Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξαναγράφοντας το… Brokeback Mountain στις αγροτικές περιοχές της Ισπανίας

Ξαναγράφοντας το… Brokeback Mountain στις αγροτικές περιοχές της Ισπανίας

Τα χωριά και οι μικρές πόλεις δεν είναι πια εχθρικά όπως παλιά για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όμως η ισπανική ακροδεξιά «παραμονεύει»

Πριν από μερικές δεκαετίες, η… αυτοεξορία στην ανωνυμία των μεγάλων πόλεων ήταν ίσως η μοναδική βιώσιμη επιλογή για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (και) στην Ισπανία.

Κυρίως για όσους ζούσαν σε μικρές πόλεις και χωριά της ισπανικής υπαίθρου.

«Sexilio» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί για να περιγράψει το φαινόμενο το Παρατηρητήριο της Ανδαλουσίας κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας.

Είναι «η κατάσταση κατά την οποία τα άτομα από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», εξηγεί, «βλέπουν το περιβάλλον τους να τους εμποδίζει να αναπτύξουν την queer ταυτότητά τους και πρέπει να φύγουν από τον τόπο όπου ζουν για να το καταφέρουν».

Τα εμπόδια αυτά -παρατηρεί- μπορεί να κυμαίνονται από κουτσομπολιά, μέχρι λεκτική και άλλες μορφές βίας ή κοινωνικό καταναγκασμό στην ετεροφυλοφιλία.

«Όλη μου τη ζωή ζούσα σε ένα χωριό περίπου 500 κατοίκων στην επαρχία του Μπούργκος, κρύβοντας το γεγονός ότι μου άρεσαν οι άνδρες», λέει ο σήμερα 75χρονος Παουλίνο από τη βόρεια Ισπανία.

«Έπρεπε να πηγαίνω στα καταγώγια στην πόλη για να γνωρίσω άντρες», εξιστορεί στον ισπανικό ιστότοπο Ethic.

«Τις περισσότερες φορές ήταν μόνο γρήγορα φιλιά και περιστασιακά χάδια»…

Η ζωή για έναν ομοφυλόφιλο στην επαρχία τον έκανε να νιώθει, λέει, «βρώμικος, ένας ανώμαλος».

Σήμερα ζει σε γηροκομείο, «όπου τουλάχιστον με φροντίζουν».

Στα χρόνια που μεσολάβησαν έχουν βέβαια αλλάξει πάρα πολλά την Ισπανία.

Πιο άμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα της, με πιο βραδείς ρυθμούς στις αγροτικές περιοχές της.

Πηγή: Αsociacionculturalbarcenillas/Facebook

«Διδάσκοντας» τον σεβασμό στη διαφορετικότητα

Από το 1977, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μπορούν να κάνουν τη στρατιωτική θητεία τους χωρίς να κρύβουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Οι διακρίσεις βάσει του τελευταίου απαγορεύτηκαν από το 1994 στους χώρους εργασίας.

Το μέτρο επεκτάθηκε έναν χρόνο αργότερα στον κλάδο της στέγασης.

Απαγορεύτηκε επίσης η ρητορική μίσους με στόχο τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Κάθε πράξη βίας με τα ίδια κίνητρα χαρακτηρίστηκε επίσημα έγκλημα μίσους.

Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι νόμιμος από το 2005, καθιστώντας την Ισπανία την 3η χώρα στον κόσμο που τον θεσμοθέτησε.

Την ίδια χρονιά έγινε νόμιμη η υιοθεσία από ζευγάρια του ίδιου φύλου και το 2006 η αλλαγή φύλου.

Χρειάστηκε πάντως να περάσουν αρκετά ακόμη χρόνια μέχρι να ανοίξει αυτό το «κεφάλαιο» στις κλειστές κοινωνίες της αγροτικής Ισπανίας.

Στο Μπαρσενίγιας, ένα χωριό μόλις 104 κατοίκων στην αυτόνομη περιφέρεια της Κανταβρίας, στις βόρειες ακτές της Ισπανίας, στήθηκε προ ημερών μια πολύχρωμη γιορτή για τη διαφορετικότητα.

