Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στη Βρετανία η τοποθεσία του καθενός καθορίζει εάν θα ζήσει ή θα πεθάνει

Στη Βρετανία η τοποθεσία του καθενός καθορίζει εάν θα ζήσει ή θα πεθάνει

Τι συμβαίνει με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας; Γιατί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τη στιγμή που η χώρα ξοδεύει εκατομμύρια πάνω στην υγειονομική περίθαλψη;

Η Wendy Davey, 80 ετών, ξύπνησε μέσα στη νύχτα τον Οκτώβριο του 2021 με τρέμουλο στα άκρα, που μετατράπηκαν σε σπασμούς. Έξι μήνες νωρίτερα είχε υποστεί εγκεφαλικό και ο σύζυγός της, Derek, κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο φοβούμενος ότι βίωνε ακόμη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το αντρόγυνο ζει σε ένα μικρό χωριό στο North Somerset στη νοτιοδυτική Αγγλία, περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από το πλησιέστερο μεγάλο νοσοκομείο.

Πέρασαν περίπου τρεις ώρες μέχρι να έρθει ασθενοφόρο. Μέχρι τότε, η αριστερή πλευρά του προσώπου της Wendy είχε παραλύσει και η ομιλία της ήταν μπερδεμένη.

«Τρομοκρατημένη, ήμουν απολύτως τρομοκρατημένη!» θυμάται σήμερα η 80χρονη. Έλεγε στον σύζυγό της επανειλημμένα πως θα πεθάνει.

Η παραπάνω ιστορία δυστυχώς δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο συμβάν στη χώρα.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας (NHS), η οποία κλείνει φέτος 75 χρόνια από την ίδρυσή της, τσακίζεται υπό το βάρος της υποχρηματοδότησης και της πολυετούς συσσώρευσης ασθενών που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ζωτικής σημασίας επεμβάσεις.

Το Brexit έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, οδηγώντας σε ελλείψεις προσωπικού, ενώ ο Covid-19 και οι δημογραφικές πιέσεις έχουν επιδεινώσει τα επίπεδα ρεκόρ μακροχρόνιων ασθενειών. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που καταρρέει θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για όποιον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως τον Ιανουάριο του 2025.

Μια πρώτη στο είδος του ανάλυση των δεδομένων του NHS από το Bloomberg καταδεικνύει πόσο βαθιά είναι τα προβλήματα στη δημόσια χρηματοδοτούμενη υπηρεσία υγείας της Βρετανίας και πόσο δύσκολο θα είναι να επιλυθούν.

Ο Τ.Κ ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει το εάν θα ζήσει

Δείχνει επίσης ότι η τοποθεσία έχει πραγματικά σημασία για την υγειονομική περίθαλψη που λαμβάνουν οι πολίτες. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ταχυδρομικός κώδικας ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει το αν θα ζήσει ή θα πεθάνει αφού ζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Η ανάλυση αξιολόγησε πόσο γρήγορα οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε καθεμία από τις 533 εκλογικές περιφέρειες της Αγγλίας και διαπίστωσε ότι σχεδόν κάθε περιοχή δεν πληροί ούτε τους μισούς από τους οκτώ βασικούς δείκτες που παρακολουθεί η κυβέρνηση, από τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κρεβατιών έως τους χρόνους αναμονής ασθενοφόρων. Το ένα πέμπτο δεν πληροί κανένα.

Στοιχεία

Επίσης, η μεταφορά με ασθενοφόρο θα πρέπει να διαρκέσει λιγότερο από 30 λεπτά στο 95% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τους στόχους. Στα περισσότερα μέρη της χώρας, αυτό συμβαίνει μόνο περίπου στα τρία των περιπτώσεων. Σε ορισμένες περιοχές, περισσότερο από το 70% των μεταφορών διαρκεί περισσότερο.

Μόλις οι ασθενείς φτάσουν στα επείγοντα περιστατικά, θα πρέπει να λάβουν άμεσα θεραπεία, να μεταφερθούν ή να λάβουν εξιτήριο εντός τεσσάρων ωρών τουλάχιστον στο 76% του χρόνου.

Σε ορισμένες περιοχές, αυτό συμβαίνει για λιγότερο από το 60% των ασθενών. Συχνά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει χώρος, έτσι τα ασθενοφόρα καταλήγουν να παρατάσσονται έξω από νοσοκομεία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό πληρότητας των κρεβατιών κατά τη διάρκεια της νύχτας φτάνει το 98% σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός νοσοκομειακών κλινών στην Αγγλία μειώθηκε στο μισό τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το King’s Fund, μια φιλανθρωπική οργάνωση υγείας.

Ενώ ορισμένα από αυτά μπορεί να αποδοθούν σε αύξηση των εργασιών αυθημερόν, τα υψηλά ποσοστά πληρότητας υποδηλώνουν επίσης έλλειψη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια από τις χαμηλότερες αναλογίες κλινών προς πληθυσμό στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να χορηγούνται σε τουλάχιστον 95% των ασθενών εντός έξι εβδομάδων, σύμφωνα με τους στόχους. Κατά μέσο όρο, αυτό συμβαίνει μόνο περίπου στο 70% των περιπτώσεων και ορισμένες εκλογικές περιφέρειες δεν αγγίζουν καν το 50%.

Η ζωή σε μια εύπορη περιοχή δεν εγγυάται απαραίτητα καλή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τα δεδομένα.

Η 80χρονη Wendy Davey, ενώ περίμενε το ασθενοφόρο της, δεν γνώριζε πως η τοποθεσία της ήταν ο βασικός παράγοντας που θα καθόριζε την αμεσότητα της περίθαλψης που θα λάμβανε.

Τα θύματα εγκεφαλικού είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή εκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλο πεθαίνουν κάθε λεπτό που ένα τυπικό εγκεφαλικό δεν αντιμετωπίζεται.

Ενώ οι μέσοι χρόνοι ανταπόκρισης ασθενοφόρων στην Αγγλία για κλήσεις έκτακτης ανάγκης όπως εγκεφαλικά μειώθηκαν πρόσφατα στα 30 λεπτά, για αρκετούς μήνες του 2022 ήταν πιο κοντά στη μία ώρα, φτάνοντας κατά μέσο όρο τη μία ώρα και 33 λεπτά τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του NHS.

Κάποιος στο Ηνωμένο Βασίλειο παθαίνει εγκεφαλικό περίπου κάθε πέντε λεπτά, σύμφωνα με το Stroke Association, μια φιλανθρωπική οργάνωση.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024