Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα επιτόκια

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι είναι απίθανο να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος

Σταθερός στην θέση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφασίζει την νομισματική πολιτική εξετάζοντας το σύνολο των δεδομένων και κυρίως τον πληθωρισμό σε κάθε συνεδρίαση, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για να καθορίσουμε την έκταση της σύσφιγξης της πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά την αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης. «Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος και οι πλήρεις επιπτώσεις της σύσφιγξής μας δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης έγινε ακόμα πιο περιγραφικός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια ή να τα διατηρήσει σταθερά τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με το τι θα δείξουν τα νέα οικονομικά στοιχεία.

«Θα έλεγα ότι είναι σίγουρα πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια και πάλι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αν τα δεδομένα το δικαιολογούν» είπε «Και θα έλεγα επίσης ότι είναι πιθανό να επιλέξουμε να παραμείνουν σταθερά. Και θα κάνουμε προσεκτικές εκτιμήσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση»

Πρόσθεσε ότι η FOMC δεν έδωσε καμία καθοδήγηση σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων σε μελλοντικές συνεδριάσεις.

«Δεν είναι κάτι που έχουμε εξετάσει» επεσήμανε. «Θα πηγαίνουμε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και καθώς θα πηγαίνουμε σε κάθε συνεδρίαση, θα θέτουμε στους εαυτούς μας τα ίδια ερωτήματα. Επομένως, δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για μελλοντικές συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού με τον οποίο θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυξήσεων, αλλά θα αξιολογήσουμε την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιγξη που μπορεί να είναι κατάλληλη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου».

Πότε θα ολοκληρωθεί ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι είναι απίθανο να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος. «Λέω ότι θα είμαστε άνετοι να μειώσουμε τα επιτόκια όταν θα είμαστε άνετοι να μειώσουμε τα επιτόκια, και αυτό δεν νομίζω να συμβεί  φέτος», είπε.

Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει πιθανότατα να είναι πιο περιοριστική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Θα έλεγα ότι η πολιτική δεν ήταν αρκετά περιοριστική για αρκετό καιρό ώστε να έχει τα πλήρη επιθυμητά αποτελέσματά» είπε χαρακτηριστικά «σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική περιοριστική μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί διατηρήσιμα στο στόχο μας του 2% και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω σύσφιγξη, αν αυτό είναι σκόπιμο».

Η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να περιμένει καθώς παρακολουθεί τα τελευταία στοιχεία. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τα δεδομένα, και δεδομένου του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, μπορούμε να αντέξουμε να είμαστε λίγο υπομονετικοί, καθώς και αποφασιστικοί» είπε χαρακτηριστικά.

Πληθωρισμός

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ παραμένουμε απόλυτα επικεντρωμένοι στην διπλή εντολή μας για την προώθηση της μέγιστης απασχόλησης και των σταθερών τιμών για τον αμερικανικό λαό.  Κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός και παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% που είναι ο στόχος μας. Η σταθερότητα των τιμών είναι ευθύνη της Federal Reserve» Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο επικεφαλής της Fed και στη συνέχεια εξήγησε ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από την κορύφωσή του, οι προσπάθειες για τη μείωσή του στο στόχο της κεντρικής τράπεζας απέχουν πολύ από το να τελειώσουν.

«Ο πληθωρισμός έχει μετριάσει κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της» τόνισε και πρόσθεσε ότι η Fed δεν είναι ακόμη πλήρως πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός έχει νικηθεί, παρόλο που οι πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

«Πρέπει να δούμε ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα … Νομίζουμε ότι θα χρειαστεί σίγουρα να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω, αν πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο» είπε επισημαίνοντας ότι ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο εστιάζει ιδιαίτερα η κεντρική τράπεζα, εξακολουθεί να κινείται πάνω από το 3%.

Αγορά εργασίας

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας είπε ότι «η αγορά εργασίας παραμένει πολύ σφιχτή» και η ζήτηση για εργασία «υπερβαίνει σημαντικά την προσφορά των διαθέσιμων εργαζομένων». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι η αγορά εργασίας  έχει χαλαρώσει από πέρυσι.

«Υπάρχουν κάποιες συνεχιζόμενες ενδείξεις ότι η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά εργασίας έρχονται σε καλύτερη ισορροπία. Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό έχει κινηθεί ανοδικά από πέρυσι, ιδίως για τα άτομα ηλικίας 25 έως 54 ετών. Η ονομαστική αύξηση των μισθών έχει δείξει κάποια σημάδια εξασθένησης και οι κενές θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής φέτος» εξήγησε.

Η άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας είναι πιθανή στην προσπάθεια της Fed να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά η αποτυχία της προσπάθειας θα είχε πολύ χειρότερα αποτελέσματα. «Το χειρότερο αποτέλεσμα για όλους, φυσικά, θα ήταν να μην ασχοληθούμε με τον πληθωρισμό τώρα και να μην τα καταφέρουμε. Όποιο και αν είναι το βραχυπρόθεσμο κοινωνικό κόστος του να θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, το μακροπρόθεσμο κοινωνικό κόστος της αποτυχίας να το κάνουμε είναι μεγαλύτερο» τόνισε.

Ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της Fed αναγνώρισε ότι καθώς η κεντρική τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2% είναι πιθανό να έρθει μια υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης και της ισχύος της αγοράς εργασίας.

«Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο ανάπτυξης κάτω από την τάση και κάποια αποδυνάμωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας» εξήγησε και πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα γνωρίζει ότι οι ενέργειές της «επηρεάζουν τις κοινότητες, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα».

Αιτιολογώντας την μέχρι τώρα σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τόνισε ότι «η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024