Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καταστροφικές πυρκαγιές προκαλεί ο καύσωνας στην Νότια Ευρώπη

Καταστροφικές πυρκαγιές προκαλεί ο καύσωνας στην Νότια Ευρώπη

Πληθαίνουν οι συνέπειες από τα απανωτά κύματα καύσωνα

Για ένα δεύτερο κύμα καύσωνα ετοιμάζεται η Γηραιά Ήπειρος, με τις θερμοκρασίες να σπάνε κάθε ρεκόρ, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πυρκαγιές. Το κύμα καύσωνα «Κέρβερος» της περασμένης εβδομάδας δίνει τη θέση του σε ένα άλλο, το οποίο οι Ιταλοί μετεωρολόγοι ονόμασαν «Χάροντα».

Παράλληλα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν ήδη εδώ και μέρες αμείλικτη ζέστη, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει προειδοποιήσει ότι το κύμα καύσωνα μόλις τώρα αρχίζει. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αναμένεται να πλησιάσουν ή και να σπάσουν το ρεκόρ της ηπείρου των 48,8 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε το 2021, σύμφωνα με την ESA.

Πολλαπλά προβλήματα για Ιταλία και Ελλάδα

Στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα, οι θερμοκρασίες σε πολλές πόλεις αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή, οι ιταλικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση «ακραίου» κινδύνου για την υγεία για 16 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη και η Φλωρεντία.

Στην Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν την Ακρόπολη στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της Παρασκευής και ξανά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πυρκαγιές προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες

Πέρα από τις ακραίες θερμοκρασίες, ο καύσωνας σε συνδυασμό με τους ανέμους προκάλεσαν καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες  ξέσπασαν στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Οι φωτιές κατέστρεψαν σπίτια και προκάλεσαν την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων.

Σε ότι αφορά δε την Ελλάδα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Βασίλης Κικίλιας προειδοποίησε ότι η Τρίτη θα είναι άλλη μια «δύσκολη» ημέρα και προέτρεψε σε προσοχή για τις δεκάδες πυρκαγιές.

Ελλάδα:

Περισσότερες από 80 πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μεγάλων πυρκαγιών. Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες με τη βοήθεια αεροσκαφών και ελικοπτέρων, δήλωσε ο Κικίλιας.

Στην περιοχή του Λουτρακίου, 1.200 παιδιά απομακρύνθηκαν από κατασκήνωση εν μέσω πυρκαγιάς εκεί τη Δευτέρα, δήλωσε ο τοπικός δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Ένας οίκος ευγηρίας εκκενώθηκε επίσης.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωάννης Αρτόπουλος δήλωσε ότι «πολλές» ιδιοκτησίες έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά. Εν τω μεταξύ, δύο μεγάλες πυρκαγιές μαίνονταν τη Δευτέρα νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά της Αθήνας. Οι κάτοικοι του Κουβαρά και των κοντινών παραθαλάσσιων θέρετρων της Σαρωνίδας, της Αναβύσσου και του Λαγονησίου διατάχθηκαν να εκκενωθούν προστατευτικά.

Ισπανία:

Οι πυρκαγιές στο νησί Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, κατέκαψαν 4.650 εκτάρια (11.490 στρέμματα), καταστρέφοντας 20 σπίτια και αναγκάζοντας την επείγουσα εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το Reuters.

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στην Τενερίφη, ένα άλλο από τα Κανάρια Νησιά, αναγκάζοντας περίπου 50 ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή και καίγοντας περίπου 60 εκτάρια (123 στρέμματα).

Ιταλία:

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην πόλη Κατάνια της Σικελίας έκλεισε τη Δευτέρα το αεροδρόμιο, με τις πτήσεις να αναστέλλονται μέχρι τις 2 μ.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη, σύμφωνα με ανάρτηση των αρχών του αεροδρομίου στο Twitter.

Οι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν οι υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής έπαιξαν ρόλο. Η Κατάνια ήταν μία από τις πολλές πόλεις που βρίσκονταν σε κόκκινο συναγερμό για καυτές καιρικές συνθήκες την Κυριακή, σύμφωνα με το Reuters.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024