Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών και ο εξαφανισμένος Τσιν Γκανγκ

Κίνα: Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών και ο εξαφανισμένος Τσιν Γκανγκ

Ο βετεράνος διπλωμάτης, Γουανγκ Γι, από τη θέση του νέου υπουργού των Εξωτερικών θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής στην Κίνα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Νέος υπουργός Εξωτερικών για την Κίνα, χωρίς να έχει λυθεί το μυστήριο της εξαφάνισης του προηγούμενου.

Ο βετεράνος διπλωμάτης, Γουάνγκ Γι, αναλαμβάνει το νευραλγικής σημασίας υπουργείο σε μια χρονική στιγμή που η Κίνα κάνει ανοίγματα προς το εξωτερικό και θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων στην εθνική οικονομία της.

Αντικαθιστά τον Τσιν Γκανγκ, αγαπημένο στέλεχος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του μετά από τη μυστηριώδη απουσία του ήδη διάρκειας ενός μήνα, μόλις μισό χρόνο αφότου ανέλαβε το συγκεκριμένο πόστο. Να σημειωθεί ότι ο Γουάνγκ Γι ήταν ο προκάτοχος του Τσιν Γκανγκ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα ο Τσιν Γκανγκ, πρώην σύμβουλος του Κινέζου προέδρου και απεσταλμένος του στις ΗΠΑ, ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών τον Δεκέμβριο, αλλά εξαφανίστηκε από προσώπου γης μετά τη συνάντηση του με διπλωμάτες που επισκέφτηκαν το Πεκίνο στις 25 Ιουνίου.

Προβληματίζει η κινεζική μυστικοπάθεια

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για θέματα υγείας, που επέβαλαν την αποχώρηση του, αλλά με δεδομένο ότι δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αναβίωσε η δημόσια συζήτηση για την μυστικοπάθεια που χαρακτηρίζει την κινεζική κομμουνιστική ηγεσία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, γράφει το Reuters.

Να σημειωθεί ότι ο Τσιν Γκανγκ είχε μια μετεωρική άνοδο από βοηθός του υπουργού Εξωτερικών το 2017 σε πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ το 2021 και υπουργός Εξωτερικών τον Μάρτιο. Ο Γουάνγκ Γι, είναι επίσης μέλος του 24μελούς πολιτικού γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών για σχεδόν 10 χρόνια από το 2013.

«Δεν έχει μεγάλη σημασία για τις άλλες χώρες γιατί έφυγε. Η αποχώρηση του έχει βοηθήσει τη διπλωματία με την Κίνα», εξηγεί ο Νιλ Τόμας, ειδικός σε ζητήματα της Κίνας στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης Asia Society policy Institute. «Η διάρκεια απουσίας του Τσιν Γκανγκ είναι ωστόσο ασυνήθιστη», προσθέτει ο ίδιος στους Financial Times.

Η όλη ιστορία φέρνει σε δύσκολη θέση τον Σι Τζινπίνγκ, στην αρχή της τρίτης 5ετίας του στο ανώτατο αξίωμα της Κίνας, ενώ ετοιμάζεται να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στις ΗΠΑ.

Σε δύσκολη θέση ο Κινέζος πρόεδρος

Η πλειοψηφία των μελών της ανώτατης ηγεσίας της Κίνας είναι στενοί σύμμαχοι του Κινέζου προέδρου, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολύς χώρος για μετάθεση ευθυνών σε περίπτωση λανθασμένων αποφάσεων και πολιτικών αποτυχιών.

«Πρέπει να βλέπετε αυτές τις εξελίξεις σαν ευκαιρίες για την άσκηση πίεσης στον Σι Τζινπίνγκ», δήλωσε ο Άλεξ Παγιέτ, διευθυντής του συμβουλευτικού ομίλου Cercius, που ειδικεύεται στην ελίτ της κινεζικής πολιτικής.

«Πρόκειται για διπλή απώλεια. Είναι κάποιος που εκείνος επέλεξε και δέχεται τώρα πίεση και αυτό είναι κακό», συμπληρώνει ο Τζουντ Μπλάνσετ, ειδικός στα ζητήματα της Κίνας στη δεξαμενή σκέψης Center for Strategic and International Studies.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τρέμει η ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ, αλλά ότι ενίοτε παίρνει και εκείνος κακές αποφάσεις», καταλήγει ο ίδιος.

Ασφαλής επιλογή

Η επιλογή του Γουάνγκ Γι ήταν η πλέον ασφαλής για τον Κινέζο πρόεδρο, εκτιμά ο Ντένις Γουάλντερ, πρώην αναλυτής της CIA για την Κίνα, εξηγώντας ότι επειδή είναι ήδη γνωστός στον υπόλοιπο κόσμο, εξασφαλίζει τη συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της ασιατικής χώρας.

«Μετά από μια ντροπιαστική απουσία 30 ημερών, ο Σι Τζινπίνγκ χρειάζεται να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πρόβλημα στην κινεζική ηγεσία και ότι το πρόβλημα του Τσιν Γκανγκ είναι καθαρά προσωπικό και όχι εθνικό.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024