Στην Ελλάδα είναι συνήθεια. Σε μια χώρα σαν τη Βραζιλία είναι σοκ: Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι ξένοι προπονητές αποτελούν την πλειοψηφία. Με την άφιξη του Αργεντίνου Εδουάρδο Κουδέτ στην Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε, ο αριθμός των προπονητών από άλλες χώρες στη Serie A της Βραζιλίας είναι μεγαλύτερος από αυτόν των Βραζιλιάνων προπονητών!

Συνολικά, υπάρχουν 11 ξένοι τεχνικοί: επτά Πορτογάλοι και τέσσερις Αργεντινοί. Αντίστοιχα εργάζονται εννέα Βραζιλιάνοι ως επικεφαλής των σημαντικότερων συλλόγων της χώρας.

Ένας άλλος από τους τελευταίους ξένους που έφτασε στη χώρα της σάμπας ήταν ο Αργεντινός Ραμόν Ντίας, ο οποίος θα έχει τη δύσκολη αποστολή να σώσει τη Βάσκο Ντα Γκάμα, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις 9 βαθμούς σε 15 αγώνες.

Μόνο στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, από τους τέσσερις μεγάλους συλλόγους, τρεις καθοδηγούνται από ξένους: η Φλαμένγκο (Σαμπαόλι, Αργεντινή), η Μποταφόγκο (Μπρούνο Λάγκε, Πορτογαλία) και η Βάσκο ντα Γκάμα (Ραμόν Ντίας, Αργεντινή). Ο μόνος Βραζιλιάνος είναι ο Φερνάντο Ντινίζ, στη Φλουμινένσε, που παρουσιάστηκε πρόσφατα ως προπονητής της βραζιλιάνικης εθνικής ομάδας, την οποία θα προπονεί για ένα χρόνο έως ότου η CBF κλείσει τη συμφωνία με τον Κάρλο Αντσελότι.

Αυτή η τάση προς τη διεθνοποίηση ξεκίνησε το 2019 μετά τα καλά αποτελέσματα που πέτυχε η Φλαμένγκο του Ζόρζε Ζεσούς (τώρα στην Αλ Χιλάλ). Σε ένα χρόνο στη «Mengao», ο Πορτογάλος κέρδισε πέντε τίτλους: το πρωτάθλημα Βραζιλίας, το Libertadores, το Κύπελλο Κυπελλούχων Νότιας Αμερικής, το πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σούπερ Καπ Βραζιλίας.

Η γλώσσα είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που έχει επηρεάσει την άφιξη αρκετών Πορτογάλων προπονητών, όπως ο Άμπελ Φερέιρα, ο οποίος (μετά τον ΠΑΟΚ) ήταν επικεφαλής της Παλμέιρας για τρεις σεζόν και είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους στη Νότια Αμερική.

Προπονητές στη Βραζιλία και εθνικότητες:

Πορτογάλοι (7)

Μπαϊα: Ρενάτο Παϊβα

Μποταφόγκο: Μπρούνο Λάγκε

Μπραγκαντίνο: Πέδρο Καϊσίνια

Κρουζέιρο: Πέπα

Κουιαμπά: Αντόνιο Ολιβέιρα

Γκοϊάς: Αρμάντο Εβανζελίστα

Παλμέιρας: Άμπελ Φερέιρα

Αργεντινοί (4)

Φλαμένγκο: Χόρχε Σαμπάολι

Φορταλέζα: Τζον Βοϊβόντα

Βάσκο: Ραμόν Ντίας

Ιντερνασιονάλ: Εδουάρδο Κουδέτ

Βραζιλιάνοι (9)

Σάο Πάολο: Ντοριβάλ

Σάντος: Πάουλο Τούρα

Κορίνθιανς: Βαντερλέι Λουξεμπούργκο

Φλουμινένσε: Φερνάντο Ντινίζ

Ατλέτικο Μινεϊρο: Φελιπάο

Γκρέμιο: Ρενάτο Γκαούτσο

Αμέρικα Μινεϊρο: Βάγκνερ Μαντσίνι