Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών - Ποιες περιοχές βρίσκονται στην «καυτή» ζώνη

Καύσωνας: Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών – Ποιες περιοχές βρίσκονται στην «καυτή» ζώνη

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες τη Δευτέρα αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot - Dry - Windy

Ίσως η πιο επικίνδυνη ημέρα μέχρι τώρα για την εκδήλωση πυρκαγιών αναμένεται να είναι αύριο Δευτέρα με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Η ενίσχυση των ανέμων σε συνδυασμό με την ξηρασία και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών δημιουργούν «εκρηκτικές» συνθήκες που ευνοούν τόσο την εκδήλωση όσο και την γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο (από τις 6 χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα την ίδια ώρα) εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 46 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο., ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Καιρός Hot-Dry-Windy

Σύμφωνα με το meteo και αύριο Δευτέρα αναμένεται πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στο Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Αιτία των πολύ δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 bf, τοπικά 8 bf) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, και οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες τη Δευτέρα 17.07.2023 αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Ειδικότερα, για τη Δευτέρα 17.07.2023 (Εικόνα 2) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Λέσβο, Χίο και στα κεντρικότερα τμήματα της Ν. Κρήτης.

Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένουμε σε Δ. Στερεά, Ηλεία, Μεσσηνία, Λήμνο, Σάμο και Κυκλάδες.

Όπως επισημαίνει το meteo στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση του πυρομετεωρολογικού τύπου Hot – Dry – Windy και την Τρίτη 18.07.2023, οπότε και σταδιακά θα αρχίσουν να εξασθενούν οι βόρειοι άνεμοι. 

Πολιτική Προστασία – Χάρτης επικινδυνότητας

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς σε πορτοκαλί συναγερμό (κατηγορία 4) βρίσκονται οι εξής περιοχές για αύριο Δευτέρα:

•      Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

•      Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

•      Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΑ Αρκαδίας)

•      Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

•      Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

•      Περιφέρεια Κρήτης

Παράλληλα πολλές άλλες περιοχές βρίσκονται σε κίτρινο συναγερμό.

Από την Πυροσβεστική απευθύνεται παράκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.


Στις περιοχές με πορτοκαλί συναγερμό (κατηγορία κινδύνου 4) εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, σε μερική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Από την Πολιτική Προστασία απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως
  • το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,
  • η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
  • η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
  • το κάπνισμα μελισσών,
  • η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024