Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θάνατος 46χρονου διανομέα στην Εύβοια: Αμείλικτα ερωτήματα -  «Ηταν ανασφάλιστος και μη δηλωμένος» παραδέχτηκε ο Γεωργιάδης

Θάνατος 46χρονου διανομέα στην Εύβοια: Αμείλικτα ερωτήματα – «Ηταν ανασφάλιστος και μη δηλωμένος» παραδέχτηκε ο Γεωργιάδης

Πέρα από το γεγονός ότι ο 46χρονος ξεψύχησε ενώ έκανε διανομές μέσα στον καύσωνα, ερωτηματικά γεννώνται από τις αντιφατικές πληροφορίες για το αν εργαζόταν ως διανομέας, ενώ οργή προκαλεί το γεγονός ότι ο 46χρονος ήταν μη δηλωμένος και ανασφάλιστος.

Αμείλικτα ερωτήματα έχει προκαλέσει ο θάνατος την Πέμπτη από θερμοπληξία του 46χρονου στην Χαλκίδα, ο οποίος τελικά αποδείχτηκε ότι έκανε διανομές με ποδήλατο μέσα στον καύσωνα για ψητοπωλείο.

«Ηταν ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος», παραδέχτηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι το ακριβές περιστατικό διερευνάται από την Ελληνική Αστυνομία.

«Ο άνθρωπος αυτός, ένας φτωχός άνθρωπος, χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του για να κάνει διάφορα θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής αυτής, όπου δούλευε ως ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος» ανέφερε στην ΕΡΤ, ο κ. Γεωργιάδης

«Εμείς δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε να βάλουμε πρόστιμα εφόσον δεν υπήρξε καταγγελία από την οικογένεια του ανθρώπου». Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξε μια καταγγελία από το εργατικό σωματείο και «η αστυνομία κάλεσε για εξηγήσεις τον ιδιοκτήτη μιας ψησταριά όπου ο άτυχος εργαζόμενος έκανε θελήματα την προηγούμενη μέρα». Υποστήριξε δε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε έλεγχο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 46χρονος έχασε τη ζωή του.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι αν σήμερα κάποιος δουλεύει σε εξωτερικές εργασίες με αυτές τις συνθήκες θα κινδυνέψει η ζωή του, είπε ότι δεν ισχύει πως η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη, συμπληρώνοντας ότι γίνονται χιλιάδες έλεγχοι που φέτος αναμένεται να φτάσουν τους 70.000. «Η ιδέα ότι το κράτος μπορεί να είναι πάντα δίπλα σε οποιονδήποτε έχει μια επιχείρηση δεν είναι μια πραγματική ιδέα. Η ιδέα ότι τους καλύπτει το κράτος είναι ψευδής. Όσες καταγγελίες έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας έρχονται σε πρώτο χρόνο», είπε και ισχυρίστηκε ότι «η τραγωδία στην Χαλκίδα δεν είναι ο κανόνας».

«Έτρεμε έβγαζε αίμα από το στόμα»

Η μητέρα του 46χρονου επιβεβαιώνοντας πως ο γιος της εργαζόταν ως διανομέας σε κατάστημα εστίασης, περιέγραψε στο eviaonline, τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσε όταν εκείνος επέστρεψε στο σπίτι με εμφανή τα συμπτώματα θερμοπληξίας.

«Ήρθε το παιδί μου από τη δουλειά, δούλευε σε ένα σουβλατζίδικο κι έκανε διανομή με το ποδηλατάκι του. Ήρθε από το σουβλατζίδικο και δεν καταλάβαινα. Άρχισε και μου πέταγε την μπλούζα, δεν καταλάβαινα τι έκανε. Λέω “παιδάκι μου, τι έχεις;”. Δεν μπορούσε να μιλήσει. Δεν μίλαγε. Παίρνουμε τηλέφωνο τον γιατρό και λέει “μάλλον είναι θερμοπληξία αλλά τροχάδην να τον πάτε στο νοσοκομείο. Βάλτε του πετσέτα στο μέτωπο και να τον πάτε στο νοσοκομείο».

»»Καλέσαμε το ασθενοφόρο αλλά μέχρι να έρθει, το παιδί μου δεν καταλάβαινε τίποτα. Έτρεμε, έβγαζε αίμα από το στόμα και δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον. Στη συνέχεια ήρθε το ασθενοφόρο, τον πήραμε και τον πήγαμε στο νοσοκομείο. Εκεί παθαίνει την πρώτη καρδιακή ανακοπή και μετά τον επανέφεραν. Παθαίνει και δεύτερη και τελείωσε. Δεν πρόλαβε τίποτα το παιδάκι μου. Εκείνη την ημέρα εργαζόταν στο σουβλατζίδικο» είπε συγκλονισμένη η μητέρα του 46χρονου.

