Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρχεται έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα – «Ύπουλος και με μεγάλη διάρκεια»

Έρχεται έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα – «Ύπουλος και με μεγάλη διάρκεια»

Μέχρι και 43 βαθμούς Κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο – Οδηγίες προστασίας

Προ των πυλών είναι το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα, που αναμένεται να αρχίσει την επέλασή του τις επόμενες ημέρες. Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις υψηλές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά θα φτάσουν –την Παρασκευή- τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του για τον επερχόμενο καύσωνα ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, αύριο, Δευτέρα, θα αποφασίσουν πότε θα δοθεί η επίσημη έναρξη του φαινομένο, κάτι που, όπως λέει, θα γίνει πριν από την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να πληρούνται όλα τα κριτήρια του καύσωνα.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, η κορύφωση του καύσωνα ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες δείχνει να έρχεται την Παρασκευή, με τάση για μικρή υποχώρηση το Σαββατοκύριακο.

«Ύπουλος και με μεγάλη διάρκεια»

«Δεν ξεχνάμε όμως ότι ο καύσωνας είναι “ύπουλος ” και επικίνδυνος. Δεν φαίνεται σαν τις βροχές και τις καταιγίδες και οι μεγάλες δυσκολίες έρχονται τις βραδυνές ώρες , ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο υδράργυροις δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εν πάσει περιπτώσει ο συγκεκριμένος καύσωνας φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια και θα κρατήσει μάλλον μέχρι και το τέλος της εβδομάδας ή αρχές τυης επομένης» επισημαίνει ο μετεωρολόγος.

«Την Πέμπτη πλέον σε όλα τα ηπειρωτικά θα έχουμε 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 36 με 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου» αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Δείτε στο βίντεο την κίνηση των αερίων μαζών στη στάθμη των 850 hPa (1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) πάνω από την περιοχή μας,  όπου διατηρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδος.

Σάκης Αρναούτογλου: Οι θερμοκρασίες του επόμενου 10ημέρου

Τις ενδεικτικές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών δίνει σε ανάρτησή του και ο Σάκης Αρναούτογλου, αναφέροντας και εκείνος πως η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα θα είναι η Παρασκευή (14.7.2023), οπότε η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στους κλειστούς κάμπους δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι τους 45.

Λαγουβάρδος: Ξεκινά θερμή εισβολή – Μπορεί να πάμε έτσι μέχρι 20 Ιουλίου

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος,  εκτιμά ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίεςστη χώρα θα κρατήσουν για περίπου μία εβδομάδα.

«Αυτό που φαίνεται σαν πρώτα στοιχεία είναι ότι θα ξεκινήσει από την επόμενη Τρίτη 11/7 και πιθανότατα για 7 μέρες μία περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα δούμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές και υπάρχει πιθανότητα να έχει διάρκεια ενώ το επόμενο σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν στο πικ τους» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Όπως τονίζει, ξεκινά μία θερμή εισβολή που θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα στις περιοχές της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και Ιταλίας. Μεγάλο μέρος της Ισπανίας, Νότιας Γαλλίας, Σαρδηνίας, Κορσικής και Σικελίας μέχρι την Τετάρτη, Πέμπτη θα έχουν καλυφθεί από αυτές τις θερμές αέριες μάζες που από την Τετάρτη και μετά θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

«Από την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανόν να δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προγνώσεις και να πάμε έτσι μέχρι 20 Ιουλίου. Αυτό είναι μία πρώτη τάση για τη διάρκεια δεν είμαστε ακόμη σίγουροι. Αυτό που διαφαίνεται αυτή την στιγμή είναι ότι θα έχουμε μία νέα θερμή εισβολή που θα περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Μεσογείου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και η πρώτη τάση είναι η θερμή εισβολή να είναι υψηλότερη από αυτήν που είχαμε έως τώρα» σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Πώς να προστατευτείτε από τον καύσωνα

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024