Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Σελινούντα

Αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Σελινούντα

Ξεκινάνε τα έργα με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς παροχετευτικότητας του ποταμού Σελινούντα στη Δυτική Ελλάδα.

Στην υπογραφή σύμβασης για την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 1,8 εκ. ευρώ στον ποταμό Σελινούντα προχώρησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διάβρωσης που επηρεάζει συνολικά τα αναχώματα του ποταμού.

Το υπό μελέτη τμήμα του ποταμού Σελινούντα εκτείνεται από την εκβολή του, σε 10 χλμ. προς τα Ανάντη, έως τη γέφυρα της Επαρχιακής Οδού Αιγίου – Μελισσίων, εντός της Π.Ε. Αχαΐας, ενώ η Υδρολογική Μελέτη αφορά το σύνολο της λεκάνης απορροής του ποταμού, έκτασης 359,56 χλμ2, η οποία διαιρείται σε 7 υπολεκάνες.

Τα έργα διευθέτησης έχουν στόχο την εξασφάλιση επαρκούς παροχετευτικότητας του ποταμού και την αντιπλημμυρική προστασία των βιοτεχνικών, γεωργικών και οικιστικών εκτάσεων που βρίσκονται έξω από τα φυσικά πρανή και τα αναχώματα.

Το κυριότερο πρόβλημα που εντοπίζεται και απαιτεί παρεμβάσεις, είναι αυτό της διάβρωσης, το οποίο έχει σαν συνέπεια την σημαντική ταπείνωση του πυθμένα στα πεδινά της κοίτης, δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για την ευστάθεια των υφιστάμενων πρανών και την ασφάλεια των τεχνικών έργων.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης που παρατηρείται στα πεδινά της κοίτης του ποταμού, προκρίνεται η κατασκευή αναβαθμών με στόχο την σταθεροποίηση της στάθμης του πυθμένα, η ανάσχεση της ταπείνωσης και η σταδιακή ανύψωση του πυθμένα με την απόθεση φερτών υλικών. Επίσης, σε σημεία που εντοπίζονται προβλήματα υποσκαφής των υφιστάμενων τεχνικών έργων δρομολογείται η κατασκευή στρωμνών προστασίας της κοίτης.

inSports

Γιώργος Πρίντεζης: Η ώρα της επιστροφής

Η μεγάλη απόφαση του Γιώργου Πρίντεζη, δύο χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του ως μπασκετμπολίστας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024