Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοκολάτα: Γιατί παρά τις υψηλές τιμές δεν μειώνεται η όρεξη

Σοκολάτα: Γιατί παρά τις υψηλές τιμές δεν μειώνεται η όρεξη

Η σοκολάτα «διαδραματίζει έναν πραγματικά ιδιαίτερο ρόλο για τους ανθρώπους – ως απόλαυση και ως ανταμοιβή».

Παρά τις σημαντικές αυξήσεις που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην τιμή της σοκολάτας, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα για να γευτούν τον γλυκό αυτό πειρασμό.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Euromonitor International Ltd. που δημοσιεύει το Bloomberg, oι αγορές σοκολάτας αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,8% φέτος για να φτάσουν σχεδόν τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι όγκοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,9%. Πέρυσι καταγράφηκε πτώση 2,7%, η μεγαλύτερη από το 2009.

Η αγορά αποδεικνύεται ανθεκτική χάρη σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «ζώντας εκδικητικά» (Revenge Living), δήλωσε ο Carl Quash, αναλυτής της Euromonitor. Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν σε τομείς της ζωής τους που επηρεάστηκαν από την πανδημία, όπως ταξίδια και φαγητό.

Μέχρι στιγμής, οι υψηλότερες τιμές της σοκολάτας είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί σε μεγαλύτερους αριθμούς πωλήσεων. Τα στοιχεία για τις 52 εβδομάδες που έληξαν στις 27 Μαΐου έδειξαν ότι οι πωλήσεις σε δολάρια αυξήθηκαν περίπου 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ακόμη και ενώ ο συνολικός όγκος μειώθηκε περίπου κατά 4%, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν περισσότερα για τις λιχουδιές τους, σώζοντας τη βιομηχανία από ένα κραχ που μοιάζει με ύφεση, όπως αυτό που παρατηρήθηκε το 2009-2010.

«Απόλαυση και ανταμοιβή»

Η σοκολάτα «διαδραματίζει έναν πραγματικά ιδιαίτερο ρόλο για τους ανθρώπους – ως απόλαυση και ως ανταμοιβή», δήλωσε ο Nick Graham, παγκόσμιος επικεφαλής πληροφοριών και αναλύσεων στη Mondelez International Inc., τον κατασκευαστή των Oreos και Cadbury. «Η συναισθηματική αξία που φέρνει η κατηγορία στους καταναλωτές είναι αυτή που δικαιολογεί τις πρόσθετες αυξήσεις τιμών».

Οι καταναλωτές «αναπληρώνουν τον χαμένο χρόνο», συμπλήρωσε ο Quash της Euromonitor. «Δεν μπορούσαν να βγουν έξω να ταξιδέψουν, να κάνουν δραστηριότητες. Και πολλά από αυτά τα πράγματα είναι πραγματικά ευνοϊκά για σοκολατένιες στιγμές».

Η ζήτηση βοηθά στην προστασία των παραγωγών σοκολάτας από το αυξανόμενο κόστος του κακάο εν μέσω συρρίκνωσης των αποθεμάτων. Το κακάο που διαπραγματεύεται στο Λονδίνο, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έχει σημειώσει άλμα περίπου 20% φέτος και διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό 13 ετών. Οι τιμές διαπραγματεύτηκαν περίπου 0,7% υψηλότερα τη Δευτέρα.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί να διαταράξει περαιτέρω την παγκόσμια παραγωγή και οι κορυφαίοι καλλιεργητές της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας έχουν ήδη πουλήσει μεγάλο μέρος της σοδειάς τους για την επόμενη σεζόν.

«Προφανώς, είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους επόμενους μήνες και παρακολουθούμε την κατάσταση με πολλή προσοχή», δήλωσε η Catherine Bertrac, ανώτερη αντιπρόεδρος της Ferrero SpA που εργάζεται στο εμπορικό σήμα Kinder.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024