Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρινάκης: Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι προτεραιότητά μας – Ο ηρωισμός των πιλότων δε θα ξεχαστεί

Μαρινάκης: Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι προτεραιότητά μας – Ο ηρωισμός των πιλότων δε θα ξεχαστεί

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Οι λέξεις είναι μικρές για να περιγράψουν τη συντριβή και την οδύνη που νιώθει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας βλέποντας δύο νέα παιδιά να πέφτουν την ώρα του καθήκοντος»

«Η σημερινή μέρα μας βρίσκει ξανά αντιμέτωπους με τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές που δοκιμάζουν τη χώρα μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δυστυχώς δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τη ζωή. Μια γυναίκα στο Χοροστάσι Μαγνησίας κι ένας άνδρας στο Βελεστίνο. Απ’ την πρώτη στιγμή είχαμε πει πως πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτή παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα», τόνισε.

«Ο ηρωισμός τους δεν θα ξεχαστεί»

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην απώλεια του 34χρονου σμηναγού Χρήστου Μουλά και του 27χρονου ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη την ώρα του καθήκοντος και ενώ συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κάρυστο Ευβοίας. «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Οι λέξεις είναι μικρές για να περιγράψουν τη συντριβή και την οδύνη που νιώθει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας βλέποντας δύο νέα παιδιά να πέφτουν την ώρα του καθήκοντος υπερασπιζόμενοι τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών τους. Ο ηρωισμός τους δεν θα ξεχαστεί». Εξέφρασε με οδύνη συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς και των δύο αξιωματικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας. «Η πατρίδα μας συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές», επεσήμανε και τόνισε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς παραμένουν σε επιφυλακή ενώ διερευνώνται ήδη συγκεκριμένες καταγγελίες σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί κάποιες από τις πυρκαγιές.

177 πυρκαγιές τα τελευταία τρία 24ωρα

«Συνολικά τα τελευταία τρία 24ωρα έχουν εκδηλωθεί 177 δασικές πυρκαγιές. Μόνο χθες ξέσπασαν 61 πυρκαγιές ενώ συνολικά εξελίσσονταν 90 μέτωπα σε όλη τη χώρα». Εξήγησε ότι η αυξημένη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που όπως είπε είναι εμφανές και σε άλλες χώρες που πλήττονται από φωτιές. Στο σημείο αυτό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων απέναντι στους πυροσβέστες που δίνουν άοκνα τη μάχη απέναντι στις φωτιές.

«Οι νέες συνθήκες μας υπαγορεύουν να ανασυντάσσουμε συνεχώς τις δυνάμεις μας και να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα», τόνισε επισημαίνοντας πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός πρέπει να εξελίσσεται ανάλογα με τις επιταγές της νέας πραγματικότητας στην οποία βρισκόμαστε κι αυτό πράττει η κυβέρνηση αναφέροντας ότι ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών σε Ανατολική, Δυτική Αττική και Λουτράκι απ’ τα αρμόδια κλιμάκια ενώ αυτοψίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο νησί της Ρόδου όπου επιτρέπει η Πυροσβεστική.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς. «Πρόκειται για μια ιστορική πράξη εθνικής συναίνεσης, μια κίνηση που θα ενώσει τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας ευθυγραμμίζεται με πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού και βάζει τέλος στους πολίτες δύο ταχυτήτων.

Ακολούθως μίλησε για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». Είπε ότι είναι «ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Το νομοσχέδιο δίνει το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας ουσιαστική κοινωνική πολιτική, μειώνοντας τις ανισότητες, δημιουργώντας αναχώματα -μόνιμα ή έκτακτα- απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και όλα αυτά χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας». Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά σε όσα προβλέπει το νομοσχέδιο.

«Με τροπολογία που ψηφίστηκε μεταβιβάζονται ξανά στο Δημόσιο οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι «το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό, όσο κι αν μερίδα της Αντιπολίτευσης προσπαθούσε να πείσει προεκλογικά με fake news τους πολίτες ότι θα κάναμε το ακριβώς αντίθετο».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται μέσω του gov.gr και συγκεκριμένα ειδικής ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, οι υποψήφιοι που είχαν εγγραφεί στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου μέσω του gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο. Ευχόμαστε καλή αρχή στο νέο τους ξεκίνημα σε όλους τους υποψηφίους».

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανέφερε:

«Η σημερινή μέρα μας βρίσκει ξανά αντιμέτωπους με τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές που δοκιμάζουν τη χώρα μας. Δυστυχώς, δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τη ζωή. Μια γυναίκα στο Χοροστάσι Μαγνησίας και ένας άνδρας στο Βελεστίνο. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει πως πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτή παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα.

Την Τρίτη το απόγευμα ο 34 χρονος σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27 ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους συμμετέχοντας στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κάρυστο Ευβοίας.

Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Οι λέξεις είναι μικρές για να περιγράψουν τη συντριβή και την οδύνη που νιώθει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας βλέποντας δύο νέα παιδιά να πέφτουν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών τους. Ο ηρωισμός τους δεν θα ξεχαστεί.

Εκφράζουμε με οδύνη τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς και των δύο αξιωματικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Η πατρίδα μας συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία και Κάρυστο. Ειδικά για τις περιοχές της Ρόδου, Κέρκυρας και Καρύστου, τα μέτωπα έχουν, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μια καλύτερη εικόνα, ενώ η φωτιά στη Μαγνησία δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Καθώς όμως υπάρχει πάντοτε ο φόβος των αναζωπυρώσεων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, η ΕΛΑΣ και οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν συγκεκριμένες καταγγελίες σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί κάποιες από τις πυρκαγιές.