Αμείλικτα ερωτήματα

Πέρα από το γεγονός ότι ο 46χρονος ξεψύχησε ενώ έκανε διανομές μέσα στον καύσωνα, ερωτηματικά γεννώνται από τις αντιφατικές πληροφορίες για το αν εργαζόταν ως διανομέας, ενώ οργή προκαλεί το γεγονός ότι  ήταν μη δηλωμένος και ανασφάλιστος.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο άνδρας υπέστη θερμοπληξία και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από πολύωρη βάρδια κάτω από τον ήλιο, ωστόσο αργότερα το νοσοκομείο της Χαλκίδας (για λόγο που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί από τους αρμοδίους), στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατό του ανέφερε ότι δεν ήταν διανομέας.

Ωστόσο όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, ο 46χρονος, «σύμφωνα με μαρτυρίες και όπως ήταν ευρύτατα γνωστό, δούλευε – πιθανότατα ανασφάλιστος – σε κατάστημα εστίασης του κέντρου της Χαλκίδας, κάνοντας διανομές με ποδήλατο μέσα στον καύσωνα».

Σημειώνει ακόμη ότι «ερωτηματικά προκαλεί το Δελτίο Τύπου του Νοσοκομείου Χαλκίδας που σπεύδει να διευκρινίσει ότι ο συνάδελφος «δεν ήταν διανομέας», όπως και η υπαναχώρηση ορισμένων ΜΜΕ από τα αρχικά τους δημοσιεύματα».

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας τονίζει ότι «το τραγικό αυτό γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι συνάδελφοι διανομείς ειδικότερα μέσα στον καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες» και επισημαίνει ότι «θα μπει μπροστά, ώστε να διερευνηθούν πλήρως οι αιτίες θανάτου του συναδέλφου και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη».

«Εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που το υπουργείο αναγκάστηκε να ανακοινώσει μετά από παρέμβαση Σωματείων!», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει: «Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία! Προειδοποιούμε κυβέρνηση, εργοδοσία πως το Εργατικό Κέντρο με άμεσες παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς θα συμβάλει ώστε να εξασφαλιστεί στη πράξη η διακοπή εργασίας 12:00 με 17:00, χωρίς να χαθεί κανένα μεροκάματο».

Εξαναγκάζονται σε δουλειά ακόμη και με 40 βαθμούς

«Απαιτούμε την τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων από τον καύσωνα», επισημαίνει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων Επισιτισμού Εύβοιας.

Καταγγέλλει ότι «παρά τον καύσωνα που έχει χτυπήσει τη χώρα μας εδώ και μέρες και φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί, παρά το γεγονός ότι κάτω από την πίεση των εργατικών σωματείων, εκδόθηκε υπουργική απόφαση όπου αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, ελάχιστα έως καθόλου μέτρα έχουν παρθεί στις επιχειρήσεις επισιτισμού και τουρισμού της περιοχής μας. Χαρακτηριστικά, από επικοινωνία που είχε το σωματείο μας με δεκάδες συναδέλφους ντελιβεράδες της Χαλκίδας, φαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η δουλειά δεν σταματάει παρά τις αντίξοες συνθήκες, ότι εργοδότες λένε «έκλεισα μια φορά, δεν γίνεται και συνέχεια». Ακόμα εργοδότες απειλούν ότι όποιος σταματήσει για τις ώρες με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν θα πληρωθεί, εξαναγκάζοντας έτσι πολλούς συναδέλφους που παλεύουν με το μεροκάματο να συνεχίσουν τη δουλειά ακόμα και με 40 βαθμούς Κελσίου!».

Το Σωματείο καταγγέλλει επίσης την εργοδοτική αυθαιρεσία και απαιτεί «να σταματάει η διανομή όταν το θερμόμετρο ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Κανένας συνάδελφος να μην εργαστεί κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις άμεσες επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία, όσο και τις μακροπρόθεσμες. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρχει για συναδέλφους σε ευαίσθητες ομάδες. Αυτά ισχύουν τόσο για τους συναδέλφους διανομείς, οδηγούς κλπ όσο και σε συναδέλφους σε καταστήματα και αποθήκες όπου ο κλιματισμός – εξαερισμός είναι ανεπαρκής ή και ανύπαρκτος».

Υπενθυμίζεται ότι χθες αστυνομικοί συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη της ψησταριάς με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Ο 54χρονος, μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024