Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
NOVA: Κρίσιμα ερωτήματα για τη μεγάλη επένδυση των Σόλακ και Σταθόπουλου που έμεινε στα χαρτιά

NOVA: Κρίσιμα ερωτήματα για τη μεγάλη επένδυση των Σόλακ και Σταθόπουλου που έμεινε στα χαρτιά

«Amber alert» για το μεγαλόπνοο σχέδιο της NOVA, που ανήκει πλέον στον Σέρβο επιχειρηματία Ντράγκαν Σόλακ και στην BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου. Κρίσιμα ερωτήματα καθώς το έργο έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από το πολύτιμο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα – τουλάχιστον στα χαρτιά – ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα εκπονούσε η NOVA, αγνοείται, καθώς η εταιρία φαίνεται να αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα.

Μάλιστα πριν από 10 μήνες η NOVA εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για να περάσει οπτικές ίνες για γρήγορο ίντερνετ και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Ήταν Σεπτέμβριος το 2022 όταν οι εκπρόσωποι της United Greece, ο βασικός μέτοχος της ΝΟVA παρουσίαζε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) και του δικτύου 5G.

Οι υποδομές θα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο μητρικός όμιλος της NOVA, United Group, που δημιουργήθηκε από τον Σέρβο επιχειρηματία Ντράγκαν Σόλακ και κατέχει πλέον μερίδιο πλειοψηφίας η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, -που χαρακτηρίζεται ο άνθρωπος «κλειδί» για τις επενδύσεις του Σόλακ στην Ελλάδα – διατεινόταν ότι θα εστιάσει στην υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου, το οποίο μόνο για την Ελλάδα προβλέπει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) και δικτύου 5G.

Amber alert για το μεγαλόπνοο σχέδιο

Έκτοτε το πολύ-υποσχόμενο επενδυτικό πλάνο της United Group που θα μετασχημάτιζε ψηφιακά την χώρα αγνοείται.

H NOVA παρόλο ότι έχει εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή από ευρωπαϊκά κονδύλια για την εκτέλεση έργων οπτικών μηνών, 10 μήνες μετά δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Κρίσιμο ερώτημα πάντως παραμένει πώς η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και πώς βρήκε χρηματοδότηση από δύο τράπεζες τη στιγμή που το πιστωτικό προφίλ της κατέγραφε σημαντικές αθετήσεις χρέους προς τις ελληνικές τράπεζες, προκαλώντας ζημιές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

Κρίσιμα ερωτήματα

Την ίδια στιγμή στην αγορά σχολιάζεται έντονα πώς μια εταιρεία διαφημίζει ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ, όταν την ίδια ώρα φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο για να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος της το οποίο σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2021, προσέγγιζε τα 4,7 δισεκατομμύρια αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εκποίηση σημαντικών περιουσιακών της στοιχείων.

Και εδώ βέβαια δημιουργείται το μεγάλο και βασικό ερώτημα πώς ένας όμιλος με υψηλό χρέος που δεν παράγει θετικές ταμειακές ροές, θα καταφέρει να υλοποιήσει επενδυτικά πλάνα 2 δισ. ευρώ έως το 2027, ιδίως την ώρα που έχει αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις τόσο για το 2024 όσο και για το 2025.

Sports in

Ποιον παίκτη «βλέπει» ο Ολυμπιακός – Η μισή Ευρώπη παρακολουθεί την περίπτωση του (pic)

Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διαψεύδει κάθε μεταγραφικό σενάριο, στο εξωτερικό συνεχίζονται τα δημοσιεύματα και τα σενάρια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024