Τρακτέρ στολίστηκαν με γκλίτερ και φανταχτερές κορδέλες και μουσική ντίσκο ακουγόνταν παντού από τα ηχεία στο δεύτερο φεστιβάλ Agrogay.

Ήταν μια από τις πολλές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του αγροτικού πληθυσμού.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, με προσελεύσεις και από γύρω περιοχές.

«Υπάρχουν βέβαια ακόμη μέρη στην Κανταβρία που δεν βλέπουν την προσπάθεια με καλή ματιά», παρατηρεί ο Πέδρο Χοσέ Γκουτιέρες, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαρσενίγιας.

Πάντως σίγουρα «κάτι αλλάζει», επισημαίνει ο Πέπε Παθ, επικεφαλής της συλλογικότητας Towanda.

Εδώ και ημέρες, τα μέλη της «οργώνουν» την ισπανική ύπαιθρο με μια περιοδεύουσα έκθεση με φωτογραφίες, κείμενα και infographics για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, κάνοντάς την πιο ορατή στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας.

Με κυνικό ρεαλισμό, ο Πέπε Παθ χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κάποιος σοβαρός βανδαλισμός στην έκθεση, παρά μόνο μερικές επιθέσεις με σπρέι.

Το φάσμα της μισαλλόδοξης Ακροδεξιάς

Μία από τις αλλαγές που καταγράφονται είναι και η επιστροφή πολλών ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον τόπο καταγωγής τους.

Η τάση ενισχύθηκε εν μέσω της πανδημίας και τώρα αποκτά νέα ώθηση με την κρίση κόστους ζωής, που έχει κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή στις μεγάλες πόλεις.

«Η ζωή στη Μαδρίτη ήταν εξοντωτική λόγω του κόστους, τα εισοδήματά μας ήταν ασταθή κι έτσι, έπειτα από πολλή σκέψη, αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ», λέει η δημοσιογράφος Σάντρα Κρουθ.

Πρόσφατα κληρονόμησε ένα σπίτι σε μια μικρή κοινότητα 1.000 κατοίκων κοντά στη Σαλαμάνκα, στη δυτική Ισπανία.

Μετακόμισε εκεί μαζί μαζί με τη σύντροφό της.

«Στην αρχή», περιγράφει, «ο κόσμος εξεπλάγη που υπήρχαν γυναίκες που δήλωσαν με χαρά ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους. Όμως μετά από λίγο καιρό γίνεσαι απλά ακόμη ένας κάτοικος. »Συμβαίνει σε κάθε ομάδα, όπου όλοι γίνονται μέρος κάτι πιο σημαντικού από τις ιδιαιτερότητές τους»…

Καθώς όμως πλησιάζουν οι πρόωρες εκλογές της 23ης Ιουλίου, οι ανησυχίες επιστρέφουν.

Για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Φράνκο, ένα ακροδεξιό κόμμα -το Vox- προβάρει «κοστούμι εξουσίας», ως πιθανός μετεκλογικός μικρός εταίρος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, σε περίπτωση που αυτό βγει πρώτο, πλην όμως όχι αυτοδύναμο από την κάλπη.

Η ισπανική ακροδεξιά έχει ήδη δώσει δείγματα πολιτικής γραφής στον ένα χρόνο που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας Καστίλλη-Λεόν, στη βορειοδυτική Ισπανία.

Το Vox θέλει απαγόρευση των αμβλώσεων, εξάλειψη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, κατάργηση των νόμων για την ισότητα των φύλων, ακόμη και για την έμφυλη βία.

Αυτή τη δηλητηριώδη ατζέντα προωθεί και σε εθνικό επίπεδο, κηρύσσοντας «πολιτιστικό πόλεμο» και επιδιώκοντας να φέρει την Ισπανία χρόνια πίσω.

Ενόψει των εκλογών της Κυριακής, το Vox εμφανίζεται εδώ και καιρό στις δημοσκοπήσεις ως τρίτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα και τους νυν κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024