Συνολικά τα τελευταία 3 εικοσιτετράωρα έχουν εκδηλωθεί 177 δασικές πυρκαγιές. Μόνο χθες ξέσπασαν 61 πυρκαγιές, ενώ συνολικά εξελίσσονταν 90 μέτωπα σε όλη τη χώρα.Τα ξημερώματα, φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Κηφισιάς η οποία οριοθετήθηκε άμεσα με τη συνδρομή πεζοπόρων τμημάτων και 2 ελικοπτέρων, πριν προλάβει να απειλήσει την Πεντέλη. Η αυξημένη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, δημιουργεί τρομακτικά δύσκολες συνθήκες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που δεν είναι εμφανές μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η γειτονική Ιταλία, η Κροατία, η Αλγερία και η Ισπανία.

Στην Αλγερία 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στην Ιταλία 7. Εκεί μάλιστα οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες καθώς στο βορρά επικρατούν καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι. Στην Κροατία πηγές αναφέρουν πως πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούσαν να απογειωθούν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στη χώρα μας, από τις 17 Ιουλίου, 74 Πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν άοκνα τη μάχη απέναντι στις φλόγες ξεπερνώντας τα όρια του καθήκοντος είμαστε ευγνώμονες.

Οι νέες συνθήκες μας υπαγορεύουν να ανασυντάσσουμε συνεχώς τις δυνάμεις μας και να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός οφείλει να εξελίσσεται ανάλογα με τις επιταγές της νέας πραγματικότητας στην οποία βρισκόμαστε και αυτό πράττει και η Κυβέρνηση.

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών σε Ανατολική, Δυτική Αττική και Λουτράκι από τα αρμόδια Κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ μηχανικοί του Υπουργείου και κλιμάκια του ΕΛΓΑ, βρίσκονται ήδη στο νησί της Ρόδου έχοντας ξεκινήσει αυτοψίες, όπου τους επιτρέπει η Πυροσβεστική.

Η καταγραφή ζημιών έχει ξεκινήσει συγκεκριμένα στις περιοχές: Λάερμα, Λάρδος, Ασκληπιείο και Γεννάδι.

Μέχρι στιγμής, στις περιοχές αυτές τα αρμόδια κλιμάκια έχουν δώσει κόκκινη σήμανση σε 2 σπίτια, 2 επαγγελματικούς χώρους και ένα ακόμα κτίριο και κίτρινη σήμανση σε 8 σπίτια, 8 επαγγελματικούς χώρους και 5 λοιπά κτίρια.

Η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κάλεσε τους εργοδότες των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου, προκειμένου για την εξασφάλιση της υγείας των εργαζομένων τους, να προβούν στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους για σήμερα 27 Ιουλίου και μέχρι να εξαλειφθούν οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο της ΒΙΠΕ.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού

Με τις ψήφους 208 βουλευτών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς. Πρόκειται για μία ιστορική πράξη εθνικής συναίνεσης. Μια κίνηση που θα ενώσει τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.

Η χώρα μας επιτέλους εναρμονίζεται με την πρακτική που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και δίνει τέλος στους πολίτες δύο ταχυτήτων, διευκολύνοντας τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν ένα αυτονόητο δικαίωμά τους.

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». Ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Το νομοσχέδιο δίνει το στίγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης, εφαρμόζοντας ουσιαστική κοινωνική πολιτική, μειώνοντας τις ανισότητες, δημιουργώντας αναχώματα -μόνιμα ή έκτακτα- απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και όλα αυτά χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • οριζόντιες αυξήσεις για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει μεσοσταθμικά ετήσια καθαρή ωφέλεια 1.476 ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι ήδη εφαρμοσμένες αυξήσεις για το 2023.
  • στοχευμένες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά,
  • σημαντικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης με ιδιαίτερες αρμοδιότητες.
  • Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά.
  • Νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει μόνιμη και οριστική απαλλαγή από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες για 200.000 συμπολίτες μας οι οποίοι λάμβαναν το ΕΚΑΣ, ενώ το «Market Pass», ένα εργαλείο στη συνέχιση της προσπάθειας αντιμετώπισης της ακρίβειας επεκτείνεται για τους επόμενους μήνες.

Τέλος, δύο παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως τους νέους: Το Youth Pass και το πρόγραμμα «Σπίτι μου», του οποίου οι πόροι θα διπλασιαστούν με στόχο ακόμα περισσότεροι νέοι και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν κατοικία μέσα από ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο θα εξυπηρετείται με μία δόση, αισθητά χαμηλότερη απ’ ό,τι θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν σπίτι.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε μεταβιβάζονται ξανά στο Δημόσιο οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό, όσο κι αν μερίδα της Αντιπολίτευσης προσπαθούσε να πείσει προεκλογικά με fake news τους πολίτες ότι θα κάναμε το ακριβώς αντίθετο.

Επιπλέον, θεσπίζεται πλαίσιο ενίσχυσης των εργαζομένων σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις το οποίο θα εφαρμοστεί από φέτος και για όσους ήδη επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου. Προβλέπεται αναστολή των συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και μηνιαία αποζημίωση 534 ευρώ στους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Τέλος, απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ τα κτίρια που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα εξαιτίας αυτών των πυρκαγιών.

Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ στην κατ’ άρθρον ψηφοφορία, από τα 65 άρθρα του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «ναι» στα 53 και το ΠΑΣΟΚ «ΝΑΙ» σε 33.

Ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί οι βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται μέσω του gov.gr και συγκεκριμένα ειδικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, οι υποψήφιοι που είχαν εγγραφεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου μέσω του gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο. Ευχόμαστε καλή αρχή στο νέο τους ξεκίνημα σε όλους τους υποψηφίους.

Ολοκληρώνεται αυτή την ώρα η τακτική μηνιαία συνάντηση του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κηδεία του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη στο Κιλκίς, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00, θα παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024