, Ελλάδα, 2022, 45′
Ένα «παράθυρο» στη ζωή, στο εργασιακό περιβάλλον και στις τεχνικές των ναυπηγών που συνεχίζουν σήμερα τη ναυπηγική παράδοση στη Σύρο, μέσα από μια σειρά βιντεο-πορτρέτων που γυρίστηκαν στο νησί τον Νοέμβριο του 2021. Εμφανίζονται οι: Μάκης Μαυρίκος, Θανάσης Βλάμης, Νικόλαος Καραμολέγκος, Μανώλης Ζώρζος, Σπύρος Ξαγοράρης.
Μια παραγωγή του «Δίκτυο Αρχιπέλαγος»

22:00
Finis Terrae [Το τέλος της Γης]
Jean Epstein, Γαλλία, 1929, 88′
Live Score: Σάββας Μεταξάς
Ο θρυλικός Γάλλος cinéaste επιστρατεύει τις πρώιμες τεχνικές του ντοκιμαντέρ για ν’ φανταστεί την πραγματικότητα ενός μικροσκοπικού νησιού απέναντι από τις ακτές της Βρετάνης, όπου ένας καβγάς ανάμεσα στους ψαράδες που έχουν κατασκηνώσει δίπλα στη θάλασσα, μεταμορφώνει το οικοσύστημα μιας περίκλειστης κοινότητας.

Ο Σάββας Μεταξάς είναι μουσικός και sound artist ο οποίος ασχολείται με τη σύνθεση πειραματικής μουσικής και τα field recordings. Η μουσική του έχει κυκλοφορήσει σε πολλά και διαφορετικά labels στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

00:00
Εκδήλωση λήξης
DJ Set: Khmer

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024