Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομόνοια: Επενδύσεις εκατομμυρίων στην ιστορική πλατεία

Ομόνοια: Επενδύσεις εκατομμυρίων στην ιστορική πλατεία

Ποιοι επιχειρηματίες ποντάρουν στα πέριξ της Ομόνοιας και της ευρύτερης περιοχής της Πατησίων – Ποια κτίρια ανακατασκευάζονται

Δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κατοικίες, δικηγορικά γραφεία, τράπεζες, παραδοσιακά καφενεία, πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, σούπερ μάρκετ, οίκοι ανοχής, εστιατόρια, ξενοδοχεία για κάθε τσέπη και γούστο, θέατρα, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, τεχνίτες, τοξικοεξαρτημένοι, εργάτες, πρόσφυγες, πλανόδιοι πωλητές. Όλες οι δραστηριότητες, που φαντάζεσαι και δεν φαντάζεσαι, υπάρχουν και επιβιώνουν εντός και πέριξ της Ομόνοιας, «…μια πλατεία πολύ κεντρική, που είν’ η φήμη της ιστορική», όπως λέει το παλιό τραγουδάκι «Ομόνοια Πλας».

Με επίκεντρο αυτά τα 2-3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπου καταλήγουν 6 κεντρικοί δρόμοι: Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αθηνάς, Πειραιώς, Αγίου Κωνσταντίνου και Γ’ Σεπτεμβρίου, έχει στηθεί «χορός» εκατομμυρίων, με τους κεφαλαιούχους να διατηρούν υψηλές προσδοκίες για την επιστροφή της ευρύτερης περιοχής στις παλιές δοξασμένες εποχές.

Μέχρι σήμερα έχει δρομολογηθεί η ανακατασκευή και η ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 100.000 τ.μ. παλιών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής θα συμβάλλει ουσιαστικά και η ανακατασκευή και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με σχέδια των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη. Η πρόταση περιλαμβάνει ένα κτίριο βυθισμένο στο έδαφος, σε βάθος δύο ορόφων, που θα αυξήσει σημαντικά τον χώρο του μουσείου καθώς κι ένα πάρκο πάνω από το νέο κτήριο, που προορίζεται να δημιουργήσει έναν φυσικό πνεύμονα στο κέντρο της πόλης.

Την ίδια στιγμή τονωτικές κινήσεις στην περιοχή, έστω και σε πιο περιορισμένη κλίμακα, π.χ. σε μεμονωμένα κτίρια όπως η πολυκατοικία της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων, επιχειρούν και φορείς του Δημοσίου.

Ποια κτίρια ανακατασκευάζονται

Στη σημαντική αναβάθμιση της πλατείας και της ευρύτερης περιοχής, από την Αιόλου, την Αθηνάς και την πλατεία Κοτζιά μέχρι τη Σταδίου, την Πατησίων, την Πειραιώς και 3ης Σεπτεμβρίου, καθοριστικό ρόλο έχουν μεγάλοι developers, όπως η Dimand, ΑΕΕΑΠ, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βλέπε Brown Hotels, Accor, Fattal κ.λπ., καθώς και επενδυτικά funds.

Σημειώνεται ότι σ’ αυτή την ακτίνα η Dimand διαθέτει 10 εμβληματικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του project Skyline στο οποίο μετέχουν επίσης ως μέτοχοι η Alpha Bank, η Premia Properties και σύντομα και η EBRD.

Μεταξύ των ακινήτων που θα αλλάξει ριζικά είναι το συγκρότημα κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ., που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου. Πρόκειται για ένα ακίνητο του ομίλου της Alpha Bank, το οποίο θα ενταχθεί στο project Skyline το επόμενο διάστημα. Στο ακίνητο σχεδιάζεται η μετατροπή ενός τμήματος σε κατοικίες.

Μεικτή χρήση, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας, προβλέπει η Dimand και για την αξιοποίηση του κτιρίου των 3.000 τ.μ. που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Απελλού.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στη φάση των προκαταρκτικών μελετών με προγραμματισμό να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του 2024, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι τα δύο έτη.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την πλήρη ανάπλαση και ενεργειακή αναβάθμιση του Μινιόν, σχεδιάζοντας επίσης χρήσεις καταστημάτων, γραφείων και κατοικίας.

Σπίτι στο Μινιόν

Μέχρι 2021, που η Dimand απέκτησε το Μινιόν, το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα», τα σχέδια για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου στο τετράγωνο των οδών Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου, ήταν πολλά, αλλά χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Όλοι όσοι κατά καιρούς βρέθηκαν να διαφεντεύουν την τύχη του ήθελαν να το αποκαταστήσουν ως πολυκατάστημα.

Σήμερα, στο ξεκίνημα του έργου της ανακατασκευής του κτιρίου, υπάρχει συνωστισμός υποψήφιων μόνιμων κατοίκων Ομόνοιας! Και αυτό γιατί το Μινιόν θα αναβιώσει όχι ως ένα εμπορικό συγκρότημα αλλά ως ένας «πράσινος» πόλος μεικτών χρήσεων, με κατοικίες, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Οι κατοικίες, ήτοι 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες, από 50 έως 125 τετραγωνικά μέτρα, θα αναπτυχθούν σε αυτόνομο σημείο του κτιρίου, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου

Επιπλέον θα αναπτυχθούν 7.700 τ.μ. γραφείων, 6.100 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων, αλλά και 800 – 1.000 τ.μ. χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Τα καταστήματα θα βρίσκονται τους χαμηλούς ορόφους, ενώ τα γραφεία θα βρίσκονται στους πιο ψηλούς ορόφους.

Συνολικά η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απόκτησης του ακινήτου).

Τα ξενοδοχεία προελαύνουν

Τουριστική χρήση θα αποκτήσει το παλαιό, 9ώροφο κτίριο γραφείων στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Εμ. Μπενάκη, συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ., καθώς προορίζεται να διαμορφωθεί σε μοντέρνο ξενοδοχείο 4 αστέρων, φιλικό προς το περιβάλλον στοχεύοντας στην απόκτηση LEED Certificate.

Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες νέες αναπτύξεις. Για παράδειγμα στο οικόπεδο επί των οδών Πατησίων και Μάρνη, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το ιστορικό θερινό θέατρο «Αθήναιον» κατασκευάζονται εκ του μηδενός νέες ξενοδοχειακές υποδομές. Η επένδυση των 33,4 εκατ. ευρώ υλοποιείται από το γαλλικό fund Boissee Finances, που συνδέεται με τον γαλλικό όμιλο της Accor.

Έχει προηγηθεί η ανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου και η μετατροπή σε ξενοδοχείο πόλης (Moxy Athens City). Το Σαρόγλειο που παλαιότερα στέγαζε το Ειρηνοδικείο, ήταν ένα από τα μεγάλα κτίρια (άνω των 10.000 τ.μ.) που παρέμεναν αναξιοποίητα στο κέντρο της Αθήνας.

Στη Χαλκοκονδύλη, στη συμβολή της με την Κάνιγγος, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2022, το νέο «Athens Key Hotel Trademark Collection by Wyndham», στη θέση του παλιού «Κάνιγγος 21», το οποίο είχε κατεβάσει ρολά το 2010.

Επίσης στην οδό Σταδίου στον αριθμό 22, ύστερα από 13 χρόνια, ανοίγει το 5αστερο «NYX Esperia Palace Hotel Athens by Leonardo Hotels», μετά από μία εκτεταμένη ανακαίνιση άνω των 20 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Fattal.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024