Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καναντέρ: Μια μοιραία επαφή οδήγησε στη συντριβή

Καναντέρ: Μια μοιραία επαφή οδήγησε στη συντριβή

Πέταξαν χαμηλά μέσα στη χαράδρα για να σβήσουν την κόλαση. Νεκροί οι δύο πιλότοι

Aπό τον τραγικό θάνατο των δύο χειριστών ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair CL-215 το οποίο χθες στις 14.52 κατέπεσε σε δύσβατο σημείο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Ευβοίας «σημαδεύτηκε» η 9η συνεχόμενη μέρα του πύρινου εφιάλτη στη χώρα.

Λίγο πριν από τις 6.30 το απόγευμα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με μια λιτή ανακοίνωση επιβεβαίωσε τους φόβους όλων: «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Εύβοιας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Οι δύο χειριστές που έδιναν μία ακόμη μάχη με τις φλόγες είχαν προλάβει να κάνουν αυτό που έπρεπε… Είχαν «χτυπήσει» την εστία της φωτιάς με νερό… Οταν επιχείρησαν να απομακρυνθούν δεν τα κατάφεραν. Για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διεξάγεται έρευνα και ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η πτώση να οφείλεται σε μηχανική βλάβη.

Οπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας «είχα πάει να διανείμω τρόφιμα στους πυροσβέστες και σε κάποια φάση περνάει ακριβώς από δίπλα μου το αεροπλάνο έχοντας ουσιαστικά 90 μοίρες προς το έδαφος. Εκεί τρόμαξα και σκέφτηκα «τι μπορεί να συμβαίνει». Προχωράω για λίγα μέτρα μπροστά και ακούω ένα μεγάλο μπαμ από το βάθος».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από το 1977 σε έξι αεροπορικά δυστυχήματα με Canadair έχουν χάσει τη ζωή τους 13 χειριστές. Οι 11 εξ αυτών ήταν σε Canadair CL-215, δηλαδή όπως αυτό που συνετρίβη στην Κάρυστο. Μάλιστα και το αμέσως προηγούμενο δυστύχημα με Canadair που είχε νεκρούς είχε συμβεί επίσης στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στις 23/7/2007 στα Νέα Στύρα.

Θερμά συλλυπητήρια

«Aψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους.

Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Ολη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους» δήλωσε μεταξύ άλλων για τον χαμό των πιλότων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι πιλότοι Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης «έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές.

Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής», ενώ ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας σημείωσε πως η απώλειά τους «εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη».

Tη θλίψη του για τους πιλότους και τη συμπαράστασή του προς τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη συντριβή του Canadair θα εξεταστούν αυτόπτες μάρτυρες αλλά και υλικό από κάμερες που δείχνουν το μοιραίο αεροσκάφος να αφήνει νερό και τη στιγμή που αποχωρεί κάνοντας δεξιά στροφή να χάνει ύψος και να πέφτει.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, το αεροσκάφος τη στιγμή που άφηνε το νερό να πέσει στη φωτιά προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο το πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή ενώ στήθηκε επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο ιπταμένους. Το αεροσκάφος μετά την πτώση τυλίχθηκε στις φλόγες και οι μαύροι καπνοί ήταν ορατοί από αρκετά σημεία.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL 215 είναι από τα παλαιότερα που βρίσκονται στον στόλο των εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης και έχουν ηλικία περίπου 50 ετών, καθώς τα πρώτα παραλήφθηκαν μετά το 1975.

Βρέθηκε η σορός του κτηνοτρόφου

Και χθες οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην Κάρυστο, ωστόσο η μείωση της έντασης των ανέμων συνέδραμε στον περιορισμό των μετώπων.Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ βρεθηκε απανθρακωμένη σορός στην περιοχή της Πλατανιστου Εύβοιας.

Εικάζεται ότι ανήκει στον κτηνοτρόφο που αγνοεί το από το Σάββατο. Στην Κέρκυρα όπου επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπήρξαν χθες αναζωπυρώσεις αλλά και εκκενώσεις περιοχών στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού με την Τροχαία να προχωρά σε διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο Κασσιώπης – Σιδαρίου στην περιοχή του Απραού. Στη Ρόδο έγινε εκκένωση στις περιοχές Βάτι, Γεννάδι, Πλημμύρι, Λαχανιά.

Στο νησί και χθες επιχειρούσαν πάνω από 260 πυροσβέστες και πολλοί εθελοντές ενώ από αέρος έκαναν ρίψεις νερού ανά διαστήματα εννέα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024