Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης - Ερντογάν: «Κλείδωσε» για 12 Ιουλίου η συνάντησή τους

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Κλείδωσε» για 12 Ιουλίου η συνάντησή τους

Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 26 Ιουνίου.

Στις 12 Ιουλίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση θα γίνει μετά το τέλος της Συνόδου και μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά πάσα πιθανότητα και η διπλωματική σύμβουλος του κυρίου Μητσοτάκη, η Άννα Μαρία Μπούρα.

Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον κ. Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου, Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Πλέον μένει να «κλειδώσει» η ακριβής σύνθεση, την οποία θα έχουν οι δύο αντιπροσωπείες.

Πρόκειται για την πέμπτη, τετ-α-τετ, συνάντηση των δύο ηγετών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και την πρώτη μετά την επανεκλογή τους. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

Ελλάδα και Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα έχουν έλθει πιο κοντά, κατεβάζοντας του τόνους που είχαν οξυνθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο τα «αγκάθια» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν και θα φανεί πώς θα εξελιχθούν καθώς οι δύο χώρες βγαίνουν από εκλογές.

Η Ελλάδα κρατάει «μικρό καλάθι» για τη συνάντηση στο Βίλνιους, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν είναι καθόλου εύκολη η επανεκκίνηση του διαλόγου, εκτός και αν η Τουρκία κάνει ένα βήμα πίσω.

Εφόσον η συνάντηση πάει καλά τότε το αισιόδοξο σενάριο είναι να επανεκκινήσουν το προσεχές διάστημα οι διερευνητικές επαφές και το αργότερο μέχρι τον χειμώνα.

Οι «κόκκινες» γραμμές

Σε ερώτηση για πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ξεκαθάρισε πως, εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει σε μία ρητορική που θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε το 2020». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορηματικά μία τέτοια προοπτική.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024