Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογία: «Ο ΟΟΣΑ απέτυχε» - Κέρδη αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων σε φορολογικούς παραδείσους

Φορολογία: «Ο ΟΟΣΑ απέτυχε» – Κέρδη αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων σε φορολογικούς παραδείσους

«Πολυεθνικές εταιρείες μεταφέρουν κάθε χρόνο κέρδη αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων (993 δισ. ευρώ) σε φορολογικούς παραδείσους», τονίζει βρετανική ΜΚΟ για τη Φορολογική Δικαιοσύνη, κρίνοντας ότι ο ΟΟΣΑ απέτυχε στον αγώνα εναντίον των «φορολογικών αδικιών».

Παρά τις συμφωνίες τις οποίες προώθησε τα τελευταία χρόνια, ο ΟΟΣΑ «απέτυχε» να προχωρήσει σε αποτελεσματική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε να γίνει πιο δίκαιο σε διεθνή κλίμακα, κρίνει η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Δίκτυο για τη Φορολογική Δικαιοσύνη (Tax Justice Network, TJN) σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα (φωτογραφία, επάνω, από AP).

«Απέτυχε»

«Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το κλαμπ των πλουσίων χωρών, ορίζει τους διεθνείς φορολογικούς κανόνες από τα χρόνια του 1960. Την τελευταία δεκαετία, προσπάθησε να θέσει σε εφαρμογή σημαντικές μεταρρυθμίσεις», αναγνωρίζει η TJN.

«Ομως ο ΟΟΣΑ απέτυχε», στηλιτεύει η ΜΚΟ, ειδικευμένη στον αγώνα εναντίον των «φορολογικών αδικιών» σε παγκόσμια κλίμακα.

«Δεν συμπεριλαμβάνει τα μη μέλη [σ.σ. του ΟΟΣΑ] στις αποφάσεις του (…) και δεν προωθεί αποτελεσματικά μέτρα για να φρενάρει τις καταχρήσεις», ιδίως από τις πολυεθνικές εταιρείες, εξηγεί.

Παρά την κατώτερη φορολογική κλίμακα για τις εταιρείες, το επίπεδο της οποίας ορίστηκε στο 15% έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, «πολυεθνικές εταιρείες μεταφέρουν κάθε χρόνο κέρδη αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων (993 δισ. ευρώ) σε φορολογικούς παραδείσους», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Αυτές οι μεταβιβάσεις σημαίνουν διαφυγόντα έσοδα για τις κυβερνήσεις των χωρών όλου του κόσμου που ανέρχονται σε 301 δισ. δολάρια (σχεδόν 272 δισ. ευρώ) ετησίως» από την άμεση φορολογία, υπολογίζει η ΜΚΟ.

Αυξήθηκαν οι διαφυγόντες φόροι

Οσο για τους έμμεσους φόρους, «ερευνητές του ΔΝΤ [σ.σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου] εκτιμούν (…) πως είναι τριπλάσιοι από τους διαφυγόντες άμεσους φόρους», προσθέτει, χωρίς να δίνει συγκεκριμένο ποσό.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, «ο κόσμος χάνει 171 δισ. δολάρια (154 δισ. ευρώ) εξαιτίας της εξωχώριας φοροδιαφυγής», κατά την TJN.

Αυτά τα 472 δισ. δολάρια, το ποσό των διαφυγόντων φόρων, είναι αυξημένο κατά 45 δισ. δολάρια (40,6 δισ. ευρώ) σε σχέση με προηγούμενο υπολογισμό της ΜΚΟ, το 2020, όταν εκτιμούσε πως ανέρχονταν σε 427 δισ. δολάρια, 245 λόγω της μη καταβολής φόρων από επιχειρήσεις, 182 από ιδιώτες.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα περίπου δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον ΟΟΣΑ πως καταρτίστηκε σχέδιο «ιστορικής» συμφωνίας 138 χωρών για την καλύτερη κατανομή των φορολογικών εσόδων από τα κέρδη των πολυεθνικών.

Τον Οκτώβριο του 2021, τα κράτη όλου του κόσμου συμφώνησαν να θεσμοθετήσουν τον κατώτερο φορολογικό συντελεστή στο 15%, που υποτίθεται θα περιόριζε τον διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό και θα εξασφάλιζε επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα 220 δισ. δολαρίων (198,6 δισ. ευρώ) κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

«Φορολογικό όργανο» του ΟΗΕ

Εξαιτίας των ορίων των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν, η TJN καλεί αυτούς που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις να δημιουργήσουν «φορολογικό όργανο» του ΟΗΕ, αναθέτοντάς του να ορίζει αυτό, αντί του ΟΟΣΑ, τους κανόνες για να τερματιστούν οι φορολογικές «καταχρήσεις».

Η ΜΚΟ καλεί ακόμη να συμφωνηθεί «αυτόματη ανταλλαγή» φορολογικών πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη και να υπάρχει «διαφάνεια» όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, για να τερματιστούν «ο ανώνυμος έλεγχος εταιρειών και άλλα νομικά οχήματα».

«Μερικές φορές ξεχνάμε τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η φορολογία στις κοινωνίες μας», είναι όμως «η μοναδική βιώσιμη πηγή εσόδων για ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη» και «εργαλείο-κλειδί στον αγώνα κατά των ανισοτήτων», τονίζει η πρόεδρος της TJN, η Αϊρίν Οβόντζι-Οντίντα, δικηγόρος από την Ουγκάντα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024