Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σιγκαπούρη: Στην κορυφή της λίστας με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο

Σιγκαπούρη: Στην κορυφή της λίστας με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο

Η κατάρτιση του δείκτη Henley Passport Index για το 2023 έλαβε υπόψη τα στοιχεία που παρείχε η Διεθνής Αρχή Αεροπορικών Μεταφορών (IATA)

Στην κορυφή της κατάταξης με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο φιγουράρει πλέον η Σιγκαπούρη, προσπερνώντας την μέχρι πέρσι κυρίαρχη Ιαπωνία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το διαβατήριο της Σιγκαπούρης επιτρέπει στους κατόχους του την είσοδο χωρίς βίζα σε 192 προορισμούς από τους 227 στον κόσμο.

Η κατάρτιση του δείκτη Henley Passport Index για το 2023 έλαβε υπόψη τα στοιχεία που παρείχε η Διεθνής Αρχή Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η οποία κατατάσσει τα παγκόσμια διαβατήρια με βάση τον αριθμό των προορισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς προηγούμενη βίζα.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση, με τους πολίτες τους να μπορούν να επισκεφθούν 190 παγκόσμιους προορισμούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση, με το διαβατήριό της να επιστρέπει ελεύθερη πρόσβαση σε 185 προορισμούς, με τον Καναδά στην ίδια θέση.

Η Ιαπωνία, η οποία ήταν στην κορυφή της λίστας πέρυσι, υποχώρησε στην τρίτη θέση — το διαβατήριό της επιτρέπει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 189 προορισμούς, από 193 το 2022. Άλλα διαβατήρια που ισοβαθμούν με την Ιαπωνία στην τρίτη θέση είναι η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, Νότια Κορέα και Σουηδία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε δύο θέσεις για να έρθει στην τέταρτη, έχοντας ανακάμψει μετά από μια εξαετή πτώση.

`

Σιγκαπούρη vs ΗΠΑ

Το διαβατήριο της Σιγκαπούρης ήταν επίσης στην πρώτη θέση το 2021 με πρόσβαση σε 194 προορισμούς, αλλά έπεσε στη δεύτερη θέση πέρυσι. Τα τελευταία 10 χρόνια, η Σιγκαπούρη αύξησε τη βαθμολογία της κατά 25 προορισμούς, ανεβάζοντας τη χώρα κατά πέντε θέσεις για να φτάσει στην κορυφή.

Αντίθετα, από τις 10 κορυφαίες χώρες, οι ΗΠΑ σημείωσαν τη μικρότερη αύξηση στη βαθμολογία του δείκτη τους την τελευταία δεκαετία. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται πλέον στην όγδοη θέση στον δείκτη διαβατηρίων.

«Η ιστορία είναι απλή – λίγο πολύ, οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω», δήλωσε ο Greg Lindsay, συνεργάτης της αστικής τεχνολογίας στο Cornell Tech’s Jacobs Institute. Τόνισε ότι η χώρα έχει «ξεπεραστεί σταθερά» από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη.

«Η αδυσώπητη διολίσθηση της Αμερικής στην κατάταξη – και η απίθανη ανάκτηση της υψηλότερης θέσης σύντομα – είναι μια προειδοποίηση για τον γειτονικό της Καναδά και γενικότερα τις αγγλόφωνες χώρες» είπε ο ίδιος.

Αυτή η διολίσθηση θα συμβάλει σε μια «πτώση της ήπιας ισχύος των ΗΠΑ» σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν προκλήσεις προσκαλώντας συνεργάτες σε συναντήσεις και τουρίστες που πρέπει να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή, δήλωσε η ανώτερη συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών Annie Pforzheimer.

Περισσότερο από ένα απλό ταξιδιωτικό έγγραφο, η Henley and Partners είπε ότι ένα ισχυρό διαβατήριο παρέχει σημαντικές οικονομικές ελευθερίες όταν πρόκειται για διεθνείς επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

«Η παγκόσμια συνδεσιμότητα και πρόσβαση έχουν γίνει απαραίτητα στοιχεία δημιουργίας και διατήρησης πλούτου και η αξία του θα αυξηθεί μόνο όσο αυξάνεται η γεωπολιτική αστάθεια και η περιφερειακή αστάθεια», ανέφερε η έκθεση.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024