Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκλειστικό ΟΤ: Όλο το πακέτο των νέων επιδομάτων – Τι αλλάζει στα «προνοιακά» 1,5 εκ. πολιτών [πίνακας]

Αποκλειστικό ΟΤ: Όλο το πακέτο των νέων επιδομάτων – Τι αλλάζει στα «προνοιακά» 1,5 εκ. πολιτών [πίνακας]

Πότε θα χορηγηθούν

H παρατεταμένη αύξηση στις τιμές των τροφίμων και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στην κυβέρνηση από το να προχωρήσει, όπως άλλωστε έχει ήδη εξαγγελθεί, στην παράταση της επιταγής ακρίβειας (market pass) αλλά και να φέρει νωρίτερα το voucher των 150 ευρώ σε νέους που κλείνουν εφέτος τα 18 ή τα 19 έτη σε μία προσπάθεια να καλύψουν μέρος έστω της ακρίβειας που πλήττει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ στην τελική παρουσίαση και θεσμοθέτηση των δύο αυτών μέτρων θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με όσα γνωρίζαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε μία προσπάθεια να περιορίσει τα φαινόμενα μη έκδοσης αποδείξεων θα θέσει για πρώτη φορά σε εφαρμογή σχέδιο όλα τα προνοιακά επιδόματα να καταβάλλονται μεν σε τραπεζικό λογαριασμό, όπως γίνεται και σήμερα, αλλά τα χρήματα αυτά να ξοδεύονται μέσω χρεωστικών καρτών ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα μη έκδοσης αποδείξεων καθώς όλες οι συναλλαγές καταγράφονται ψηφιακά στα αρχεία των τραπεζών μέσω των POS.

Ακόμη, σημαντικές αλλαγές προγραμματίζονται και για τις επιδοτήσεις ρεύματος καθώς από τον Οκτώβριο η οριζόντια επιδότηση σε όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές θα αποτελεί παρελθόν και πλέον θα δίνονται σε εκείνους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Επιταγή ακρίβειας – Market Pass

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προσανατολίζονται να δώσουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες που είχαν υποβάλει αίτηση το περασμένο εξάμηνο και δεν μπόρεσαν να λάβουν την επιταγή ακρίβειας (Market Pass) λόγω μη εκπλήρωσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων να υποβάλλουν νέα αίτηση αυτή τη φορά βάσει των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2022 και όχι βάσει του 2021 όπως ίσχυσε την προηγούμενη φορά. Πλέον με την υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων έχει τη δυνατότητα το υπουργείο Οικονομικών να λάβει υπόψη του για τον καθορισμό των νέων δικαιούχων βάσει των τελευταίων εισοδημάτων και όχι εκείνα που είχαν προκύψει πριν 2 χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκείνοι που λαμβάνουν σήμερα το market pass δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέα αίτηση όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει αξιολόγηση για τους μήνες που θα παραταθεί το market pass βασισμένη στα εισοδήματα του 2022.

Οσον αφορά στην παράταση που θα δοθεί αναμένεται να είναι έως τα τέλη του 2023 αν συνεχιστεί η ακρίβεια.

Σε πρώτη φάση ενδεχομένως να ανοικοινωθεί παράταση έως 31 Οκτωβρίου (τρίμηνη δηλαδή) με δυνατότητα επέκτασης έως το τέλος του έτους εφόσον οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι τα ίδια με αυτά της πρώτης αίτησης, δηλαδή έως 16.000 € ετήσιο εισόδημα για τους άγαμους και έως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς παιδιά. Στην περίπτωση τέκνων τότε το εισοδηματικό όριο θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί. Η αξία των ακινήτων στην περίπτωση των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία και για τα παντρεμένα ζευγάρια τις 400.000 ευρώ ανεξαρτήτων αν έχουν ή όχι παιδιά.

Η μηνιαία επιδότηση θα κυμαίνεται από 22 € έως 100 € το μήνα ανάλογα τα μέλη του νοικοκυριού ενώ η ενίσχυση αφορά το σύνολο του νοικοκυριού και όχι μεμονωμένα. Επίσης, παραμένει το καθεστώς να λαμβάνει κάποιος το 100% της επιδότησης εφόσον τα χρήματα κατατίθενται σε ψηφιακή κάρτα και 80% αν μπουν σε λογαριασμό.
Voucher 150 € σε νέους

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να λάβουν οι 18άρηδες και 19άρηδες τα 150 ευρώ σε μορφή άυλης ψηφιακής κάρτας εφόσον φυσικά έχουν βγάλει κωδικούς taxisnet και υποβάλουν μόλις ανοίξει η σχετική πλατφόρμα τη σχετική αίτηση.

Το σύνολο των δικαιούχων είναι περίπου 200.000 νέοι ετησίως και το ποσό που θα λάβουν οι νέοι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, σε μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια), σε ενοικίαση ΙΧ – σκαφών αναψυχής καθώς και σε θέατρα – σινεμά – συναυλίες.

Αλλαγές σε επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος

Από τον Οκτώβριο του 2023 με τις «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνει τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την ενίσχυση του κοινωνικού τιμολογίου καθώς και των ευάλωτων – φτωχών νοικοκυριών.

Από την άλλη χαμηλότερα τιμολόγια θα εφαρμοστούν σε πολύτεκνες οικογένειες, ενώ για πρώτη φορά αναμένεται να επιβραβεύονται και οι συνεπείς καταναλωτές, δηλαδή εκείνη που μέχρι σήμερα δεν έχουν αφήσει ούτε ένα λογαριασμό απλήρωτο.

Αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα

Τα πάνω κάτω έρχονται σε χιλιάδες δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων οι οποίοι μέχρι σήμερα λαμβάνουν τα ποσά στον τραπεζικό τους λογαριασμό και στη συνέχεια πήγαιναν στα ATM και έκαναν ανάληψη των ποσών χωρίς να γνωρίζει το κράτος που τα ξοδεύουν και το βασικότερο αν λάμβανα αποδείξεις όταν χρησιμοποιήσαν τα χρήματα αυτά για διάφορες καταναλωτικές ανάγκες.

Πλέονα καταργείται η πληρωμή σε λογαριασμό και η χρήση των χρημάτων αυτών θα γίνεται αποκλειστικά μέσω χρεωστικών καρτών.

Τα βασικότερα επιδόματα που χορηγούνται μέσω του ΟΠΕΚΑ είναι το επίδομα τέκνων που λαμβάνουν ετησίως περίπου 800.000 οικογένειες με παιδιά, το επίδομα στέγασης που καλύπτει τις ανάγκες για ενοίκια 250.000 ευάλωτων νοικοκυριών, τα αναπηρικά – προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν περίπου 200.000 δικαιούχοι, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που χορηγείται σε περίπου 270.000 δικαιούχους, το επίδομα γέννησης σε 11.000 μητέρες ετησίως και Υπερηλίκων σε περίπου 35.000 δικαιούχους.

Πηγή: OT.GR

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024