Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν σχέδιο για νέα συσπείρωση

Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν σχέδιο για νέα συσπείρωση

Να αποφευχθούν παρενέργειες από την αποχώρηση Λοβέρδου επιδιώκουν στη Χαριλάου Τρικούπη

Η αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έρχεται σε μια κομβική στιγμή για το κόμμα, το οποίο ετοιμάζεται αφενός να μπει σε μια αυτοδιοικητική μάχη στην οποία ελπίζει να κερδίσει το μέγιστο δυνατό και αφετέρου επιχειρεί να κάνει το άλμα για τη διεκδίκηση της ηγεμονίας στον κεντροαριστερό χώρο. Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει σε αυτήν την προσπάθεια ο δρόμος της εξόδου που διάλεξε ο πρώην υπουργός; Οι παράγοντες με βάση τους οποίους θα κριθεί είναι πολλοί – και αφορούν κυρίως τα απόνερα που θα έχει η επιλογή του.

Δύο εκτιμήσεις είναι αυτές που κυριαρχούν στα κεντροαριστερά πηγαδάκια:

Η πρώτη βασίζεται στη μεταβολή του εκλογικού σώματος του ΠΑΣΟΚ από το 2019 έως σήμερα, όπως αυτή φάνηκε από τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας στις εκλογές του Μαΐου. Στις περιφέρειες που υπήρχαν υποψήφιοι-φαβορί με κεντρώο πρόσημο οι έδρες χάθηκαν από νεότερους, με πιο κεντροαριστερά χαρακτηριστικά – δεδομένο που από τη μια αποδίδεται στις «γραμμές» και στην εκάστοτε προεκλογική καμπάνια σε κάθε περιοχή και από την άλλη στη μετατόπιση παλιών ψηφοφόρων προς τη ΝΔ και την υποδοχή νέων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ και η μετριοπαθής αντίδραση που επιδείκνυε η Χαριλάου Τρικούπη στις διαφοροποιήσεις του (με αποκορύφωμα τα όσα έγιναν προεκλογικά για τα «βέτο» στο πρόσωπο του πρωθυπουργού) έδιναν αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για «εύκολη αντιπολίτευση» απέναντι στη ΝΔ. Από εδώ και στο εξής, λένε οι θιασώτες αυτής της ανάλυσης, τέτοιο επιχείρημα δεν μπορεί να υπάρξει, γεγονός που διευκολύνει τη Χαριλάου Τρικούπη τόσο στη στρατηγική της ανανέωσης που έχει επιλέξει όσο και στη χάραξη της γραμμής της «δυναμικής, τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης» που θέλει να ακολουθήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κίνδυνος

Η δεύτερη εκτίμηση δεν είναι το ίδιο αισιόδοξη, γιατί κρύβει την ανησυχία για ενδεχόμενες αποσυσπειρώσεις που μπορεί να υπάρξουν το επόμενο διάστημα – ειδικά στην πιθανότητα ο Λοβέρδος να μην αποτελεί μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά η αποχώρησή του να συνοδευτεί και από άλλες. «Η αποχώρηση στελεχών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού, αλλά προβληματισμού, ακόμη κι αν έχουμε και διαφωνίες» ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ζέφη Δημαδάμα, στη λογική πως οποιουδήποτε είδους εσωστρέφεια αυτή τη στιγμή δεν ευνοεί την προσπάθεια που καταβάλλεται από το κόμμα. Αυτός θεωρείται και ένας από τους λόγους για τους οποίους η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη στην αποχώρηση Λοβέρδου ήταν ήπια, χωρίς επιθετικές ανακοινώσεις προς την πλευρά του – αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα που έχει η συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, όμως παράλληλα «κλείνοντας» την όποια πόρτα στην αιτιολογία Λοβέρδου για απώλεια του προοδευτικού Κέντρου. Αξιοποιώντας ως επιχείρημα τα αποτελέσματα του exit poll, το οποίο στα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν πως η ΝΔ κερδίζει μεν το προοδευτικό Κέντρο, όμως το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο στον ίδιο χώρο, με πολύ μικρή διαφορά – σε αντίθεση με την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ακροατήριο.

Οπως και να έχει, όσο ο Λοβέρδος κρατάει κλειστά τα χαρτιά για το μέλλον του, κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για την επόμενη μέρα και τον σχεδιασμό του. Οι «κακές γλώσσες» μιλούν για αξιοποίησή του από την πλευρά της κυβέρνησης – βασισμένοι και στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Αδωνη Γεωργιάδη -, ενώ άλλοι εκτιμούν πως αν όντως οι «αμιγώς πολιτικοί» λόγοι της αποχώρησής του αφορούν την απώλεια του Κέντρου, τότε ο πρώην υπουργός εκτιμά πως υπάρχει κενό που θα επιχειρήσει να καλύψει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024