Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Εως 43 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο

Καύσωνας: Εως 43 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο

Καύσωνας: Παρασκευή και Σάββατο η κορύφωση της ζέστης σύμφωνα με τους μετεωρολόγους

Καύσωνας διαρκείας ξεκινά τις επόμενες ημέρες στη χώρα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει έως και στους 43 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, ενώ το θερμό επεισόδιο αναμένεται να έχει διάρκεια έως και 10 ημέρες, διεκδικώντας μια θέση στη λίστα με τους 11 πιο παρατεταμένους καύσωνες που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Από την ισχυρή ζέστη δεν θα εξαιρεθούν τα νησιά, όπου ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας προβλέπεται να διαμορφώσει συνθήκες δυσφορίας.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, η κορύφωση της ζέστης αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο. «Η ουσιαστική άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται να ξεκινήσει την Τετάρτη και θα αφορά όλη τη χώρα» λέει ο ειδικός και συμπληρώνει: «Οι μέγιστες τιμές θα είναι 37-38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, όμως τοπικά σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη στα ηπειρωτικά αναμένονται θερμοκρασίες της τάξης των 37-39 βαθμών Κελσίου και τοπικά στη Θεσσαλία, ειδικά στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές του Κάμπου, στην Αττική, στη Βοιωτία και σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας θα αγγίξει τους 41-42 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές θερμοκρασίες, από 35 έως 37 βαθμούς Κελσίου, θα επικρατούν και στα νησιά, ενώ παράλληλα θα υποχωρήσουν οι άνεμοι. Την Παρασκευή σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα αναμένονται μέγιστες τιμές από 39 έως 41 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους, στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου, 42-43 βαθμοί Κελσίου. Στα νησιά ο υδράργυρος θα κυμανθεί μεταξύ 36-38 βαθμών και μπορεί να φτάσει τους 39 βαθμούς στα Δωδεκάνησα».

Μεγαλύτερη των 39 βαθμών

Ο ίδιος επισημαίνει πως το επεισόδιο που αναμένεται στη χώρα θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στους καύσωνες. «Συγκεκριμένα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να είναι ίση ή μεγαλύτερη των 39 βαθμών Κελσίου, οι ελάχιστες θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 26 βαθμών, θα επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι, το θερμοκρασιακό εύρος θα είναι μικρό και, τέλος, οι υψηλές θερμοκρασίες θα παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση με διάρκεια που θα υπερβαίνει τις τρεις ημέρες» εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μετά το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μια μικρή υποχώρηση, όμως θα εξακολουθήσει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα για αρκετές ακόμη ημέρες.

Σημειώνεται πως τα τελευταία 41 χρόνια η Ελλάδα έχει ζήσει δέκα θερμά επεισόδια διάρκειας μεγαλύτερης των 10 ημερών το καθένα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το πιο παρατεταμένο από αυτά διήρκεσε 14 ημέρες και είχε εκδηλωθεί από τις 25 Ιουλίου ως τις 7 Αυγούστου του 1998. Εξίσου σοβαρό ήταν το θερμό επεισόδιο του 2010, όταν επί 13 ημέρες, από τις 8 ως τις 20 Αυγούστου, η χώρα έζησε σε συνθήκες καύσωνα. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά κατεγράφη και ο πιο θερμός Αύγουστος που έχει διαπιστωθεί ποτέ στην περιοχή του Θησείου. Στην ιστορία έχει μείνει, επίσης, ο πολύνεκρος καύσωνας του 1987 που διήρκεσε 12 ημέρες με πολύ υψηλές τιμές και με μικρό θερμοκρασιακό εύρος – τον Ιούλιο εκείνου του έτους οι κάτοικοι της Αθήνας έζησαν επί οκτώ συνεχόμενες ημέρες με μέγιστες θερμοκρασίες από 41 έως 44 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών θα ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς παρότι ο Ιούνιος ήταν ένας βροχερός μήνας. Συνθήκες καύσωνα, όμως, θα επικρατούν αυτές τις μέρες και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Η θερμή εισβολή θα γίνει αισθητή από σήμερα, αρχικά στην Ισπανία, στη Νότια Γαλλία και στην Ιταλία, περιοχές οι οποίες μέχρι την Πέμπτη θα έχουν καλυφθεί από θερμές αέριες μάζες οι οποίες στη συνέχεια θα επηρεάσουν την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024