Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΕP4: Μια ωδή στο παρελθόν της Audi βγαλμένη από το μέλλον

ΕP4: Μια ωδή στο παρελθόν της Audi βγαλμένη από το μέλλον

Mε αφορμή τα 150 χρόνια του Neckarsulm η Audi δημιουργεί μια αναγεννημένη ηλεκτρικά εκδοχή του NSU Prinz 4, ενός από τα τελευταία αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν με τα σήματα της NSU

Μπορεί η αυτοκίνηση να μετράει περίπου 130 χρόνια ζωής ωστόσο η ιστορία της πλειονότητας των αυτοκινητοβιομηχανιών ξεκινάει ακόμα πιο βαθιά στον χρόνο, από την κατασκευή ποδηλάτων, μηχανημάτων και παντός είδους τροχοφόρων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η Audi ή μάλλον ακριβέστερα η πρόγονός της Auto Union και το εργοστάσιο του Neckarsulm το οποίο φέτος κλείνει 150 χρόνια ιστορίας.

Προκειμένου να τιμήσει την συγκεκριμένη επέτειο η Audi αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ιδιάζοντα τετράτροχο φόρο τιμής που αν και δεν φέρει το λογότυπο της σύγχρονης εποχής της γερμανικής φίρμας, αντλεί τις επιρροές του από την ιστορία της κλείνοντας παράλληλα το μάτι στο μέλλον.

Προτού υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες που αφορούν το concept car, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστορική πορεία της Audi, αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ προτού υιοθετήσει την συγκεκριμένη ονομασία ήταν γνωστή ως Auto Union, με επίκεντρο στο εργοστάσιο του Neckarsulm ιδιοκτησίας της NSU, το οποίο κατασκεύαζε ποδήλατα, μοτοσικλέτες αλλά και αυτοκίνητα. Για την ακρίβεια η NSU υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μοτοσυκλετών στον κόσμο πριν αποδυθεί στην κατασκευή αυτοκινήτων, παρουσιάζοντας το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο με κινητήρα Wankel.

Παρά την επιτυχία της στον κόσμο των μοτοσυκλετών και την τεχνολογική καινοτομία η NSU και η Auto Union αποτελούσε σχετικά μικρές αυτοκινητοβιομηχανίες σε σχέση με τις ήδη καθιερωμένες γερμανικές. Έτσι το 1969 οι δύο εταιρείες εξαγοράστηκαν και συγχωνεύτηκαν από τον όμιλο VW που επανέφερε την Audi και «έσβησε» τα σήματα της NSU από τα αυτοκίνητα που παράγονταν στο Neckarsulm έως το 1973.

Μεταξύ των τελευταίων μοντέλων με τα σήματα της NSU ήταν και το Prinz 4, ένα compact δίθυρο μοντέλο με sedan αμάξωμα το οποίο εξοπλιζόταν με έναν αερόψυκτο δικύλινδρο κινητήρα ισχύος λίγο πάνω από 30 ίππους. Αυτό είναι και το μοντέλο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το νέο concept car της Audi που δημιουργήθηκε από μαθητευόμενους της γερμανικής φίρμας προς τιμή των 150 χρόνων του εργοστασίου του Neckarsulm.

Εκτός από το εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκσυγχρονισμό των εξωτερικών του επιφανειών η Audi αποφάσισε να δώσει στο Prinz 4 και μια γεύση από το μέλλον καθώς στην προκειμένη περίπτωση την θέση του δικύλινδρου μοτέρ καταλαμβάνει ένας ηλεκτροκινητήρας 244 ίππων προερχόμενος από το Audi e-tron το 2020. Αντιστοίχως την θέση της δεξαμενής καυσίμου που στο αρχέτυπο Prinz 4 βρισκόταν κάτω από το καπό παίρνει θέση μια μπαταρία αντίστοιχη του plug-in υβριδικής τεχνολογίας Audi Q7 TFSI e quattro.

Αφετηρία για την αναγεννημένη ηλεκτρικά εκδοχή του Prinz 4 αποτέλεσε μια τροποποιημένη εκδοχή του δαπέδου του Α1 εξ και το concept car διαθέτει αρκετά μεγαλύτερο πλάτος σε σχέση με το αρχέτυπο προκειμένου να φιλοξενήσει επίσης τους ίδιους άξονες αλλά και το ίδιο σύστημα πέδησης. Στις λεπτομέρειες ξεχωρίζουν το επιβλητικό spoiler στο πίσω τμήμα το οποίο είναι ενιαίο και συναρμοσμένο στον κλωβό ασφαλείας του εσωτερικού.

Το αποτέλεσμα ονομάζεται ΕP4 από τα αρχικά των λέξεων Electric Prinz 4 και βάφεται σε ένα συνδυασμό χρωμάτων τα οποία η Audi ονομάζει Suzuka Grey, Brilliant Black και Signal Yellow που δίνει ένα διαφορετικό τόνο σε λεπτομέρειες όπως η αεροτομή, τα φώτα ομίχλης και τα ελαστικά. Στο εσωτερικό εκτός από τον προαναφερόμενο κλωβό επίσης κίτρινου χρώματος, το EP4 διαθέτει Recaro καθίσματα έχει αποκτήσει μια λιτή ψηφιακή οθόνη η οποία φιλοξενεί τις ενδείξεις του πίνακα οργάνων αλλά και του infotainment.

Ο επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης της Audi, Timo Engler σχολίασε σχετικά με την δημιουργία του EP4 «Το project έδωσε στους μαθητευόμενους μας την ευκαιρία να δουλέψουν ελεύθερα με διαφορετικές τεχνικές και υλικά. Για παράδειγμα, εκτός από το ηλεκτρικό σύνολο, είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης, μια τεχνολογία που σίγουρα θα συναντάμε ολοένα και συχνότερα στο μέλλον καθώς και ανθρακονήματα ένα σύνηθες υλικό στις εφαρμογές του μηχανοκίνητου αθλητισμού».

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024