Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Δικαστήριο καταδίκασε παλαιστίνια δημοσιογράφο για «υποκίνηση βίας»

Ισραήλ: Δικαστήριο καταδίκασε παλαιστίνια δημοσιογράφο για «υποκίνηση βίας»

Παλαιστίνια δημοσιογράφος που καταδικάστηκε για «υποκίνηση βίας» από δικαστήριο του Ισραήλ δήλωσε ότι μετέφερε στις αναρτήσεις της όσα άκουγε «στους παλαιστινιακούς δρόμους», δεν ήταν «αποκυήματα της φαντασίας (της)».

Δικαστήριο του Ισραήλ καταδίκασε χθες Τρίτη παλαιστίνια δημοσιογράφο από την ανατολική Ιερουσαλήμ, που κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίας, επιβάλλοντάς της κοινωφελή υπηρεσία για εννέα μήνες και χρηματικό πρόστιμο, ανακοίνωσε ο συνήγορός της.

Ανεξάρτητη δημοσιογράφος

Η Λάμα Γόσα, ανεξάρτητη δημοσιογράφος, 30 ετών, εργαζόμενη σε διάφορα παλαιστινιακά ΜΜΕ, παρέμενε σε κατ’ οίκον κράτηση από τον Σεπτέμβριο (στη φωτογραφία της 12ης Σεπτεμβρίου 2022 από το Oren Ziv, επάνω, η Λάμα Γόσα οδηγείται με χειροπέδες για ακρόαση στο Ειρηνοδικείο της Ιερουσαλήμ).

Οι ισραηλινές αρχές την κατηγορούσαν για «υποκίνηση βίας» μέσω μηνυμάτων και του Facebook, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τον Μάρτιο, η δημοσιογράφος δήλωνε στο AFP ότι οι αναρτήσεις της μετέφεραν όσα άκουγε «στους παλαιστινιακούς δρόμους», πως «δεν ήταν αποκυήματα της φαντασίας (της)».

Η μητέρα δυο μικρών παιδιών άκουσε να της επιβάλλεται ποινή εννέα μηνών γενικής κοινωφελούς υπηρεσίας και πρόστιμο 4.500 σέκελ (περίπου 1.100 ευρώ), σύμφωνα με τον συνήγορό της, τον Μοχάμεντ Μαχμούντ.

Σύμφωνα με ισραηλινό κυβερνητικό ιστότοπο, «γενική κοινωφελής υπηρεσία» σημαίνει πως θα πρέπει να προσφέρει έργο σε κρατικό θεσμό ή οντότητα.

Ακόμη, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή. Που σημαίνει πως αν παραβιάσει τη νομοθεσία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η κυρία Γόσα θα φυλακιστεί για έξι μήνες, σύμφωνα με τον συνήγορο.

«Παραβίαση» της ελευθερίας του λόγου

Ο κ. Μαχμούντ είπε πως έχει πρόθεση να ασκήσει έφεση. Η ένωση παλαιστινίων δημοσιογράφων κατήγγειλε την «άδικη απόφαση», στην οποία είδε «παραβίαση» της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), ΜΚΟ η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, καλούσε τις ισραηλινές αρχές να «σταματήσουν τους διωγμούς εργαζομένων στον Τύπο».

Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Οχθη από το 1967 και απαγορεύει στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που έχει προσαρτήσει, κάθε πολιτική δραστηριότητα συνδεόμενη με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει έδρα τη Ραμάλα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024